Fenntartható lakás: 6 tipp, amivel a legújabb trendeket követheted

A műanyag már nem divat, a használt bútor pedig egyáltalán nem ciki. Idén a lakberendezési trendek középpontjába került a természet és a fenntarthatóság. Éljenek a természetes anyagok, a biotextilek és a burjánzó zöld.

Idén a virágmintás tapéták és a bársonykárpitok mellett a környezetvédelem is helyet kapott a lakástrendekben. Elérkezett az idő, amikor a globális felmelegedést már nem csupán az olvadó sarki jégsapkákon éhező jegesmedvéket ábrázoló plakátokról ismerjük, kezdjük a saját bőrünkön megtapasztalni, és talán hamarosan rájövünk, hogy nemcsak tennünk kell, de tenni is tudunk a környezetünkért. Erre eszméltek rá a lakberendezők és dizájnerek is. Elárulom, hogy lehet fenntartható otthonod néhány egyszerű lépésben.

Rendezd be az otthonodat természetes anyagokból készült bútorokkal

A műanyag a fenntartható lakás réme. Borzasztóan környezetszennyező az előállítása és a használat utáni léte – egyes műanyagok soha nem bomlanak le teljesen, öröklétükben mikroműanyagként tesznek kárt az élővilágban. Szerencsére jó ideje a lakberendezési trendek sem preferálják. A természetes anyagokból készült bútorok sokkal esztétikusabbak, és attól sem kell tartanod, hogy több száz év múlva még mindig egy szeméttelepen áll, vagy részecskéire szakadva szennyezi élővizeinket.

Válassz az otthonodba olyan bútorokat, amik természetes anyagból készültek
Válassz az otthonodba olyan bútorokat, amik természetes anyagból készültek

Keresd a fából, a könnyen lebomló vagy újrahasznosított anyagból készült berendezési tárgyakat, ha pedig a lehető legfenntarthatóbb megoldások érdekelnek, válaszd a bambuszt. Ugyan hosszú életű, mégsem él örökké, és nagyjából kettőtől hat év telik el az ültetéséről a betakarításáig. Viszonyítási alapul a fáknál ez a folyamat akár ötven évet is igénybe vehet. Természetesen nem kell azonnal kidobálnod az összes műanyag kerti széket, összecsukható asztalt vagy értelmezhetetlen dizájn darabot. Használd őket, amíg csak lehet – működnek vagy épek –, a legközelebbi vásárlásnál pedig legyen a célod a fenntarthatóság.

Válaszd az organikus biotextileket

Tisztázzuk is gyorsan, hogy mi a különbség az organikus és a bio között. Egy tárgy akkor organikus, ha szerves, lebomló anyagból készült, ha pedig ezt az anyagot – a pamutot, a lent vagy akár a gyapjút – nem kezelték vegyszerekkel, akkor bio is. (Bizony, nem csak az ételek kaphatnak bio besorolást.) Organikus mivoltára úgy deríthetsz fényt a legegyszerűbben, hogy megnézed, miből készült, a vegyszermentességről (vagy határérték alatti vegyszermentességről) pedig olyan minőségek árulkodnak, mint az Oeko-Tex vagy a GOTS.

De miért is fontos nekünk, hogy a csodálatos lenfüggönyünk, a pamut díszpárnáink vagy gyapjú ágytakarónk bio legyen? (Mert ugye abban már egyetértünk, hogy a természetes anyagok szépek, értéket képviselnek és környezetbarátak.) Gondoljunk csak arra, hogy milyen megvetéssel gondolunk azokra a szerencsétlenekre, akik a viktoriánus korban vígan éldegéltek arzén tartalmú tapéták között – amíg ugye éldegéltek. A vegyszerek az otthonunkban található textíliákon keresztül ugyanolyan ártalmasak lehetnek, mint a ruháinkban. Ráadásul a különböző víz- és portaszító szerek nemcsak a mi, hanem a környezetünk egészségét is megviselik.

Az organikus textilek tartósak, ugyanakkor később könnyen lebomlanak
Az organikus textilek tartósak, ugyanakkor később könnyen lebomlanak

Keresd a second hand darabokat

Fogyasztói társadalmunknak a reklámok nem azt sugallják, hogy vásároljuk minőségi termékeket, amik egy életen át velünk lesznek majd, hogy unokáink is megörökölhessék tőlünk az akkora már retróvá vált tárgyainkat. A reklámok sokkal inkább arra késztetnek minket, hogy legyünk napra készek a divatban, hogy ne maradjunk le, hogy tartsuk a lépést a márkák hetente frissülő kollekcióival. Lakberendezés terén talán egy fokkal jobb a helyzet, ugyanis valószínűleg kevesen cserélik le félévente a kanapéjukat vagy a ruhásszekrényüket, persze egy bájos párnahuzat, ágynemű vagy szőnyeg bármikor vásárlásra csábíthat.

Azonban nem csak ruhából létezik olyan hatalmas mennyiség a világon, hogy életünk végéig öltözködhetünk turkálókból, egy új dohányzóasztalért sem kell feltétlenül az IKEA-ba mennünk. Legyen a vásárlás kincskeresés, nézz körül régiségboltokban vagy piacokon, ahol biztosan egyedi darabokra bukkanhatsz majd, ráadásul sokkal nagyobb örömmel fog eltölteni a lakásodban a jelenléte, mert tudod, hogy mennyi munkát fektettél a felkutatásába, és hogy milyen boldog voltál, amikor végül ráleltél. Én a káptalantóti Liliomkert piacon minden látogatás alkalmával bele tudok szeretni egy szép lócába, különleges székbe, de látom a fantáziát a felújítandó üveges szekrényekben és asztalkákban is. Már csak egy nagyobb lakásra és egy kisteherautóra lenne szükségem, hogy meg tudjam valósítani ezeket az álmaimat.

Keress kincset piacokon vagy régiségkereskedőknél
Keress kincset piacokon vagy régiségkereskedőknél

Vásárolj magyar tervezőktől

A környezetedet nem csak a természet megóvásával segítheted. Az etikus lakberendezés például nem csak azt foglalja magában, hogy tartózkodsz a környezetszennyező anyagoktól és vegyszerektől, hanem azt is, hogy tudod, nem éhbérért szőtték a kanapéd kárpitját bangladesi gyerekmunkások. Ha hazai tervezőktől vásárolsz, ezt valószínűleg kiküszöbölheted, ráadásul egy tehetséges magyar tervezőt támogatsz. Bár ezek a darabok nem kifejezetten olcsók, az biztos, hogy számíthatsz a minőségre, és egy olyan egyedi bútorral vagy kiegészítővel gazdagodhatsz, ami kétségkívül eszmei értékkel is rendelkezik.

A Hannabinál például élethosszig tartó kanapét szerezhetsz be Rácz Anikó manufaktúrájából, a Manouhuis Nyirő Anita és Jacsó Györgyi párosa vidám ottománokat és kárpitozott székeket készít, az Organic Lights Horváth Barnabása pedig uszadékfából készült lámpákat álmodott meg.

Engedd be a természetet az otthonodba

A legegyszerűbben – és legnagyszerűbben – zöld növényekkel teheted élővé a lakásod, amik a szeretetedért cserébe megtisztítják az otthonod levegőjét. A lehetőségeid tárháza végtelen, akár zuzmó- vagy más növényfalat is építhetsz a szoba falára. A természetben gyűjtögetett növényekből és termésekből pedig minden évszakban új dekorációt készíthetsz. Tervezz balkonkertet koktélparadicsommal, eperrel, levendulával, vagy rendezz be fűszerkertet a konyhádban. Csodálatos érzés nyáron a saját paradicsomodból és bazsalikomodból készült szósszal enni a tésztavacsorát.

Ne feledkezz meg a kütyükről és a gépekről sem

Tartsd fejben azokat az apróságokat is, amik ugyan nem lendítenek a lakás összképén, de a környezetvédelem szempontjából igenis fontosak. Szerezz be víztakarékos zuhanyfejet, cseréld ki a villanykörtéket LED-izzókra, vásárolj energiatakarékos gépeket, ha van rá lehetőséged, telepíts komposztálót a kertedbe, és gyűjtsd külön tárolókban a szelektív hulladékot. Bár ezekre a megoldásokra is költeni kell, később behozzák az árukat, de persze túlzásba sem kell esni. Nincs szükséged minden konyhai művelethez külön kütyüre, lássuk be, egy tojásfőző gép teljesen felesleges, és biztosan több áramot fogyaszt az elektromos kenyérvágó, mintha a jó öreg kézzel szeletelős technikához fordulnál.

Oszd meg másokkal is!
Mustra