Brad Pitt hitt az álmaiban, aztán filmsztár lett

Decemberben ünnepelte az 55. születésnapját, karácsony első napján pedig 10 éve, hogy bemutatták egyik legemlékezetesebb alakítását, a Benjamin Button különös életét.

55 év – azért ilyenkor mindig bennünk szakad a lélegzet, hiszen Brad Pitt nem olyan régen még zsenge ifjúként Trójánál harcolt. Vagy az Ocean’s Elevenben akciózott. De mindennek már majdnem 20 éve. Telik az idő, mi?

Öröktől fogva egy életművész volt, például miután a középsuli kosárcsapata elutasította jelentkezését, egy nem hivatalos bagázst toborzott össze és elnevezte magukat „Cherokee Elutasítottaknak”, majd apját, Bill Pittet választotta kapitánynak. Talán ezért a vakmerőségéért és állandó csínytevéseiért is nevezték Pitt Bullnak. Mindig törtetett előre, ahogy tudott, és ennek is megtalálta a maga különleges módját. 1985-ben például Los Angelesbe utazott, 325 dollárral a zsebében, hogy színészleckéket vegyen. Ez még nem is lenne meredek, de éppen 2 hete volt hátra a diploma megszerzéséig.

„A diploma megszerzésének közeledtével különös érzés lett úrrá rajtam. Láttam, ahogyan a barátaim sorra munkahelyekhez jutnak. Nem álltam még készen arra, hogy családot alapítsak. Szerettem a filmeket. Számomra különféle világokba vezető kapuk voltak, és nem Missouri volt az a hely, ahol a filmek készültek. Egyszer csak belém hasított a felismerés:

ha a filmek nem jönnek el hozzám, nekem kell utánuk mennem.”

A fiatal Pitt, 1988-ban
A fiatal Pitt, 1988-banMichael Putland / Getty Images Hungary

Mint a népmesében

Szerencsét próbált, nyakába vette Hollywoodot, és hamuba sült pogácsájával várta, hátha rámosolyog a szerencse. Először sofőrként kezdett dolgozni, majd apró-cseprő munkákat vállalt, éppen ami akadt. Kissé tényleg olyan mesebeli Pitt története, ami talán elgondolkodtat: a sablonos „kövesd az álmod” idézeteknek tényleg lehet hinni? Persze, de azért nem árt, ha van tehetséged is, és legalább fele olyan jól nézel ki, mint Brad Pitt.

Színészkurzusokat vett, nem hagyta annyiban. Aztán egyszer csak elindult a karrierje: szerepet kapott a Dallasban, majd egyre több mellékszerepet különféle tévésorozatokban: Mesék a kriptából, Osztályfőnök, a 21 Jump Streetben pedig Johnny Depp-pel is együtt szerepelhetett.

Sugárzik a sárm és vakmerőség. Ugyancsak 1988
Sugárzik a sárm és vakmerőség. Ugyancsak 1988Michael Putland / Getty Images Hungary

Első főszerepét aztán A hold fia című jugoszláv drámában kapta, de ezt még aprópénzért vállalta, később következett azonban a Kivégzős című horrorvígjáték, amiért már 12 ezer dollárt zsebelhetett be. Persze ekkor még nem zseniális színészi játékától ájultak el a stúdiók, Pitt arcával (és felsőtestével) sok mindent el lehetett adni. Az igazi áttörés a Thelma és Louise volt 1991-ben: onnantól már nemcsak egy színész volt, hanem Brad Pitt. Ezt követően jobbnál jobb szerepek hevertek a lábainál, az Interjú a vámpírral, a 12 majom, a Hetedik, a Sleepers – Pokoli lecke, a Hét év Tibetben világsztárrá tette az egyszerű fiatalt, aki csak szerencsét próbálni indult a nagy Hollywood gépezetébe.

A bőség zavara

Nehéz kiválasztani Pitt legjobb filmjét, hiszen a színész filmográfiája annyira színes és bő, annyira minőségi, hogy mindegyiket másért szeretjük. Hogyan is lehetne eldönteni, hogy most a Hetedik vagy a Harcosok klubja a legjobb? Na, ugye. Mi most mégis vállalkoztunk a lehetetlenre, és összeállítottuk egy gyors listába a 10 legjobb filmjét. Dobpergés....:

10. Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi

9. Benjamin Button különös élete

8. Hét év Tibetben

7. Bábel

6. Interjú a vámpírral

5. Blöff

4. Az élet fája

3. Becstelen brigantyk

2. 12 majom

1. Hetedik / Harcosok klubja

Végül mégsem sikerült eldönteni a kérdést. David Fincher mindkét filmje olyan szinten zseniális, hogy egyik pillanatban az egyik, a másik pillanatban a másik felé hajlottunk. Sötét, bekebelező thrillerek, amelyek nemhogy a 90-es évek, de minden idők legjobb filmjei közt vannak. Brad Pitt belecsapott a lecsóba, amikor igent mondott rájuk, cserébe azok örökre kitörölhetetlen sztárrá tették.

A szépfiú mögött több is van

Általában az idő dönti el, hogy ki csupán szépfiú, és ki az, akiben maradandó tehetség lakozik. Bár Brad Pittnél ez igen sok idő volt, hiszen még negyvenes éveiben is nők millióit varázsolta el, filmjeivel mégis hamar bebizonyította, hogy ő jóval több ennél. Ennek ellenére már a 90-es évek elején is elképesztő rajongás vette körül. Ekkortájt Juliette Lewisszal ismerkedett, 3 évnyi románc után pedig Gwyneth Paltrow-ra lehettek irigyek nőtársai, aztán azonban egy elképesztő bugyuta oknál fogva ők is szakítottak. Később Pitt a Jóbarátok egyik epizódjának forgatásán találkozott Jennifer Anistonnal, akivel össze is házasodtak. Persze ez sem tartott örökké, mert hát felbukkant Angelina Jolie a láthatáron... de, ez már úgyis unalmas sztori.

Angelina Jolie-val a Becstelen brigantyk premierjén
Angelina Jolie-val a Becstelen brigantyk premierjénJean Baptiste Lacroix / Getty Images Hungary

Nőfalónak tűnhet, talán így van, nincs is jogunk ezt megállapítani, ami viszont biztos, hogy az olykor zűrös magánéletén túl mindig olyan magas performanszokat tudott nyújtani, amelyek így is a legnagyobbak közé emelték.

Higgy magadban, ahogy Brad Pitt hitt az álmaiban

Ezt még Abe Lincoln mondta, már ha lehet hinni ezeknek az idézetes képeknek (nem lehet). Az viszont kétségtelen, hogy Brad Pitt története nem csupán egy sikertörténet, hanem akár egy nyújtózási lehetőség: mi magunk is hihetünk abban, hogy képesek lehetünk a nyakunkba kapni a világot, megszerezni álmaink munkáját, elérni a céljainkat. Csak döntés és kitartás kérdése.

No persze ez rendkívül szentimentálisan hangzik, hisz bármennyire akarjuk, nem vagyunk olyan szépek, sem olyan tehetséges színészek, mint ő. De azért, ha van a zsebedben 325 dollár, jusson eszedbe: még filmsztár is lehet belőled!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek