Indiánok, apácák, botoxos tevék: világ legbizarrabb szépségversenyei

Ha szépségversenyekre gondolunk, megszoktuk, hogy estélyi ruhában, talpig sminkben vonuló gyönyörű fiatal lányokat látunk. A világ azonban ennél sokkal színesebb és izgalmasabb: az állatszépségversenyektől kezdve a birkanyúzó navahó lányokig igen széles palettáról válogathatunk.

A navahó indián törzs legszebb hajadon lányai 1952 óta minden évben megmérkőznek egymással. Ám nem az nyer, aki a legmagasabb, legvékonyabb, vagy a legügyesebben rebegi: „világbéke”, hanem az a lány, aki a legmélyebb ismertekkel rendelkezik a navahó kultúráról és szokásrendszerről, illetve a leggyorsabban képes konyhakészre tisztítani egy birkát.

A királynő, aki egy szinte elfeledett népet képvisel

A műveletet tradicionális navahó ruhákban végzik, elvágják az állat torkát, felfogják a vérét, nyúznak, beleznek, darabolnak. A bírák eközben ott keringenek a lányok körül, és ősi nyelven meglepetésszerű kérdéseket tesznek fel a birka fejének felhasználásával vagy más technikai részlettel kapcsolatban. Ezekre illik a nagyszülőktől megtanult navahó nyelven válaszolni, különben jön a pontlevonás. A királynőnek választott leányzó nem feltétlenül a legszebb, de ő az, aki a legjobban odafigyel a hagyományok megőrzésére, az ősi képességek továbbörökítésére, így méltón képviselheti nemzetét. A navahó nép ugyanis azért létezhet még, mert összetartanak, és büszkén őrzik hagyományaikat, ősi nyelvüket. A modern élet persze utolérte őket, a legtöbb fiatal törzstag angol nyelven beszél, hiszen modern amerikai iskolába jár, és be is illeszkedett abba a kultúrába, de ennek ellenére a hazája továbbra is a rezervátum területe marad.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Dreams can become reality....with hard work and dedication♥️👑 #missnavajonation

AutumnJudith💜AJ😘 (@dinegoddessxoxo) által megosztott bejegyzés,

A 2018–2019-es év királynője Autumn Montoya lett, akit szeptemberben koronáztak meg Arizonában. Az ünnepségen a nép nemzeti elnöke, Russell Begaye gratulált, és arról biztosította a lányt, hogy minden segítséget megadnak, hogy elérje a navahó nemzet jóléte érdekében kitűzött céljait. Autumn feladata lesz nagykövetként képviselni nemzetét, vezetni a közösségi kezdeményezéseket, és továbbadni a hagyományos tanításokat, a kultúrát, illetve vigyázni, hogy az oly sokáig elfeledetten pihenő navahó nyelv még szélesebb körben ismert legyen.

Amikor a férfiak küzdenek a nők elismeréséért

A nigeri wodaabe vagy bororo törzs még furcsább hagyománnyal rendelkezik a szépségversenyek terén. A Gerewol ünnepen nem a férjhez menni vágyó fiatal lányok öltöznek be és próbálnak minél több szívet meghódítani, hanem a férfiak. A nép tagjai állattenyésztésből élnek, de a törzs egységét erősítendő továbbviszik ősi hagyományaikat, és a szépség tiszteletét. A versenyen induló férfiak a törzs legmutatósabb tagjai, testalkatuk vékony, arcuk szimmetrikus, fogsoruk szabályos és fehér, szemük kerek, és persze remekül táncolnak. A megmérettetésen különböző festékekkel, aprólékosan, órák alatt elkészített sminkkel, színes ékszerekkel, díszes ruhákkal próbálják magukra vonni a figyelmet, és élénkítő hatású, hallucinogén teát isznak, hogy órákig tudják ropni a hőségben. Persze a szem meresztgetése és a fogak ragyogtatása nem elég, az ideális szépségkirály alázatos, hűséges, kitartó, türelmes és előrelátó. A zsűriben csak nők ülnek. A nap végén mindegyikük választ magának egy győztest, akihez, ha akar, hozzá is mehet feleségül. Mivel a férfiak és a nők is poligámiában élnek, mindenki több házastárssal élhet élete során.

Küzdelem az első helyért
Küzdelem az első helyértFotó: Shutterstock

A legszebb apáca a világon

Antonio Rungi olasz pap 2008-ban vetette fel az apácaszépségverseny ötletét. Úgy vélte, ez segítene felülírni azokat a sztereotípiákat, miszerint az apácák szigorúak, szomorúak és idősek, és azt is megmutatná, hogy Isten szolgái nők, akik szépségüket az Úrtól kapták. Rungi arra kérte az apácákat, hogy küldjenek neki fotókat magukról, ő azokat felteszi a blogjára, az internetezők segítségével pedig majd kiválasztják közülük a győztest. Az atya hangsúlyozta, hogy semmiféle fürdőruhás felvonulásról nem lesz szó, az apácák csupán azt dönthetik el, viselik-e a fejüket elfedő fátyolt, vagy bátran megmutatják a hajukat. A szépségverseny azt a célt szolgálta volna, hogy megmutassa az apácák oktatásban és egészségügyben betöltött fontos szerepét, a vallásos élet napos oldalát, és azt, hogy a szépség sokkal diszkrétebb módon is jelen van a világban, mint ahogy azt a tévéműsorokban látjuk – nyilatkozta Rungi. Mindezek ellenére a versenyt sosem rendezték meg: a helyi egyházi méltóságok hamar megvétózták az ötletet.

A szépség sokféle
A szépség sokféleFotó: Shutterstock

Ha nem elég szép a teve, botoxot kap

Szaúd-Arábiában minden évben a tevéknek rendeznek szépségversenyt. Az ottani emberek el sem tudják képzelni az életüket teve nélkül. Egy-egy szebb állatnak annyira örülnek, hogy bemutatják a kerek egy hónapon át tartó, ünnepléssel és vásárral egybekötött tevefesztiválon. A pénzdíjat csak az az állat nyerheti el, amelyik nemcsak elég magas és izmos, hanem még a térde és az arca is csinos. Figyelik a fejformát, az ajkak, a szemek állását, a füleknek finom metszésűnek kell lenniük, az orrlyukak nem lehetnek túl kicsik. Sok gazdi annyira komolyan veszi a megmérettetést, hogy nem átall külső segítséget is igénybe venni az állat felturbózásához. A tavalyi versenyen hatalmas botrány kerekedett abból, hogy 12 tevénél is botoxot használtak, a pofájukat, orrukat és ajkaikat próbálták így teltebbé varázsolni. Tilos ezenkívül a szőr leborotválása, az állatok drogokkal történő etetése is, illetve kizáró okot jelent, ha valamelyik állatról kiderül, hogy plasztikai műtéten esett át.

Teveszépség
TeveszépségFotó: Shutterstock

Szépségkirálynők egy másik bolygóról

Természetesen azok sem maradnak szépségverseny nélkül, akik rajonganak a Star Trek-sorozatért.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#missklingonemprire #treklanta2017 #misswildcard

Lena Liebkind (@lenaliebkind) által megosztott bejegyzés,

A Miss Klingon Empire Beauty Pageant versenyt minden évben Atlantában rendezik meg, és nyugodtan mondhatjuk, hogy földöntúli szépségeket pontoznak. A résztvevők bármelyik női Klingon-karaktert megszemélyesíthetik, legyen az hivatalos vagy kitalált, a zsűri pedig pontozza az odaadást, a jelmezt, a tehetséget és a hitelességet is.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.