Indiánok, apácák, botoxos tevék: világ legbizarrabb szépségversenyei

Ha szépségversenyekre gondolunk, megszoktuk, hogy estélyi ruhában, talpig sminkben vonuló gyönyörű fiatal lányokat látunk. A világ azonban ennél sokkal színesebb és izgalmasabb: az állatszépségversenyektől kezdve a birkanyúzó navahó lányokig igen széles palettáról válogathatunk.

A navahó indián törzs legszebb hajadon lányai 1952 óta minden évben megmérkőznek egymással. Ám nem az nyer, aki a legmagasabb, legvékonyabb, vagy a legügyesebben rebegi: „világbéke”, hanem az a lány, aki a legmélyebb ismertekkel rendelkezik a navahó kultúráról és szokásrendszerről, illetve a leggyorsabban képes konyhakészre tisztítani egy birkát.

A királynő, aki egy szinte elfeledett népet képvisel

A műveletet tradicionális navahó ruhákban végzik, elvágják az állat torkát, felfogják a vérét, nyúznak, beleznek, darabolnak. A bírák eközben ott keringenek a lányok körül, és ősi nyelven meglepetésszerű kérdéseket tesznek fel a birka fejének felhasználásával vagy más technikai részlettel kapcsolatban. Ezekre illik a nagyszülőktől megtanult navahó nyelven válaszolni, különben jön a pontlevonás. A királynőnek választott leányzó nem feltétlenül a legszebb, de ő az, aki a legjobban odafigyel a hagyományok megőrzésére, az ősi képességek továbbörökítésére, így méltón képviselheti nemzetét. A navahó nép ugyanis azért létezhet még, mert összetartanak, és büszkén őrzik hagyományaikat, ősi nyelvüket. A modern élet persze utolérte őket, a legtöbb fiatal törzstag angol nyelven beszél, hiszen modern amerikai iskolába jár, és be is illeszkedett abba a kultúrába, de ennek ellenére a hazája továbbra is a rezervátum területe marad.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Dreams can become reality....with hard work and dedication♥️👑 #missnavajonation

AutumnJudith💜AJ😘 (@dinegoddessxoxo) által megosztott bejegyzés,

A 2018–2019-es év királynője Autumn Montoya lett, akit szeptemberben koronáztak meg Arizonában. Az ünnepségen a nép nemzeti elnöke, Russell Begaye gratulált, és arról biztosította a lányt, hogy minden segítséget megadnak, hogy elérje a navahó nemzet jóléte érdekében kitűzött céljait. Autumn feladata lesz nagykövetként képviselni nemzetét, vezetni a közösségi kezdeményezéseket, és továbbadni a hagyományos tanításokat, a kultúrát, illetve vigyázni, hogy az oly sokáig elfeledetten pihenő navahó nyelv még szélesebb körben ismert legyen.

Amikor a férfiak küzdenek a nők elismeréséért

A nigeri wodaabe vagy bororo törzs még furcsább hagyománnyal rendelkezik a szépségversenyek terén. A Gerewol ünnepen nem a férjhez menni vágyó fiatal lányok öltöznek be és próbálnak minél több szívet meghódítani, hanem a férfiak. A nép tagjai állattenyésztésből élnek, de a törzs egységét erősítendő továbbviszik ősi hagyományaikat, és a szépség tiszteletét. A versenyen induló férfiak a törzs legmutatósabb tagjai, testalkatuk vékony, arcuk szimmetrikus, fogsoruk szabályos és fehér, szemük kerek, és persze remekül táncolnak. A megmérettetésen különböző festékekkel, aprólékosan, órák alatt elkészített sminkkel, színes ékszerekkel, díszes ruhákkal próbálják magukra vonni a figyelmet, és élénkítő hatású, hallucinogén teát isznak, hogy órákig tudják ropni a hőségben. Persze a szem meresztgetése és a fogak ragyogtatása nem elég, az ideális szépségkirály alázatos, hűséges, kitartó, türelmes és előrelátó. A zsűriben csak nők ülnek. A nap végén mindegyikük választ magának egy győztest, akihez, ha akar, hozzá is mehet feleségül. Mivel a férfiak és a nők is poligámiában élnek, mindenki több házastárssal élhet élete során.

Küzdelem az első helyért
Küzdelem az első helyértShutterstock

A legszebb apáca a világon

Antonio Rungi olasz pap 2008-ban vetette fel az apácaszépségverseny ötletét. Úgy vélte, ez segítene felülírni azokat a sztereotípiákat, miszerint az apácák szigorúak, szomorúak és idősek, és azt is megmutatná, hogy Isten szolgái nők, akik szépségüket az Úrtól kapták. Rungi arra kérte az apácákat, hogy küldjenek neki fotókat magukról, ő azokat felteszi a blogjára, az internetezők segítségével pedig majd kiválasztják közülük a győztest. Az atya hangsúlyozta, hogy semmiféle fürdőruhás felvonulásról nem lesz szó, az apácák csupán azt dönthetik el, viselik-e a fejüket elfedő fátyolt, vagy bátran megmutatják a hajukat. A szépségverseny azt a célt szolgálta volna, hogy megmutassa az apácák oktatásban és egészségügyben betöltött fontos szerepét, a vallásos élet napos oldalát, és azt, hogy a szépség sokkal diszkrétebb módon is jelen van a világban, mint ahogy azt a tévéműsorokban látjuk – nyilatkozta Rungi. Mindezek ellenére a versenyt sosem rendezték meg: a helyi egyházi méltóságok hamar megvétózták az ötletet.

A szépség sokféle
A szépség sokféleShutterstock

Ha nem elég szép a teve, botoxot kap

Szaúd-Arábiában minden évben a tevéknek rendeznek szépségversenyt. Az ottani emberek el sem tudják képzelni az életüket teve nélkül. Egy-egy szebb állatnak annyira örülnek, hogy bemutatják a kerek egy hónapon át tartó, ünnepléssel és vásárral egybekötött tevefesztiválon. A pénzdíjat csak az az állat nyerheti el, amelyik nemcsak elég magas és izmos, hanem még a térde és az arca is csinos. Figyelik a fejformát, az ajkak, a szemek állását, a füleknek finom metszésűnek kell lenniük, az orrlyukak nem lehetnek túl kicsik. Sok gazdi annyira komolyan veszi a megmérettetést, hogy nem átall külső segítséget is igénybe venni az állat felturbózásához. A tavalyi versenyen hatalmas botrány kerekedett abból, hogy 12 tevénél is botoxot használtak, a pofájukat, orrukat és ajkaikat próbálták így teltebbé varázsolni. Tilos ezenkívül a szőr leborotválása, az állatok drogokkal történő etetése is, illetve kizáró okot jelent, ha valamelyik állatról kiderül, hogy plasztikai műtéten esett át.

Teveszépség
TeveszépségShutterstock

Szépségkirálynők egy másik bolygóról

Természetesen azok sem maradnak szépségverseny nélkül, akik rajonganak a Star Trek-sorozatért.

A Miss Klingon Empire Beauty Pageant versenyt minden évben Atlantában rendezik meg, és nyugodtan mondhatjuk, hogy földöntúli szépségeket pontoznak. A résztvevők bármelyik női Klingon-karaktert megszemélyesíthetik, legyen az hivatalos vagy kitalált, a zsűri pedig pontozza az odaadást, a jelmezt, a tehetséget és a hitelességet is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek