Tavaly is repültünk a szarra, mint a legyek

Valahogy sosem teljesül az, hogy a nagyközönség a minőségi filmekre tolakodjon, ezért viszonylag ritkán találkozik a klasszikus értelemben vett filmművészet és a nagy bevétel. Így volt ez 2018-ban is.

Persze vannak kivételek, a nemrég 30. születésnapját ünneplő Esőember például a legnépszerűbb film volt 1988-ban, zsenialitása pedig nehezen vitatható. És persze ott van mondjuk, a legelső Csillagok háborúja-film, amely a filmtörténelem – túlzás nélkül – legbefolyásosabb alkotása, az emberek pedig tódultak rá. Ezek ugyanakkor nem hiába kivételek. A népszerű filmek legtöbbször a középszer vagy legfeljebb a „jó” kategóriájába esnek, az év legjobb filmjeit – amiket majd az Oscaron és különféle díjátadókon megdobálnak ilyen-olyan díjakkal – pedig nem annyira nézzük. De legalábbis nem annyian. Persze oka ennek az is, hogy a forgalmazók előbb viszik el minden útszéli moziba a Bosszúállók következő epizódját, mint azt a francia művészfilmet, amiért az egész algír filmfesztivál művészszekciója odavan.

A pénz beszél, mi esetleg ugatunk, ha nem tetszik a mozik felhozatala, de aztán ugyanúgy repülünk a szarra, mint mindenki más.

Ez a cikk nem arról fog szólni, miért van az, hogy a társadalmunk a dramaturgiai ősmocsárból építkező filmeket zabálja előbb, mint a művészeti szempontból kiemelkedőt, de egyszer – ígérjük! – kitérünk erre is. Most viszont következzenek 2018 legtöbb pénzt hozó filmjei, avagy mik voltak a múlt év legnépszerűbbjei!

(Megjegyzésként tennénk hozzá, több film bevétele – mivel bemutatójuk nemrég volt – még változhat. Illetve csupán azokat a filmeket vettük a felsorolásba, amelyet Magyarországon is valamilyen formában bemutattak, elkerülve így a gigantikus kínai piacot, melynek filmjei egyáltalán nem lennének ismerősek számunkra.)

+1. Meg – Az őscápa (530 millió dollár)

Totális B-film, amiben egy haditengerész és egy brutális nagy gigacápa küzdenek meg, a főszerepben pedig ki más, mint Jason Statham. A film egyébként vígjáték lett volna, de valamiért a forgatás közben baromira megkomolyodott, így aztán csak egy kínos akcióorgia lett.

12. Ready Player One (583 millió dollár)

Steven Spielberg nagyon ért ahhoz, hogyan kell közönségfilmet gyártani. És hiába van túl a hetvenen, nem bír leállni: a Ready Player One egy elképesztően dinamikus és látványos film, kitűnő popcornmozi. Ezenkívül persze nincs semmi, de talán ez épp elég is.

11. A Hangya és a Darázs (622 millió dollár)

A Marvel-filmek sosem szerepelnek rosszul, hiszen olyan elnyűhetetlen rajongóbázissal rendelkeznek, akik akkor is tolonganak a mozikba, ha a film éppen nem a legfényesebbje a sorozatnak. A Hangya folytatása nem volt rossz film, de tulajdonképpen tökéletesen definiálja a középszer fogalmát.

10. Legendás állatok:  Grindelwald bűntettei (627 millió dollár)

Ahhoz képest, hogy a Legendás állatok-sorozat meg sem közelíti a Harry Potter-filmek minőségét (vagy talán a legrosszabbakat súrolják alulról), a legújabb rész egész szépen összelapátolt pár százmilliót. Tökéletes példa arra, hogy egy Harry Potter-film (tudjuk, csak távolról az!) kaphat bármilyen rossz kritikát, a nézősereg nem sajnálja rá a pénzt.

9. Bohém rapszódia (702 millió dollár)

Bryan Singer egy igazán kellemes életrajzi filmet készített, ami bár a keményvonalas rajongókat bosszanthatja (hiszen Freddie Mercury életébe olykor csúnyán belenyúl a dramaturgia miatt), ennek ellenére Rami Malek zseniális játéka kárpótolhatja őket. Azért titkon reméljük, egyszer kapunk egy sokkal progresszívabb filmet is a Queen frontemberéről.

8. Deadpool 2. (742 millió dollár)

Az első sikere után nem volt kérdés, hogy a káromkodás és a cinizmus nagymesterének következő felvonására tolulnak majd a nézők, itt végre teljesült az, hogy a kritikusok és a nézők is mind-mind imádták a korhatáros szuperhősfilmet. Mi is előkelő helyre soroltuk a 2018 legjobb vígjátékai listánkon.

7. Aquaman (751 millió dollár)

Jason Momoa képregényfilmje igen szépen kaszál: két hete van mozikban, de már összeszedett annyi pénzt világszerte, amiből idehaza legalább 8 stadiont fel lehetne húzni. És legalább van végre egy DC-szuperhősfilm, ami után nem kellett megroncsolódott agysejtjeinket számolgatnunk. Az Aquaman igen kellemes szórakozás volt, na persze a művészettől azért messze van. 

6. Mission: Impossible – Utóhatás (791 millió dollár)

Amiből sose fogyunk ki: bárminemű Tom Cruise-akcióból. Amit sose bánunk, mert jól csinálja, pedig ő sem mai darab már. Az Utóhatás pedig nemcsak gyorsabban elérte a több százmilliós bevételt, mint ahogy Ethan Hunt megmentette a világot, de egyben mondhatjuk a legjobb epizódnak is a sorozatból. Az év egyik legjobb akciófilmje!

5. Venom (855 millió dollár)

Amennyire vártuk Tom Hardy szuperhősfilmjét, olyan hatalmasat csalódtunk benne. A kritikusok egyenesen utálták (a 30 százalékos Rotten Tomatoes-értékelés mindent elmond), és a nézők is fanyalogtak, nyammogtak. Ettől függetlenül a siker persze megvolt, hiszen 855 millió nem kevés pénz. A folytatás pedig készül – hogy milyen sztorival, az még kérdéses. 

4. A hihetetlen család 2. (1,24 milliárd dollár)

14 év után a Pixar tökéletesen folytatta kedvenc animációs szuperhőseink történetét, és talán még egy hangyányival jobb is lett, mint az első rész. Persze hogy imádtuk, imádták a kritikusok és a stúdiósok pénztárcája is, ezzel pedig az első rész sikerét is messze túlszárnyalta.

3. Jurassic World: Bukott birodalom (1,3 milliárd dollár)

És igen, itt van ez a film, amit egyes oldalak kikiáltottak a valaha történt legrosszabb folytatásnak, és tény, hogy nem lőttek annyira mellé. A Bukott birodalom viszont nem bukott meg, pedig egy rendkívül ostoba, szinte csak látványra és üres szórakozásra gyúró film. Na persze, minek erőlködjenek jobb filmet csinálni az alkotók, ha így is ömlik a pénz.

2. Fekete Párduc (1,35 milliárd dollár)

A 2018-as év egyik legmegosztóbb filmje, ami azért is érdekes, mert egy szuperhősfilmről beszélünk. Egyes kritikák magasztalják, egyes kritikák csak egy szimpla vagy éppen gyenge akciófilmnek tartják. Az mindenesetre szilárd tény, hogy a Fekete Párduc a Marvel egyik legnagyobb sikere, ami számukra is meglepetés.

1. Bosszúállók: Végtelen háború (2,05 milliárd dollár)

Csalódás lett volna az, ha 10 évnyi univerzumépítés után nem szedett volna össze legalább ennyit a Végtelen háború, amely a Marvel-szuperhősök apraját-nagyját összegyűjti, hogy legyőzzék az univerzum létszámleépítésért felelős gonoszát, Thanost. A film egyébként kifejezetten jó volt, talán a Marvel Filmes Univerzumának legjobbja, idén pedig jön a folytatás, amiből jó eséllyel megint hordónyi zsetonja lesz majd a Disney-nek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek