6 tuti társasjáték baráti összejövetelekre

Hat különböző partijátékot ajánlunk. Élj túl egy hajótörést, álmodj tündérek és mumusok irányításával, tanuld meg az ősemberek nyelvét, vadássz fánkfaló szörnyekre, menekülj meg egy idegen bolygóról, vagy legyél te a vadnyugat leggazdagabb banditája.

Ti mit csináltok a barátaiddal péntek esténként? Máris van hat ötletünk, amiket bevethetsz lazulós találkákon vagy akár házibulikban is. Ezek a társasjátékok garantáltan felrázzák a csapatot – megnevettetnek, megmérkőztetnek vagy összehoznak.

Hellapagos – Hajótöröttek szigete

Mindig imádtam a hajótöröttekről szóló történeteket. A középiskolai osztályomban én voltam az egyetlen, aki élvezettel rágta át magát a Robinson Crusoe-n, aminek aztán mindennemű feldolgozása érdekelt egészen Tom Hanks Számkivetettjétől Coetzee Foe-jáig. Mérhetetlenül izgalmasnak tartottam, ahogyan a civilizációból kiszakadt és egy lakatlan szigetre vetődött ember hogyan tud túlélni a természet adta lehetőségek segítségével.

Hellapagos – Hajótöröttek szigete
Hellapagos – Hajótöröttek szigeteGémklub

A Hellapagosban játékosként mi is ugyanebbe a szituációba kerülünk: hajótörést szenvedünk, majd néhány utastársunkkal együtt partra vetődünk. Ugyan van lehetőségünk halászni és ivóvizet gyűjteni, a szigeten maradás mégsem lehet a játék befejezésének egyik opciója, ugyanis hurrikán közeledik. Minél előbb meg kell építeni a tutajokat, amikkel elmenekülhetünk a ránk leselkedő katasztrófa elől.

A Hajótöröttek szigete – bár elsőre úgy tűnik – nem kooperációs játék, legalábbis nem teljesen az. A víz nem csak gyufát, gyógyszer vagy alsónadrágot sodort a partra, hanem néhány fegyvert is, amik jól jöhetnek, ha éppen azt kell megszavazni, hogy kinek jusson a szűkös ital- és ételkészletekből, vagy ha idő előtt érkezik meg a hurrikán, és nem készült el elég tutaj mindenki távozásához. Persze amíg a legrosszabb bekövetkezik, mindenki valamilyen hasznos tevékenységgel igyekszik eltölteni a körét: fát vagy ivóvizet gyűjt, halászik, esetleg átkutatja a hajóroncsot hasznos tárgyak után.

A társasjáték abszolút imitálja egy hajótörés körülményeit, minden tényezőt figyelembe vesz: hogy mennyi eső esik, vagy hogy az erdőben bárkit megmarhat egy mérges kígyó. Ráadásul a grafika is azonnal megidézi a trópusi tengerpartot. A dobozának belseje faládikó mintájú, a halakat egy vászonzsákból húzzuk elő, a megmentett tárgyak pedig egy kartonhajó oldalából kerülnek elő. A játék egyszerű és magával ragadó, bárkit bevonhatsz, a legidősebbek és a legfiatalabbak is élvezni fogják. Pluszpont jár a humoros kártyákért, amik rávilágítanak arra, hogy vannak helyzetek, amikben egy sportautó slusszkulcsa nem ér többet egy palack ásványvíznél.

Hellapagos – Hajótöröttek szigete – partijáték 3-12 fő részére

Játékidő: 20-30 perc

Játékszabály: egyszerű

Korosztály: 8 éves kortól

Szabály magyar nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: Gémklub webáruház

Ár: 5990 forint

Szubjektív vélemény: Jópofa partijáték, amiben szabad kezet kaptok a történet alakítására. Játszhattok magatokért, vagy megküzdhettek azért, hogy mindenki épségben hazajusson.

Értékelés: 5/5

Álmodj velem!

A szép grafikákkal mindig le lehet venni a lábamról. Hiszen milyen jó, amikor egy játéknak megvan a maga hangulata, és előkerülve a dobozából rögtön sajátos atmoszférát teremt. Ilyen társas az Álmodj velem! is. Amikor először elővettem, szükségem volt egy kis időre, hogy minden elemét és kártyáját átnézzem és megcsodáljam: a kiságy alakú kártyatartót, a mesés lapokat, a hold és csillag alakú pontozókorongokat.

A történet szerint leszáll az éj, a játék álmodója felveszi alvómaszkját, majd elszenderedik. Eközben a szobájába lopózik a mumus, aki rémálmokat hoz, a tündér, aki szépeket, és az álommanó, aki arra ügyel, hogy egyensúlyban maradjanak a jó és a gonosz erők. A sztorit hallva először olyan értetlenül néztem a játékra, mint most valószínűleg te is, kedves olvasónk. Mi a túrónak kell alvómaszkot húzni? Hogyan lehet így részt venni a játékban? És egyáltalán, mi a manó ez az álmodásos dolog?

Elmagyarázom, ígérem az egész sokkal egyszerűbb, mint amilyennek hangzik. Az álmodó játékosnak, az a feladata, hogy látatlanul kitalálja, mit ábrázolnak a kiságyban sorakozó, egymás után felhúzott kártyák. Ebben segíti vagy éppen hátráltatja a többi játékos. Mindenki egyetlen szót mondhat a soron lévő lapról. A tündérnek az a feladata, hogy a kitalálásban segítse az álmodót (Az almát ábrázoló kártyáról például azt mondja, hogy gyümölcs vagy, hogy piros.), a mumus igyekszik más irányba terelni (például az alma lap esetén mondhatja, hogy zöldség), az álommanó pedig arra törekszik, hogy a két percig tartó álmodozás során ugyanannyi szót találjon el, mint amennyit eltévesztett.

Álmodj velem!
Álmodj velem!Gémklub

Az Álmodj velem! kísértetiesen hasonlít a Dixitre, itt is olyan lapokkal játszunk, amiket művészek rajzoltak meg, illetve mesterien kell asszociálnunk. A Dixittel ellentétben azonban nem szükséges a játékosoknak behatóbban ismerniük egymást, bár a közös és személyes élmények segíthetik a szavak kitalálását. A maszk felvétele pedig garantáltan azonnal feldobja a társaságot. Nálunk azonnal nagy kedvenc lett, nélküle el sem indulunk meglátogatni a családot vagy barátokat.

Álmodj velem! – asszociációs partijáték 4-10 főre

Játékidő: 20-40 perc

Játékszabály: közepesen bonyolult

Korosztály: 8 éves kortól

Szabály magyar nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: Gémklub webáruház

Ár: 9990 forint

Szubjektív vélemény: Rendhagyó és gyönyörű partijáték, amit nem lehet megunni.

Értékelés: 5/5+1

Uga Buga

A spanyol két tannyelvű gimi nulladik évében mindent megtettem, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban tegyem magamévá a nyelvet. Szókártyákat gyártottam, „corazón” és „charco turbio” feliratú poszt-itekkel ragasztottam tele a lakást, és a vécé ajtaján ott függött a rendhagyó igék ragozása. Túléltem az öt évet, leérettségiztem, de a hatékony nyelvtanulás titkára mégsem sikerült rájönnöm. Kár, hogy nem került sokkal előbb a kezembe az Uga Buga, ugyanis a társasjátékkal közel másfél óra alatt megtanultam – ősemberül.

Uga Buga
Uga BugaReflexshop

Összegyűlt a törzs, hogy új főnököt válasszon. Nők, férfiak, idősek és fiatalok egyaránt versenybe szállnak azért, hogy közülük kerüljön ki a vezér az Uga Buga szent rítusa során. A játék elején mindenki kap három-három kártyát, amit véletlenszerűen kell kitennie az asztal közepére, amikor rá kerül a sor. A legszőrösebb ősember kezd, aki felfedi a lapját, kimondja a lapján szereplő halandzsa szót (mondjuk, kak) és „Ha” felkiáltással rábök egy társára, aki visszaidézi az előző szót. Ezután hozzáteszi a sajátját, majd kiválasztja a következő játékost (például kak-buga-ha). Ez egészen addig folytatódik így, amíg valaki el nem rontja a sort, ő magához veszi az asztal közepén felhalmozódott kártyákat. Természetesen az nyer, aki legelőször megszabadul a lapjaitól, amit az „Uga buga!” felkiáltással hoz a többiek tudtára.

Az Uga Buga vérbeli partijáték, ami egy pillanat alatt összehozza és megnevetteti a társaságot a mókás szavakkal és azok illusztrációival, a mulatságos – néhol nyelvöltéssel vagy tapssal tűzdelt – szófüzérekről nem is beszélve. Nagy előnye, hogy kis helyen is elfér, ezért magaddal viheted akár házibulikra is.

Uga Buga – partijáték 3-8 főre

Játékidő: 5-30 perc

Játékszabály: egyszerű

Korosztály: 8 éves kortól

Szabály magyar nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: Reflexshop webáruház

Ár: 2990 forint

Szubjektív vélemény: Kacagtató partijáték bármilyen családi vagy baráti összejövetelre.

Értékelés: 5/5

Fánkfaló fenevadak

Sokáig nem hittem a gyorsasági játékokban. Hiszen mi lehet a jó abban, ha egy asztaltársaságnyi ember a versenyszellemtől felajzva csapkodja az eléje szórt kártyákat. A véleményemet aztán a Twin it nevű társas változtatta meg, amivel számtalan nyári estét játszottam át barátokkal, és aminek hatására megszületett bennem a gondolat: mi lehet annál jobb, mint vérben forgó szemünket a kártyapaklira vetve, lecsapásra készen arra várunk, hogy feltűnjön a várva várt lappár. A Fánkfaló fenevadak is ezt az élményt eleveníti fel.

Fánkfaló fenevadak
Fánkfaló fenevadakReflexshop

Az asztalra tíz szörnykártya kerül. Dobunk a két kockával, és arra a lényre kell mielőbb lecsapni, amelyik megfelel a rajtuk látható feltételeknek – ezek a szemek, karok, lábak számát határozzák meg. Ebben a játékban nemcsak az összegyűjtött szörnyek száma lényeges, hanem az is, hogy mennyi fánkot képesek megenni, amit a lapok jobb alsó sarkában láthatunk. A Fánkfaló fenevadak kedves és szórakoztató játék, amit gyerkőcökkel is játszhatunk. A kártyákat pedig egy jópofa, szörnyformájú tasakba pakolgatod el a következő menetig.

Fánkfaló fenevadak – családi játék 2 és 2-nél több főre

Játékidő: 5-30 perc

Játékszabály: egyszerű

Korosztály: 6 éves kortól

Szabály magyar nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: Reflexshop webáruház

Ár: 3990 forint

Szubjektív vélemény: Jópofa gyorsasági játék kicsiknek és nagyoknak.

Értékelés: 5/4

Not Alone

Ugrunk az időben. Egy 25. századi intergalaktikus expedíción veszel részt, amikor társaiddal űrhajótörtést szenvedtek a rejtélyes Artemia nevű bolygón. Miközben arra vártok, hogy valaki a legénységetek segítségére siessen, elkezditek felfedezni a bolygót. Hamarosan rájöttök, hogy nem vagytok egyedül. A bolygón élő lény a nyomotokba eredt, hogy levadásszon titeket.

Not Alone
Not AloneMetagame

Végre itt egy izgalmas sci-fi-történet! Az angol nyelvű játékot az teszi még izgalmasabbá, hogy nem csak a felfedezők bőrébe bújhatsz, hanem a szörnyébe is, akinek az a célja, hogy még azelőtt rátaláljon a legénységre, hogy elhagynák a bolygót. A Not Alone valójában egy asztali bújócska. A kártyajáték tíz helyszínt tartalmaz, ahol el lehet rejtőzni, ráadásul ezek különleges képességekkel bírnak, amik akár győzelemhez is segíthetnek. Annál izgalmasabb, minél többen játsszátok, és persze a szörnynek is annál nagyobb esélye van a győzelemre.

Not Alone – partijáték 2 és 2-nél több főre

Játékidő: 30-45 perc

Játékszabály: közepesen bonyolult

Korosztály: 10 éves kortól

Szabály angol nyelven: itt megnézhető

Elérhetőség: Metagame webáruház

Ár: 8990 forint

Szubjektív vélemény: Izgalmas sci-fi-bújócska angolul tudóknak.

Értékelés: 5/5

Deadwood 1876

A Deadwood 1876-ot már kézbe venni is öröm – vagy akár a polcra tenni –, ugyanis a játék egy könyv formájú dobozban kapott helyet. Az asztalra került kártyákból, serifcsillagokból és korongokból a vadnyugat elevenedik meg. Ebben az angol nyelvű társasjátékban nem előre, hanem visszafele utazunk az időben, pontosan 1876-ba.

Dél-Dakota Black Hills nevű hegyei aranyat rejtenek, amiből te szeretnéd a jussodat. Játssz össze valakivel, vagy dönts úgy, hogy magányos farkasként fosztod ki a város széfjeit, de ne felejtsd el, hogy a végén csak egyetlen vadnyugati zsivány marad, aki majd mindent visz.

Deadwood 1876
Deadwood 1876Metagame

A játékban a kezedben lévő kártyák segítségével kísérelheted megszerezni a széfeket, amik jelvényeket, aranyat vagy fegyvereket tartalmaznak. Minél jobb fegyverre teszel szert, annál nagyobb esélyed van arra, hogy egy párbajban legyőzd az ellenfeled, aminek a kimenetelét kockadobással döntitek el. Az utolsó kör után a legtöbb arannyal rendelkező csapat tagjai küzdenek meg a végső győzelemért.

A Deadwood 1876 kísértetiesen emlékeztet a Bangre. A játékmenet hasonló, és többnyire a szerencse dönti el, hogyan jössz ki egy párbajból, azonban a kártyák adnak némi lehetőséget a taktikázásra. Azt is megválaszthatod, hogy kivel szeretnél összejátszani az utolsó körig. Izgalmas, pörgős és gyönyörűen kivitelezett társasjáték.

Deadwood 1876 – partijáték 2-9 fő részére

Játékidő: 20-40 perc

Játékszabály: közepesen bonyolult

Korosztály: 13 éves kortól

Szabály angol nyelven: itt megnézhető

Elérhetőség: Metagame webáruház

Ár: 8990 forint

Szubjektív vélemény: Vadnyugati kockajáték azoknak, aki a Banget is szerették.

Értékelés: 5/4

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek