Eredetileg Will Smith lett volna a Mátrix főszereplője. De miért nem ő lett?

Mióta Will Smith YouTube-csatornájával ostromolja a netet, még többet tudhatunk meg az Oscar-jelölt színészről.

Mindig jókat lehet nevetni azokon a történeteken, amikor egyes színészek híres szerepekre mondanak nemet, hogy aztán fogják a fejüket, mikor az totál siker lesz. De képzeljük csak el, milyen lenne a világ, ha Sean Connery elvállalta volna Albus Dumbledore szerepét a Harry Potter-filmekben. Vagy ha Russell Crowe lenne az X-Menben a Farkas? Ugyanígy furcsa lenne, ha Will Smith vitte volna a főszerepet a Mátrixban. Nem olyan régen, több mint 20 év távlatából elmondta, miért is mondta vissza a szerepet, ami aztán Keanu Reevesnek hírnevet hozott.

Már 20 éve

...mindannak, hogy Neo a levegőben ugrált, és ennek apropóján emlékezik vissza Will Smith is arra az időre, amikor nemet mondott – balgaságból? – a Mátrix szerepére. Persze nem ő volt az egyetlen, aki foghatja a fejét: Tom Cruise, Ewan McGregor, Brad Pitt és Samuel L. Jackson is nemet mondott Mr. Anderson szerepére. Míg ők az ügynökük anyukáját emlegették, Keanu Reeves 1999 egyik legnagyobb sztárja lett, és egyáltalán nem véletlenül. A Mátrix forradalmi, újszerű, elképesztően látványos és akciódús, gondolatébresztő volt, mindezen túl pedig az a film, amiről évtizedek múlva is beszélünk. Bánhatja is Will Smith, hogy kihagyta ezt a bulit!

A kék vagy piros pirula?

Amióta pedig a színész hűségesen készíti a videókat a YouTube-ra, a sok ökörség mellett egy-két igazán érdekes információra is bukkanhatunk. Nemrégen egy rövid anyagban vallotta be, hogyan követte el élete legnagyobb baklövését 1999-ben. A függetlenség napja és a Men in Black – Sötét zsaruk elkészülte után ugyanis rendkívül aggódott, hogy beskatulyázzák mint „sci-fi-filmes srác”-ot, ezek mellett pedig az ügynöke azt mondta neki, hogy negatív képet sugározhat róla az, ha hackert játszik. Ez tényleg a legnagyobb hiba volt, hiszen Neo karaktere azóta is osztatlan szeretetben fürdik.

Egy hívás érkezett az akkor még senkiknek számító Wachowski testvérektől (akik mögött csupán a Fülledtség című kis költségvetésű thriller volt), hogy játsszak kiber Jézust, aki tud repülni, meg minden egyebek.

„Ha a kéket veszed be, a játéknak vége, felébredsz az ágyadban, azt hiszed, amit hinni akarsz.

De ha a pirosat, maradsz Csodaországban, és én megmutatom neked, milyen mély a nyúl ürege.

Will Smith-nek a piros jutott

Persze döntő volt ebben az is, hogy a találkozásukkor a Wachowskiék képtelenek voltak lenyűgözni a színészt, épp ellenkezőleg. Amikor Smith leült velük szemben, hogy megadja nekik az esélyt, a rendezőpáros elkezdett beszélni arról, hogyan fognak különféle kamerákat feltalálni arra, hogy az akcióhősök ugrás közben megálljanak. Itt persze a bullet time effektről van szó, ezt mi már jól el tudjuk képzelni, hiszen oly sokszor láttuk már a filmet. De mit kezdjen két junkie-nak kinéző őrült művésszel a karrierjéért aggódó színész, akinek totálisan nincs fogalma arról, hogy mindez mi fán terem. Így érthető, hogy inkább választotta a botrányosan rossz Wild Wild West – Vadiúj vadnyugat főszerepét – amire egyáltalán nem büszke, ahogy a videóban is elmondja. Az a „western” vígjáték a legrosszabb dolog, ami történhetett az emberiséggel 1999-ben azon túl, hogy elkészült a Hangyák a gatyában forgatókönyve.

Annyira nem kell sajnálni őt

Smith nem a szimpátiánkat keresi a balga döntése felett, épp ellenkezőleg: hálás, amiért így történt. Hiszen gondoljunk csak bele, ha Keanu Reeves hiányát még pótolná is Will Smith Neóként (amit erősen kétlünk), csakis Laurence Fishburne lehet az egyetlen, aki lila nyakkendőt és Prince-napszemüveget viselve királyul néz ki. Királyul? Ő az atyaúristen. Ha pedig Will Smith lett volna a világ megmentője a filmben, a bőrszíne miatt Morpheusnak fehérnek kellett volna lennie (ugye, kedves mindennek megfelelni vágyó Hollywood?!). És akkor csak képzeljünk el egy cingár hangú emberkét, ahogy felajánlja Will Smith-nek a különböző színű pirulákat. Tuti komolyan vettük volna. (Nem.)

Val Kilmer mint Morpheus?

Még rosszabb, ha arra gondolunk, hogy Morpheus szerepe valószínűleg Val Kilmerhez vándorolt volna. Igen, az a Val Kilmer, aki a Mindörökké Batmanben öltötte fel a denevérjelmezt. Az a Val Kilmer, aki a 90-es években egy őrült díva volt, mind megjelenésében, mind viselkedésében. Matematikai képlettel ki lehet számolni, hogy körülbelül 1,2 másodperc alatt a földdel tette volna egyenlővé Morpheus karakterét. Vele együtt pedig a Wachowski testvérek karrierjét. Így hát valóban hálásak lehetünk annak, hogy Will Smith volt olyan bölcs és előrelátó, hogy értetlenségében visszadobta az ajánlatot, és végül Keanu Reeves teljesítette be a próféciát a Mátrixban.

Ó, és még valami: csak képzeljük el, ahogy a végefőcím nem epikus zenében teljesedett volna ki, hanem egy gangszta rapben, amiben Will Smith zöld bitek közt nyomja a ritmust, „dude, yo” és „this is matrix, whoa” felkiáltásokkal.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek