Vágj fel a filmes műveltségeddel: 6 dolog, amit eddig biztosan nem tudtál

Szerencsére az internet elég tág univerzum, ezért sosem sikerül elérnünk azt, hogy mindenről tudjunk: örökké lesz új dolog, amin meglepődhetünk. Most pár rövid érdekességet hoztunk nektek, amiről valószínűleg még nem tudtatok.

Az ilyen rövid sztorikat lehet azokra a családi, baráti ebédekre tartogatni, amikor esetleg félsz, hogy miről fogtok beszélgetni. Mihelyst a kínos csönd jelentkezik, elő lehet hozakodni a „tudtad-e?” kártyával, és már mehet is a buli. „Tudtad, hogy A Birodalom visszavág forgatása alatt csak a rendező és George Lucas tudta, hogy Darth Vader Luke apja?” A többi megy magától: többnyire az egymásra licitálás, hogy ki tud érdekesebb tényt mondani az univerzumból, a kínos időjárástéma pedig már ejtve is van!

#6

Nicolas Cage visszautasította Aragorn szerepét, ami aztán Viggo Mortensennek karriert hozott A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetségével. A színész elmondása szerint azért döntött így, mert rengeteg dolog volt az életében akkortájt, ami kizárta azt, hogy utazzon, és három éven át távol legyen az otthonától. És komolyan: nézőként akarta élvezni ezeket a filmeket, mert a sajátjait sosem nézi meg.

Nicolas Cage mint Aragorn: egy Reddit-felhasználó szerkesztette meg az elképzelést
Nicolas Cage mint Aragorn: egy Reddit-felhasználó szerkesztette meg az elképzelést

#5

1976-ban Moammer Kadhafi kormánya Líbiában vészhelyzetről kapott bejelentést, miszerint egy hatalmas katonai járművet láttak Tunézia határában. Később persze kiderült, hogy téves riasztás, hiszen csak George Lucas készülő filmjét forgatták: a Csillagok háborújában szereplő ócskavasgyűjtő jawák homokjáróját láthatták a helyiek. Amilyen jól hangzik azonban ez az anekdota, annyira hamis: a hatalmas monstrumot ugyanis trükkfelvétellel vették fel. Ami egyébként teljesen érthető is, hiszen a stúdiónak nem volt annyi anyagi forrása és embere, hogy egy teljes életnagyságú homokjárót felépítsen, a forgatást pedig a speciális effektekért felelős ILM stúdiójának tetején tartották, melyhez a modellt Lorne Petersen készítette.

Lorne Petersen a jawák járművét igazgatja a forgatás előtt az ILM stúdiójának tetején
Lorne Petersen a jawák járművét igazgatja a forgatás előtt az ILM stúdiójának tetején

#4

A Jóbarátok Joey-ja, Matt LeBlanc eltörte a karját a 3. évad 2. rész forgatása alatt, amikor felbukott egy székben. A produkció viszont nem állhatott le, így a színész beleegyezésével beleírták a történetbe a balesetet. A következő, 3. részben Joey már gipszben jelenik meg, Rachel pedig rákérdez, hogy elmondta-e a doktornak, hogy az ágyon ugrálva esett le a földre. Joey nemmel válaszol, és hozzáteszi, hogy Chandler viszont igen. Aki cinikusan morog egyet: „Bocs, Joey, de nem hiszem, hogy az orvos bevette volna, hogy csak úgy kiestél a zoknidból”.

#3

Érkezik a Trónok harca utolsó évada, rendesen fel vagyunk spanolva, újra is nézzük talán az elmúlt évadok epizódjait. A sorozat egyik legikonikusabb jelenete Jon Snow halála és feltámadása, ami egy egész rajongósereget vágott padlóhoz. Testébe Melisandre, a Vörös Asszony lehel újra életet, az Éjjeli Őrség halottját a Fény Ura hatalmával támasztja fel. A sorozat egyik legfontosabb momentumát értelemszerűen nem akarták elhamarkodni a készítők, hiszen sok múlott a hatodik évad első részén: mi pedig egy teljes évig lázban égtünk, hogy vajon mi történt pontosan Jon Snow-val. A színésznő elmondta, hogy legalább ötvenszer végig kellett simogatnia Kit Harington meztelen testét, hogy a lehető legtöbb vágóképet kapják a feltámasztás procedúrájáról. Van Houten pedig ennek kapcsán azt is elárulta: nemcsak nekünk, de az ő számára is örökké tartott, míg a Trónok harca hőse végre feltámadt. Arról persze Harington sem igen nyilatkozott, hogy élte meg, hogy egy vonzó nő hosszú perceken keresztül simogatja.

#2

David Lynch korunk egyik legkülönlegesebb hatású és stílusú rendezője. Ha valaki emlékszik még a Twin Peaks című misztikus sorozatra vagy a tulajdonképpen megfejthetetlen Mulholland Drive – A sötétség útja című thrillerre, akkor tudja, miről van szó: Lynch mindig egy absztrakt, furcsa, zavarba ejtő világot tár elénk. Így volt ez egyik korai filmjénél is: a Radírfej című fekete-fehérbe burkolózó horror egy rendkívül nyomasztó történet, amely még egyetemi projektjeként indult. Éppen ezért a pénz folyamatosan elfogyott, a film pedig végül öt év alatt forgott le. Ha Lynch szerzett pénzt, rögtön fogta színészeit, és leforgatott annyit, amennyire futotta. Így történt az is, hogy van egy rész, amelyben a főszereplő Henry belép a lakásába. A jelenet elején még a folyosón áll, majd bemegy a sötét kis szobába, a vágás közt pedig egy teljes év telt el. Bár kínkeservesen állt össze a film, a Radírfej mégis klasszikus lett, Stanley Kubrick például ezt nézette meg a stáb minden tagjával a Ragyogás forgatása előtt.

#1

Mace Windu az egyetlen Jedi a hivatalos Star Wars-történetekben, akinek lila a fénykardja. A klónok támadása végjátékában látjuk először a mester fegyverét, amikor a droidhadsereg és a Jedik a sárgás kővel borított Geonosison összecsapnak. Samuel L. Jackson erre egyszerűen azt mondta, „A fene egye meg, meg akarom találni magamat ebben francos nagy jelenetben.” Ennek szellemében kért végül George Lucastól egy lila fénykardot.

A rendező azt mondta, hogy a Jedik fénykardjai vagy zöldek, vagy kékek, de Jackson erősködött: „Lilát akarok.

Én vagyok a második legfaszább Jedi az univerzumban Yoda mellett.

A színész végül elérte a célját, az egyedi fénykard pedig legenda lett, és talán pont ennek hatására a galaxis őreinek ma már szinte bármilyen színű fegyvere lehet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra