Lakberendezés északon: a skandináv otthon 5 titka

Te is olyan stílusos és otthonos lakásra vágysz, mint a skandinávoké? Ügyelj a fényekre, ne állj ellen a dizájnerdaraboknak, és gondolj mindig a környezetvédelemre.

A skandináv országok, ha lakberendezésről van szó, semmit sem bíznak a véletlenre, lakásaikat művészi odafigyeléssel rendezik be. Valójában egyáltalán nem meglepő, hogy kifinomult érzékük van az otthonosság megteremtéséhez, a hideg északon az év felét lakásukba zárkózva töltik. Linnea Dunne Lagom – A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz és Meik Wiking Hygge – A dán életérzés, amely boldoggá tesz című könyvéből elsajátítottuk a skandináv otthon berendezésének alapjait.

Funkcionalitás

„Egy ezerdolláros asztal megtervezése könnyű feladat a bútortervezőnek – ám a funkcionális és jó minőségű asztalt, ami ötven dollárba kerül, csak a legjobbak képesek elkészíteni” – nyilatkozta Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója. A svéd dizájn híres a minimalizmusáról, és nagy hangsúlyt fektet a könnyű tárolásra. Ezek az alapelvek azonban már jóval az IKEA megnyitását megelőzően, a második világháború előtt teret nyertek a skandináv országban. Ekkor kapott fontos szerepet a társadalmilag orientált tárgytervezés.

A funkcionális lakás letisztult és praktikus
A funkcionális lakás letisztult és praktikus

A svédek rajonganak a praktikumért, hiszen megkönnyíti az életüket, legyen szó egy sokfiókos szekrényről vagy egy mágneses késtartóról, ráadásul kéz a kézben jár az esztétikummal, hiszen segít megoldani az olyan problémákat, mint a szanaszét heverő kábelek vagy az étkezőasztalon hánykolódó kulcscsomók. 

Fény

A dán otthonok középpontjában a fény áll. Egy jól elhelyezett lámpával vagy néhány szál gyertyával képesek elérni a meghittség maximumát. Olyannyira rajonganak a romantikus fényforrásért, hogy évente átlagosan hat kiló viaszt égetnek el fejenként. Az illatosított gyertya azonban szóba sem jöhet, ódzkodnak mindentől, ami túl mesterséges – ők a természetes dolgok hívei. Céljuk, hogy a lakásban hangulatos fényfoltokat hozzanak létre. Harminc százalékuk otthonában a meghittséget kandalló is segít elérni, ami előtt beszélgetve rengeteg időt töltenek a szeretteikkel.

Érd el az otthonosság érzését a gyertyák fényével
Érd el az otthonosság érzését a gyertyák fényével

Dizájnerdarabok

Mivel a dánok szívesen töltik idejük nagy részét az otthonukban – főleg a hideg hónapokban –, nem sajnálják a pénzt azokra a lakberendezési tárgyakra, amik segítik lakásukat még otthonosabbá tenni, éppen ezért imádják az egyedi tervezésű darabokat.

Egy dizájnerdarab a lakásod éke lehet
Egy dizájnerdarab a lakásod éke lehet

Kuckózás

A korlátlan mennyiségű párna és takaró a dán otthonok másik fő ismérve. Lehetnek kicsik vagy nagyok, gyapjúból vagy pamutból készültek, a lényeg, hogy egy olvasós vagy filmnézős estén maximális kényelmet biztosítsanak.

Keress magadnak egy kényelmes sarkot, ahol takarókba bugyolálva olvashatsz
Keress magadnak egy kényelmes sarkot, ahol takarókba bugyolálva olvashatsz

A dánok olyannyira szeretnek kuckózni, hogy külön szavuk van arra a kis zugra, ahova a nap fáradalmai elől bújnak el egy csésze teával és egy jó könyvvel. A hyggekrog általában egy ablakfülkében kap helyet a dán lakásban, de szinte bárhol berendezhető, ahová kellő mennyiségű párna halmozható fel.

Környezetvédelem

A környezetvédelmet és a természet közelségét mind a dánok, mind a svédek hétköznapjaik fontos tényezőinek tartják. A dánok nem csak fabútorokkal, különféle termésekkel, levelekkel és ágakkal is igyekszenek becsempészni az otthonukba a kinti világ nyugalmát. Meik Wiking arra bátorít, hogy a kívánt hatás elérésének az érdekében rendezzük be úgy a lakásunkat, mint egy viking mókus.

A dánok tudják, hogy a fenntarthatóság és a minőség elválaszthatatlan egymástól. Úgy tartják, hogy ha olyan cégtől vásárolsz, mely elkötelezett a környezetvédelem iránt, akkor ott csak tartós termékeket vásárolhatsz. A minőségre mindig érdemes költeni, ha olyan bútorokra vágysz, amik majd életed végéig elkísérnek.

Vásárolj bútort régiségkereskedőknél vagy a piacon
Vásárolj bútort régiségkereskedőknél vagy a piacon

Persze úgy is védheted a környezetedet, ha nem új dolgokat vásárolsz, hanem a vintage kínálatot veszed szemügyre. A svédeknél igen népszerű a használt cikkek adása és vétele, szívesen járják a régiségboltokat és bolhapiacokat. Ezeket a vásárlásokat kincsvadászatként és egy, a barátokkal töltött kellemes napként élik meg. Ugyan valószínűleg sok szemetet kell áttúrnod, hogy megtaláld az igazit, de minél több munkát fektetsz a megtalálásába, annál értékesebb lesz majd számodra. Közben kávézással vagy egy finom süteménnyel kapcsolhatsz ki. A vásárlás okozta öröm általában nagyon rövid ideig tart, ráadásul, ha nem találod meg azt, amit keresel, bánatosan térsz haza. Ha viszont az élményre és nem a vásárlásra fektetsz nagyobb hangsúlyt, nem kell ettől tartanod. Az is előfordulhat, hogy a bútorért, amire vágysz, csupán a saját vagy a szüleid padlásáig kell elzarándokolnod, ráadásul csiszolópapírral és egy kis festékkel bármelyik darabot újjá varázsolhatod. A vintage stílus a dán otthonokban is jelen van, egy régi fotel vagy antik szekrény számtalan kedves történetet rejthet.

Határozott elképzelésed van arról, hogy milyen párnahuzatot szeretnél? Tanulj meg kötni vagy varrni, és készítsd el magadnak. Hidd el, sokkal nagyobb értéke lesz, mint a boltinak, ráadásul mire végzel, megtanulsz egy új hobbit, kezeled a stresszt, és a környezetedet sem terheled meg.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek