Rovarhotel és tökéletlenség: ezek 2019 kerttrendjei

Lehetséges, hogy már büszke tulajdonosa vagy egy függőleges kertnek vagy egy beltéri dzsungelnek? Jó hírünk van: akkor te már képben vagy az idei kerttrendekkel.

Idén te is megfogadtad, hogy több időt töltesz a természetben, és a testi egészséged mellett a mentális jóllétedre is odafigyelsz? Kövesd a Homes to Love tanácsait, és nemcsak a lépést veszed fel a kerttrendekkel, de a fogadalmaidnak is eleget teszel.

1. Termessz zöldséget, gyümölcsöt vagy teát

Termeszd meg a saját zöldségeidet
Termeszd meg a saját zöldségeidet

Biztos te is felfedezted már a saját termesztésű zöldségek és gyümölcsök nyújtotta örömöket, ha szívesen munkálkodsz a kertben. A növénynemesítők olyan újdonságokkal rukkolnak elő, mint a törpe gyümölcsfák vagy a minizöldségek, hogy a legkisebb helyen is részed lehessen a saját termés okozta boldogságban. Idén ültess a kertedbe gyógynövényeket és virágokat, amikből finom teák vagy hűsítő koktélok készülhetnek.

2. Vedd körbe magad zölddel – kint és bent

Vedd körbe magad növényekkel a lakásban is
Vedd körbe magad növényekkel a lakásban is

A szorongás mára már komoly népegészségügyi probléma. A tudatos generációk már rájöttek, hogy a mentális jóllétre milyen pozitív hatást gyakorolhat, ha kikapcsoljuk a kütyüinket, helyette inkább a természettel való közvetlen kapcsolatot keressük. Szükségünk van arra, hogy néha kiszakadjunk a városból, és egy nagyot sétáljunk a parkban, az erdőben vagy egy tó partján. Hozd közel az otthonodhoz is ezt a nyugalmat, gondozd a kerted, vagy vedd körül magad növényekkel a lakásodban.

3. Használd ki a helyet

Kis helyen próbáld ki a függőleges kertet
Kis helyen próbáld ki a függőleges kertet

Az egyre zsugorodó lakásokhoz és kertekhez, a városi életmódhoz idén a trendek is alkalmazkodnak. Népszerűek lesznek a függőleges kertek, a terráriumok és függőcserepek, hogy minél könnyebben ki tudd használni a legkisebb teret is.

4. Élvezd a jövő kertjét

Bízd a piszkos munkát a robotfűnyíróra
Bízd a piszkos munkát a robotfűnyíróra

Imádsz ültetni és metszeni, de a fűnyírást ki nem állhatod? Automatizáld azokat a feladatokat, amik nem okoznak örömet számodra. Dőlj hátra, és figyeld, ahogy az automata fűnyíró vagy öntöző elvégzi helyetted a munkát.

5. Nyiss rovarhotelt

Tedd vonzóbbá a kerted a rovarok számára
Tedd vonzóbbá a kerted a rovarok számára

A környezettudatos kertészek már régóta odafigyelnek arra, hogy kertjük kialakításával kedvezzenek a rovaroknak is. Csatlakozz hozzájuk, és ültess kiemelkedő nektár- és pollentermelő növényeket. Hozz létre olyan rovarbarát közegeket is, mint a tó, a rovarhotel vagy a komposzt, és hagyj fel a rovarirtók használatával.

6. Városba a dzsungellel

Nevelj otthon trópusi növényeket
Nevelj otthon trópusi növényeket

2019-ben hódítanak a városi dzsungelek. Az olyan buja és dús növények élik fénykorukat, mint a lándzsadísz, a könnyezőpálma, a filodendron, a vitorlavirág, a hegyes csúcsú futóka, a páfrányok, a pálmák és az orchideák.

7. Válts zöldre

Ültess használt konzervdobozokba vagy befőttesüvegekbe
Ültess használt konzervdobozokba vagy befőttesüvegekbe

Kétségtelen, hogy a környezettudatos kertészeti termékek egyre keresettebbek. Felejtsd el a műanyagot, vásárolj újrahasznosított vagy terrakotta cserepeket, használj az ültetéshez régi konzervdobozt, vagy használt PET-palackot. Keresd a glifozátmentes gyomirtókat. Érdemes napenergiával működtetni a kültéri szivattyúkat és a világítást is.

8. Játssz a színekkel

Dobd fel színes bútorokkal a kerted
Dobd fel színes bútorokkal a kerted

A kis házak esetében a kertre tekinthetünk a belső helyiségek szabadtéri bővítményeként. Használj merész színeket és mintákat a kültéri bútorokhoz és a kerítéshez, hogy a beltéri dekorációs stratégia odakint is folytatódjon. Felejtsd el a természetes és semleges árnyalatokat, válassz rózsaszín, sárga vagy kék kerti kiegészítőket.

9. Mobilizálj

Ültess könnyen költöztethető formában
Ültess könnyen költöztethető formában

Az előrejelzések szerint egyre többen fogunk bérelt lakásokban élni. A kérdés csak az, hogyan lehet így kertészkedni. Természetesen cserepekben – odakint és idebent is. Ha megfelelően gondoskodsz a növényeidről, gond nélkül nődögélnek majd így is. A nehéz kaspók alá vásárolj kerekes alátétet, hogy költözés esetén csak odébb kelljen gurítani a kerted.

10. Engedd el a tökéletességet

Nevelj buja kertet
Nevelj buja kertet

Az elmúlt évek népszerű kertrendezési trendje volt a japán vabi-sabi, ami helyet adott a tökéletlenségnek. Felejtsd el a robotolást a kertedben, tedd le a sövényvágót és szegélynyírót, engedj teret a növényeidnek. Hagyd, hogy a virágok a kavicsos ösvényre tévedjenek, és hogy a sövények gyapjasak maradjanak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra