Évfordulók 2019-ben, amik emlékeztetnek rá, mennyire öreg vagy

Minden évben elcsodálkozunk azon, milyen öregek vagyunk, és ez sokszor nemcsak onnan fakad, hogy már két éve, amikor tegnapelőtt kirándultunk a Pilisben, és három éve vettem a vadiúj telefonomat, hanem mikor gyerekkori kedvenc filmjeid átlépik a harmadik ikszet.

És persze ez még sokkolóbb, amikor nemcsak gyerekkori, de már az a film is második, harmadik, tán negyedik évtizedét rója, amely előtt már felnőttként ültél a moziban. Bizarrul gyorsan telnek az évek, ilyenkor két lépést hátrálunk, és döbbenten, erőlködve próbáljuk lassítani az időt, ám az Oroszlánkirály így is, úgy is 25 éves marad.

Igen, jól olvastad. A klasszikus és egyben talán legnépszerűbb Disney-mese már 25. életévébe lép, de nem az Oroszlánkirály az egyetlen, amely korára tekintve számolgatni kezdheted ősz hajszálaidat.

Kezdjük a kevésbé fájdalmas tényekkel

Az, hogy már 2019-et írunk, éppen eléggé szívszorító, hiszen ez azt jelenti, hogy még pár hónap, és búcsút mondhatunk egy évtizednek, ami éppen csak most kezdődött. És pontosan tudjuk, mi történt 10 éve, hiszen éppen az elmúlt hetekben volt népszerű a #10yearschallenge. Idén már olyan filmek lesznek 10 évesek, mint a Watchmen: Az őrzők, a Fel!, a Másnaposok, A bombák földjén, az 500 nap nyár, a Becstelen brigantyk, a Paranormal Activity, az idén folytatással jelentkező Zombieland... és kapaszkodj meg: az Avatar.

Még csak a minap ültünk az IMAX székében, hogy valami egészen új élményben legyen részünk, erre ma már tizedik gyertyáját gyújtja meg James Cameron szeretett Pandorájának tortáján. De mindezen túl az elmúlt 10 év a világunk számára is elképesztő változásokat hozott: például 2009-ben még „csak” 80 millió felhasználó környékén járt a Facebook, az Instagram sehol sem volt, itthon még kifejezetten tombolt az iWiW, a mozikban minden harmadik film az újdonsült 3D-ben tündökölt, a tévében pedig csupán második évadát taposta a Breaking Bad. Azt már fel se merjük hozni, hogy ekkor társadalmunk nagy részének kezében nyomógombos telefon volt. Bizony, mindennek 10 éve, még ha annyira tegnapnak is tűnik.

Múltidézés kamaszmódra

A boldog 2000-es évek, amikor még javában antennás telefonjainkon űztük a Snake-et, amikor még eszünk ágában se volt posztolni minden lépésünket a közösségi médián, amikor még nem tudtuk, mi az a #hashtag. 2004, 15 éve volt, hogy kasszát robbantott A passió, hogy láthattuk Jim Carrey és Kate Winslet szívszaggató drámáját, az Egy makulátlan elme örök ragyogását, hogy a második Kill Bill is véresre festette a mozivásznakat, hogy A hihetetlen család megmentette a Földünket, és hogy a Millió dolláros bébi kiütötte a legtöbb filmes díjat.

A második iksz

Egy boldog évtized búcsúzott. Egy évszázad. Egy évezred. Mindennek lassan 20 éve. Tereljük inkább a témát, túl csúnya ez így? Szembe kell néznünk a tényekkel: a Mátrix idén márciusban lesz 20 éves. Neo két évtizede semmisítette meg Smith ügynököt, ez azért nem semmi. De itt még nincs vége. Emlékszel arra a kérdésre, hogy „melyik Star Wars-trilógiát bírod jobban: az újat vagy a régit?” Na, most ez az „új trilógia” éppen 20 éve indult útnak, és azóta korántsem nevezhető újnak – mivelhogy idén érkezik a legújabb trilógia befejező része. A Baljós árnyak 1999 májusában rabolta ki a mozik kasszáit és a nézők pénztárcáit, hatalmas ováció övezte az örömünnepet, mikor a kedvenc galaxisunk visszatért a vásznakra. 20 éve nyáron mutatták be az Amerikai pitét is, amin egy egész generáció vált serdülő fiatallá... Aki még emlékszik erre a filmre fiatalkorából, az tuti nem úszta meg azóta két őszhajszállal. Az Ideglelés – The Blair Witch Project, a found footage stílusának megteremtője is idén ünnepli évfordulóját, a Harcosok klubja, a Hatodik érzék, a Halálsoron, A tehetséges Mr. Ripley, az Álmosvölgy legendája is idén lesz 20 éves. Micsoda év volt ez az 1999!

1994 se volt gyenge

És megint fel kell hoznunk ezt, de igen, 25 éve volt, hogy Afrika szavannái felett magasba emelte Rafiki Szimbát, mikor aztán felharsant szuahéli nyelven a

Nants ingonyama bagithi Baba, Sithi uhm ingonyama.

Te is érzed ezt a szorító érzést a mellkasodban? Nincs vége: a hülye gesztusairól és őrültségeiről, ámde zseniális szimatáról híres Ace Ventura is már 25 éves lesz, mint ahogy Jim Carrey-vel A maszk és a Dumb és Dumber is már második évtizedének közepét tapossa, ugyanígy a Forrest Gump, a Született gyilkosok, A remény rabjai, az Ed Wood, az Interjú a vámpírral. De kapaszkodj meg a szék karfájában: a Ponyvaregény is már 25 éve van köztünk!

30+ felett már ki számolja

Az talán sokkolóbb, ha azt mondjuk, hogy a 2000-ben született ifjak idén 19 évesek lesznek, talán pont azért, mert az elmúlt 20 évben fordult nagyot a világ. A harmincasok még a megboldogult 80-as években rázták le magukról a tojáshéjat, az ekkor készült filmeken pedig legtöbbször látszik a kor, mégis halhatatlan klasszikusok. Például a Kedvencek temetője, a Holt költők társasága, a Tim Burton-féle Batman, a második Vissza a jövőbe, a Született július 4-én. 1989 nem csak történelmi szempontból volt erős év. És hogy ugorjunk egy tízest... vagy inkább ne áruljuk el, hogy az 1979-esek már a negyedik ikszbe lépnek idén? De van egy jó hírünk is: ahogy A nyolcadik utas: a halál, az Apokalipszis most, vagy a Brian élete, úgy a negyvenesek is lehetnek örök érvényű zsenialitások.

És itt inkább állítsuk is meg a nosztalgiavonatot, mielőtt még sírva fakadunk és depresszióban töltjük a nap hátralevő részét. Inkább gyorsan szökkenjünk vissza a valóságba, fussuk át a reggeli bevásárlólistát, nézzük meg, hogy mindent leadtunk-e határidőig a főnöknek, meg... szóval, ne aggódjatok, nagyon jó év lesz ez a 2019 is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek