Kirándulj télen is! 5 hazai úti cél, ami ilyenkor a legszebb

A hideggel és a hóval sem kell lemondanod a természetről és a kirándulásokról. Izgalmas programokat és gyönyörű helyeket ajánlunk.

A tél nem lehet akadálya annak, hogy kiszabadulj a szobából. Sőt. A hóesésben – vagy éppen utána – a táj új arcát mutatja, ezzel új lehetőségek nyílnak meg a kirándulók előtt. Eveztél már például a gőzölgő Hévíz-patakon? Vagy libegőztél a havas Eplény felett? Ha nem, itt az idő, mert a tavasz már közel van.

Gyerekbarát libegős kirándulás Eplényben

Eplénybe nem csak az ország legnagyobb síközpontjáért érdemes ellátogatni. Ilyenkor télen maga az út is gyönyörű a hófedte hegyoldalakkal és erdőszeletekkel, akármelyik irányból is érkezz. A kirándulásra termett környék nem csak tavasztól őszig tartogat izgalmakat. Az Ámos-hegyi pihenőerdő tanösvényének a hűvösebb hónapokban is nekivághatsz.

A túrán nincsenek nagyobb távolságok vagy meredek emelkedők, ezért abszolút gyerekbarát, ráadásul a legapróbbak érdeklődését a félúton rájuk váró libegő is fenntarthatja. Ha mégsem vágnál neki az erdőnek, a sípálya aljához autóval is eljuthatsz, innen indul a felvonó, ami nagyjából húsz perc alatt jut a hegy tetejére. A négyszemélyes üléseken akár az egész család elfér. Felnőttjegyet 1500, diákot és nyugdíjast 1500, négy főre szóló családit pedig 4400 forintért vehetsz.

A libegővel akár vissza is fordulhatsz, de előtte mindenképp mássz fel az Ámos-hegyi kilátóba, ahonnan ráláthatsz a környező dombokra és falvakra vagy akár a Balaton vízére is. Innen rövid, lankás ösvény visz vissza a faluba. Ha pedig megjönne a kedved a síeléshez, hétvégén 3100-tól (tanulópálya) 9500 forintig (napijegy) csúszhatsz, hétköznap pedig 3100-tól 8400 forintig.

Barátlakások és téli panoráma Tihanyban

A közvélekedéssel szemben a Balaton télen sem szűnik meg létezni. Ugyan sem strandolni, sem úszni nem ajánlott a szezonban – bár a vakmerőbbek és a vikingek leszármazottai nyugodtan nekiveselkedhetnek –, a látnivalók nem mennek sehova. A barátlakásokat érintő kis körtúra például nemcsak szép, de abszolút lejárható hóban is.

A tanösvény nem messze a tihanyi mólótól, a bicikliút mellől indul a hegyoldalba. Első állomása a Ciprián-forrás, amitől enyhén emelkedő, keskeny úton juthatsz el az egykor szerzetesek által lakott barátlakásokhoz. Az erdő fái mögött feltűnik a Balaton türkizkék vize, ami a hegy tetejére érve bontakozik ki. Innen rálátni az egész félszigetre, Tihany házikóira és a Belső-tóra. Az ösvény szőlőskertek mentén visz tovább, majd a kálváriánál ér ki az erdőből. A mólóhoz pedig a Tihanyi echo szobrától a tóra néző nyaralók között vezető utcákon juthatsz. A túrát kényelmesen megteheted két és fél óra alatt.

Kenutúra Hévízen

Hévíz mindenképpen csábító célpont télen. Mivel a víz fölött keletkezett páraréteg nem engedi lehűlni a tavat, ezért ilyenkor is megmártózhatsz benne. Persze, ha téged inkább az aktív kikapcsolódás vonz, a városban akkor is találhatsz vizes programot.

Vágj neki a Hévíz-pataknak kenuval, és élvezd a gőzölgő víz, a havas táj és a téli élővilág látványát. A túrát kezdő és haladó szinten gyorstalpaló oktatás előzi meg, és a kettő-három órás kiránduláson egy kísérő is a csapattal tart. A program közös hajómosással és -pakolással, majd teázással forraltborozással zárul. A túrára előre be kell jelentkezned, amire személyes árajánlatot kapsz.

A befagyott vízesés és barlangászás Lillafüreden

Lillafüreden eddig vagy átutazóban voltam (egy bükki túra alkalmával), vagy esküvőre érkeztem, és bár gyönyörű város, alig láttam belőle valamit. Télen pedig külön vonzóerőt jelenthet a Szinva-patak vízesése, ami ilyenkor a befagyás lehetőségével kecsegtet. Persze nem ez az egyetlen látnivaló Lillafüreden. Barlangjai télen is várják a kirándulókat.

A Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó és a vízesés mellől nyíló Anna-mésztufabarlang egyedülálló Európában, csupán hat hozzá hasonló képződmény létezik a világon. 1833-ban fedezték fel, használták templomként és óvóhelyként, és megfordult itt Petőfi Sándor is. A téli időszakban naponta egy túra indul délben, amire egész árú jegyet 1200, kedvezményeset pedig 1000 forintért válthatsz.

Lillafüreden a Szent István-barlang cseppkőképződményei között is barangolhatsz egy 170 méteres szakaszon. Télen minden nap reggel kilenc és délután két óra között indulnak harmincperces vezetett túrák. Ide felnőttbelépőt 1200, kedvezményeset pedig 800 forintért vehetsz.

Gyermekvasút, libegő és rétes Normafán

Egy kis téli kiránduláshoz a fővárosból sem kell kimozdulnod. Normafának sem csak síléccel vagy szánkóval vághatsz neki a hóban. Indulj fogassal a Városmajortól vagy Hűvösvölgy felől a hegyre, és szállj fel a gyermekvasútra, ahol gyerkőcök kezelik a jegyedet és hívják fel a figyelmedet az út legszebb részeire „Balról szép kilátás!” vagy „Jobbról szép kilátás!” felkiáltással. (A felnőttjegy 800, a gyerek 400 forint egyszeri útra, megszakítás nélkül.) Szállj le a Jánoshegy vagy a Normafa megállónál. Normafán semmiképp ne hagyd ki a rétesest, ahol nemcsak a klasszikus túrós vagy káposztás finomsággal találkozhatsz, de olyan töltelékeket is megkóstolhatsz, mint a túrós-epres vagy a sajtos. Ha a természet közelségére és csendre vágysz, menj tovább az erdei ösvényen, a fák között, ahonnan nem sokkal a Erzsébet-kilátó előtt térhetsz ki. Miután megmásztad a száz lépcsőt és körbetekintettél a havas vidéken, indulj vissza Normafa felé, és libegőzz le a hegyről. (Felnőttjegy egy útra 1000, gyerek 18 éves korig 600 forintért váltható.)

Oszd meg másokkal is!
Mustra