Lincoln még embert is támasztott fel, mielőtt elnök lett

A történelem tele van titokzatos történetekkel, kalandos mendemondákkal, és ha azt hisszük, a történelmet író nagyokról csak azt tudhatjuk, amit a tankönyvekben leírnak, akkor nagyon tévedünk.

A 20. század elejére visszarepülve láthattuk, ahogy a Sherlock Holmes írója zseni módon megmentett két embert is a rácstól, valamint hogy a KFC alapítója pisztolyhősként vonult be a csirkebizniszbe. Ezúttal a 19. századig utazunk az időgéppel, Lincolnig.

Az igazság ára

Mielőtt a leghíresebb amerikai elnök betöltötte volna hivatalát, ügyvéd volt az Illinois állambeli Springfieldben társával, William Herndonnal. Nem kevesebb mint 5000 kisebb-nagyobb ügyön is dolgozott, és annyira szerette a munkáját, hogy megfogadta, elnöksége vissza fog térni szakmájába, „ha minden jól megy”. Nem ment minden jól, Abraham Lincoln elnökségének idő előtt tragikus vége lett.

Nehéz út vezetett az ügyvédi pályához is. Thomas Lincoln, Abraham édesapja teljesen más ember volt: a vadnyugatért élt és halt, miközben ácsként dolgozott, írástudományának köszönhetően ellátott polgári ügyeket is, illetve rabszolgákat ellenőrző őrjáratokban vett részt, fogvatartottakat is őrzött. Thomas nem sokkal később feleségül vette Nancyt, az írástudatlan, szegényes családból származó lányt, Kentuckyban telepedtek le, a család pedig, Thomas törekvésének hála, jómódú volt: 240 hektáros földjük, a városban több házuk is volt, beleértve azt a Sinking Springs farmot is, ahol aztán a kis Abraham napvilágot látott.

Portré Lincolnról
Portré Lincolnról

Aki már kicsiként is különc volt

Miután Abraham édesanyja tragikus következmények között elhunyt, édesapja újraházasodott, Lincoln viszont nem bizonyult jóravaló vadnyugati legénynek: többet bújta a könyveket, mint kereste a ház körüli teendőket. Ez tizenéves korára azért valamelyest változott, de a vadászatot és a halászatot csípőből elutasította: még élelemszerzés céljából is. A fiú viszont nem volt rest pénzt keresni: a pionírvidékekhez méltóan ő is több évig erdőirtással foglalkozott, keresetét pedig apjának adta, akitől különböző személyiségjegyeik miatt lassacskán eltávolodott. Mígnem 22 évesen úgy döntött, lelép és a maga lábára áll. Két évvel később már indult is az illinois-i törvényhozó választáson, ahol természetes előadókészségével le tudta bilincselni a hallgatóságot, ám ekkor még sikertelenül zárult első politikai megmérettetése: ami mégis nagy eredmény volt ahhoz képest, hogy Lincoln csupán 18 hónapot járt iskolába, minden mást autodidakta módon tanult meg.

„Fisher,... jöjj ki!” S lám, a halott kijött

Lincoln nem szűkölködött a furcsa ügyekben, de egyik sem volt annyira titokzatos, mint az egyik, különösen bizarr gyilkosság. Az ügyben William Trailor került vád alá, egy világtól elvonultan élő remete, akit Fisher meggyilkolásával gyanúsítottak meg. Első blikkre egy teljesen nyilvánvaló ügyről van szó, a vád szerint több szemtanú is látta Trailort és fivéreit, amint Fishert a sűrűbe csalják, majd nélküle jönnek ki. Később hallották hencegni azzal, hogy tudja, Fisher meghalt, ahogy az is furcsa körülménynek számított, hogy az öreg remete érthetetlen okokból ráhagyott egy marék aranyat a gazfickóra. Talán már zavarba ejtően sok volt az egyértelmű jel.

Egy gondot okozó tényező volt, ami hiányzott: maga a holttest.

1862. szeptember 22. – Lincoln aláírja az Emancipációs kiáltványt, amely felszabadítja a rabszolgákat
1862. szeptember 22. – Lincoln aláírja az Emancipációs kiáltványt, amely felszabadítja a rabszolgákatHulton Archive / Getty Images Hungary

Titokzatos kérdések

Annak ellenére, hogy Lincoln bármennyire is erősködött: addig nem lehet valakit gyilkossággal gyanúsítani, míg nincs bizonyíték az áldozat elhalálozására, a bíróság nem kegyelmezett. A sok huzavona után Trailort elítélték, ám mielőtt még szippanthatott volna a börtön friss levegőjéből, maga Fisher rontott be a bíróság kapuján, hogy megtudja, mi a fészkes fene folyik. Mint kiderült, hetekig otthon feküdt a helyi doktor otthonában, amikor hallotta, hogy meghalt, így aztán méretes értetlenséggel a fejében rohant, hogy rendbe tegye a dolgokat. William Trailort és fivéreit természetesen szabadon engedték, a remete pedig minden bizonnyal utána azon fáradozhatott, hogy visszaszerezze szétzilált vagyontárgyait.

Bár az ügy látszólag megoldódott, mégis ezernyi kérdés maradt, amelyeket Lincoln évekkel később tett fel jegyzeteiben. Például hogyan tudták csak úgy Fishert „elhagyni” az erdőben? Hogyhogy nem akartak se a Trailor-fiúk, se a remete beszélni arról, hogy mi történt ott? Nem találta senki gyanúsnak azt, hogy Trailor meghalt egy éven belül, hogy Fisher újra felbukkant? Illetve mi volt az a nagy betegség, ami kapcsán a doktorhoz kellett költöznie Fishernek? Valószínűleg nem is tudjuk már meg, mi lehetett az igazság, de talán, ha maga a nagy Abe Lincoln nem tudta megoldani az ügyet, akkor ez tényleg maga a megoldhatatlan rejtély.

1865. április 14. – Lincoln halálos lövést kap színházi páholyában
1865. április 14. – Lincoln halálos lövést kap színházi páholyábanHulton Archive / Getty Images Hungary
Oszd meg másokkal is!
Mustra