5 különleges úti cél a téli sportok szerelmeseinek

A hideg időjárás legnagyobb – és talán egyetlen – előnye a hóesés, ami számtalan lehetőséget nyit meg a téli sportok szerelmesei előtt: a hegycsúcsok meredek ösvényei sípályákká válnak, előkerülhetnek a lécek és a snowboardok.

Ugyan itthon is találhatsz magadnak egy síelésre alkalmas hegyoldalt, monumentálisabb, természetes csapadékkal megáldott csúcsokra azonban nagyobb eséllyel bukkansz külföldi magaslatokban. A Culture Trip ajánlásával elhoztunk neked öt olyan síparadicsomot, amik gyönyörűek, biztosan megtalálod a szintednek megfelelő pályát, és bankot sem kell feltétlenül robbantanod, hogy ott tölthess néhány napot. 

Boí Taüll, a családbarát

Spanyolország

Boí Taüll a Pireneusok legmagasabban található síparadicsoma
Boí Taüll a Pireneusok legmagasabban található síparadicsoma

Boí Taüll a legmagasabban fekvő síterep a Pireneusokban, amelynek a csúcsa eléri a 2751 métert. A közel 50, északra néző lejtőjén garantált a hó. Ideális célpont családoknak, ugyanis a hegy lábánál a gyerekek könnyen megtanulhatnak síelni, amiben két síiskola is a segítségükre lehet. Akik pedig nem teljesen biztosak a tudásukban, választhatják a kezdőbarát lankákat. A legkisebbeket egyéves kortól gyerekmegőrző várja. Ráadásul a hegyoldal minden pályája egy irányba tart, ezért Boí Taüll az egyik legbiztonságosabb síparadicsom Európában.

Árak: Felnőtt jegyet egy napra 36,10 euróért válthatsz, de ha három vagy több napra vennél belépőt, olcsóbban is kijöhetsz, egy teljes hétig például 183,70 euróért csúszhatsz a pályákon. 

Szállás: A környéken több szálloda közül választhatsz. A négy csillagos Aparthotel Augustában a spa részlegen lazíthatsz a síeléssel töltött nap után, ha pedig olcsóbb megoldást keresel, pillants rá a két csillagos Hotel Taüll otthonos szobáira. Ha nagyobb társasággal érkezel, apartmant is foglalhatsz az Apartamentos La Solanában

Silvretta freestylereknek

Ausztria

A Montafon síközpontban a freestylerek is megtalálják a pályájukat
A Montafon síközpontban a freestylerek is megtalálják a pályájukat

Silvretta a Keleti-Alpok szívében található, a hegylánc legmagasabb csúcs a 3000 métert is eléri. A Montafon síközpontban 140 kilométernyi pálya várja a lejtő ördögeit, a kreatívan kialakított pályákon a freestyle síelők korlátokon és ugratókon fejleszthetik a tudásukat, de kipróbálhatod itt a sífutást, a téli túrázást, sőt a síszafarit is.

Árak: A Silvretta Montafon síközpontba felnőtt napi jegyet 54, nyugdíjas belépőt 51,50 euróért vásárolhatsz, a gyerekek pedig 31,10 euróért vehetik be a pályákat. 

Szállás: Montafon környékén a legolcsóbban két fő és hat éjszaka esetén 196749 forintért szállhatsz meg a kutyabarát Kleines Paradies Montafonban februárban. Ha viszont tökéletes luxusra vágysz wellnessrészleggel, akkor a Berg-Spa & Hotel Zamangspitzében ugyanennyi időre 612623 forintért foglalhatsz szobát. 

Borovets, a megfizethető

Bulgária

A Borovets síközpont megfizethető
A Borovets síközpont megfizethető

A Borovets síközpont 70 kilométerre fekszik az ország fővárosától, Szófiától. Egykor a királyi család vadászháza állt itt, ma már azoknak is remek úti cél lehet, akik nem akarnak vagyonokat költeni a téli vakációra. A 15 pálya kezdő és középhaladó sítudáshoz ideális. A friss és ropogós hóról 175 hóágyú gondoskodik folyamatosan. Ha elfáradnál a reggeli síelésben, délután nyugodtan ledőlhetsz néhány órára, ugyanis a központ éjszakai pályái este 6 és 10 óra között is nyitva tartanak.

Árak: Borovetsben a felvonókra kell jegyet váltanod. Itt is megéri, ha több napra ruházol be, ugyanis amíg fél napig (délelőtt fél kilenctől délután fél egyig) 45 bolgár leváért, vagyis nagyjából 7400 forintért veheted be a pályákat, addig egy napra 58 (9500 forint), egy hétre pedig 340 levát (56000 forintot) kell fizetned. 

Szállás: A környék egyik legjobb ajánlatát a spa részleggel is ellátott Hotel Rilában találod. Egy hétre, két főre már 64000 forinttól foglalhatsz szobát. 

Hafjell havas lejtői

Norvégia

A hafjelli sípályákon biztos a friss hó
A hafjelli sípályákon biztos a friss hó

A hafjelli pályák minőségéről a korai és folyamatos havazás mellett 200 hóágyú gondoskodik. A település mindössze két és fél órányi autóútra található Oslótól, ezért akkor is ideális célpont lehet, ha néhány napot töltesz csak a norvég fővárosban. A síterepen minden korosztály megtalálja a szintjének megfelelőt a 33 pálya közül, amelyek mindegyikén építettek ki ugratókat, a komolyabb lejtőkön pedig korlátokat. A hegyoldalban van lehetőséged sífutásra és éjszakai síelésre is.

Árak: A sífelvonókat egy napra 455 koronáért, vagyis nagyjából 15000 forintért veheted igénybe, öt napig pedig 1850 koronáért liftezhetsz, megközelítőleg 60000 forintért. 

Szállás: Norvégia nem az alacsony árairól híres, ezért ha a pályákhoz közel szeretnél szállást foglalni, nem lesz olcsó mulatság, ellenben gyönyörű környezetre számíthatsz. A síközponttól 18 kilométerre, a hegytetőn található Hornsjø Høyfjellshotellből kilépve egyből a természetben találod maga. Itt hat éjszakát két fő 7500 koronáért, vagyis nagyjából 246000 forinttért tölthet el. Cserébe talán a sarki fényt is megpillanthatod. 

Chamonix nyüzsgő síparadicsoma

Franciaország

Chamonix a Mont Blanc lábánál fekszik
Chamonix a Mont Blanc lábánál fekszik

Chamonix egy francia város a Mont Blanc lábánál a francia, olasz és svájci határ találkozásánál. Középhaladókra tervezett terepei, Le Brévent és Flégère között felvonórendszer működik, ezért könnyen átjuthatsz egyikről a másikra. Csendesebb kistestvére, Les Houches tíz percre található a várostól, itt benevezhetsz a helyi sívilágkupára, és kipróbálhatod, hogy milyen a havas fenyők között síelni.

Árak: A síközpontba napi bérletet 38, hatnaposat pedig 192 euróért válthatsz. 

Szállás: Ha a legolcsóbb szállást keresed a környékben a Fleur des Neiges, aplesi hangulatú szállodában már 168000 forinttól megszállhatsz másodmagaddal hat éjszakára. Innen öt perc autóút Chamonix-Mont-Blanc központja. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra