3+1 zarándokhely Magyarországon, amit látnod kell

Járd körbe a zalaszántói sztúpát, ismerd meg a Krisna-völgy ökoközösségét, keresd fel a Máriagyűdi Kegyhelyet, vagy szeld át az egész országot.

Magyarország zarándokhelyeit nem csak vallási céllal látogathatod meg. Ismerj meg egy új vallást vagy életmódot, járd be a legszebb hazai tájainkat, vagy túrázz kegyhelyek mentén. Találd meg a saját mozgatórugóidat ahhoz, hogy elindulj, és csodás környezetben töltődhess fel.

1. Zalaszántói Béke-sztúpa

A Zalaszántó melletti Kovácsi-hegyen található szentély Európa legnagyobb sztúpája, ami a történelmi Buddha csontszilánkjait őrzi. Az ereklye kalandos úton, Tibet kínai megszállása után került Indiába, majd egy svájci buddhista iskolába, végül pedig hozzánk, Magyarországra. A sztúpát 1992-es megépülése után egy évvel a dalai láma személyesen avatta fel. Az épülettől nem messze található Milarepa Meditációs Központban havi rendszerességgel szerveznek buddhista programokat: ünnepségeket, előadásokat, meditációkat és elvonulásokat.

A zalaszántói sztúpához festői ösvény vezet
A zalaszántói sztúpához festői ösvény vezet

Az erdő közepén megbújó kis tisztás sztúpáját a hagyomány szerint háromszor kell körbesétálnia annak, aki pozitív energiákkal szeretne feltöltődni. A fák közé feszített színes zászlókon pedig imádságok állnak, amikről úgy tartják, hogy a szelek szárnyán jutnak el az emberekhez. Az ingyenesen látogatható szentélyt nem csak vallási céllal érdemes meglátogatni. A 30 méter magas épületig hangulatos erdei ösvény vezet a hegy lábától, pincék, présházak és a zalai dombokra nyíló, gyönyörű kilátás mentén.

2. Krisna-völgy

A Krisna-völgy ugyan egész évben nyitva tart, mégis július közepén érdemes meglátogatni, amikor megrendezik a Krisna-völgyi búcsút. Egy olyan ökoközösség mindennapjainak lehetsz a szemtanúja, melynek tagjai önfenntartó életmódot folytatnak: zöldséget, gyümölcsöt termesztenek, gondoskodnak az áram- és vízellátásukról, gyerekeiket az organikus kertészkedésre és kézművességre is megtanítják.

Látogasd meg a Krisna-völgyet a búcsú idején
Látogasd meg a Krisna-völgyet a búcsú idejénShutterstock

Vallásuk a hinduizmus egy modernizált változata, amelyet 1966-ban alapítottak Amerikában, főistenük Krisna. Hisznek a lélekvándorlásban, és fontos számukra az erőszakmentesség, ezért nem fogyasztanak húst. A fesztivál idején előadásokon, koncerteken, zenei, tánc-, harcművészeti bemutatókon és gyerekműsorokon vehetsz részt, kipróbálhatod a jógát és a vegetáriánus ételeiket.

3. Máriagyűd

Máriagyűd Magyarország leghíresebb keresztény zarándokhelye, amit hivatalosan VII. Pius pápa ismert el 1805-ben. Korabeli feljegyzések szerint 1687-ben Szűz Mária egy helyi katolikus gazdának jelent meg a templom ablakában, amikor a kálvinisták kezén volt. Később a siklósi ispán is találkozott a jelenéssel. Nem sokkal ezután a templomot visszaadták a katolikusoknak.

Máriagyűd Magyarország legnépszerűbb zarándokhelye
Máriagyűd Magyarország legnépszerűbb zarándokhelyeShutterstock

A 2008 óta bazilika címmel büszkélkedő kegytemplom egykori Mária-szobra még a tatárjárást is átvészelte, a Rákóczi-szabadságharc óta azonban Eszéken látható. A templomtól keletre található a Szentkút, aminek a vizét a zarándokok úgynevezett „gyűdi korsókban” vitték magukkal. Máriagyűd búcsújáróhely is, minden Mária-napon és jeles katolikus ünnepen búcsút tartanak, ami egy év alatt 25-27 alkalmat jelent. Évente megközelítőleg ötszázezer zarándok látogat el a Baranya megyei városkába.

+1 Mária-út

A Mária-zarándokút Közép-Európa El Caminója, mely átszeli Magyarországot. Az 1400 kilométeres útvonal Mariazelltől Csíksomlyóig tart, megközelítőleg hatvan nap alatt lehet megtenni. A távot két részre is lehet bontani, ami Budapestig 500, Budapesttől pedig 900 kilométer. Érinti többek között Celldömölköt, Keszthelyt, Sümeget, Vászolyt, Dobogókőt, Esztergomot és Máriagyűdöt is. A turistautat a középső szárát kis vonallal keresztező M betűvel jelölik.

Ha már legyűrted az 1165 kilométeres Országos Kéktúrát, nagyobb kihívásra vágysz, vagy szívesen meglátogatnád a népszerű zarándokhelyeket, vágj bele a Mária-útba. Rövidebb, néhány napos szervezett zarándoklatokon is részt vehetsz, vagy beoszthatod magadnak több szakaszra az útvonalat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek