6 igazából szerelmi történet téli estékre

A 2000-es évek egyik legnépszerűbb romantikus filmje nemrégiben ünnepelte 15. születésnapját: az Igazából szerelem minden karácsony este kötelező programja. Azért különleges, mert nem a megszokott módon érinti a szerelem témáját. Ilyen, a hagyományostól eltérő filmeket szedtünk nektek listába.

Mert ugye jól ismerjük már az 50 első randit, meg hát kívülről tudjuk a Bridget Jones naplóját, és legalább havonta megnézzük a Micsoda nőt. Mert a limonádékból ezernyi van, amelyeket akkor veszünk elő, ha szívet kell melengetni, vagy éppen, ha kell valami háttérzajként. Most hat olyan romantikus filmet vettünk egy listára, amelyek valamiért különlegesek és eltérőek a megszokottól.

Alfától omegáig

„Szerelmes vagyok Summerbe. Szeretem a mosolyát, szeretem a haját, szeretem a térdét, szeretem azt a szív alakú anyajegyet a nyakán…” Tom Hansen szerelmes Summerbe. Nem csak szerelmes, rajong érte. Legalábbis a 154. napon. A 322. napon már utálja. Szinte undorodik tőle, utál ránézni is. Rágja a körmét és idegesítően nevet.

Az 500 nap nyár egyedi módon mutatja be egy üdvös, majd leáldozó kapcsolat mindennapjait. Ugrálva az időben meséli el, hogy miként ismeri meg egymást a két fiatal, hogyan esnek szerelembe, aztán hogyan kezdik el egymást utálni, majd egymás után sírni és végül elidegenedni. Limonádé lehetne a jól ismert történetével, mégis olyan egyszerű természetességgel és humorral meséli el Tom és Summer szerelmét, hogy egy ízig-vérig átélhető filmet kapunk.

Kinek ajánlott? Aki nemrég van túl egy nagy szerelmen.

Minden egyes nap egy időutazás

Az Időről időre duplán nem megszokott romantikus film, hiszen egyszerre jelenik meg benne a család, az életünkben megtett döntések fontossága, a szeretteink iránti ragaszkodás és az életre szóló szerelem. Richard Curtis, az Igazából szerelem rendezője újra zseniálisat alkotott: a történet szerint Tim megtudja, hogy családja férfitagjai képesek utazni az időben. Persze képességét arra használja, hogy kiszemeltjét meghódítsa. Ahogy telnek az évek, rájön, hogy nem feltétlenül szabad újra és újra átélni a múltat, vagy épp megbolygatni azt, a jelent viszont úgy kell megélni, hogy az többé nem jön vissza. Az Időről időre csupa szív vígjáték, szívszaggató dráma és mosolyra késztető szerelmi történet egyvelege.

Kinek ajánlott? Akik néha még keresik a helyüket a világban.

Az élet már csak ilyen

Néha Clarence és Alabama véresen romantikus filmjét hajlamosak vagyunk elfeledni. A Tiszta románc forgatókönyvét Tarantino írta még a Ponyvaregény előtt, így frappáns beszólásaival és történetével teljesen úgy hat, mintha a mester filmje lenne. Ahogy a két főszereplő találkozik, csőstül jön a baj, ezért menekülniük kell. Los Angelesbe érve viszont maffiózók, korrupt zsaruk és pénzsóvár filmcápák karmai közt találják magukat. Nem is tagadhatná le Tarantino a Tiszta románcot, kellően véres, humoros, ugyanakkor romantikus filmként is kiemelkedő. Clarence és Alabama mindenen átívelő, összetartó románca nem giccses, nem a felhőtlen pillanatokkal teli, de mégis valós és tisztán őszinte.

Kinek ajánljuk? Akik a romantikust szeretik keverni a véresen izgalmassal.

Ismeretlen ismerősök

Biztosan történt már veled is olyan, hogy megpillantottál egy arcot valahol, és hirtelen csillapíthatatlan kíváncsiságot éreztél, hogy megismerd azt a valakit. És mi lenne akkor, ha ez egy Budapestről Bécsbe tartó vonaton történne? Két magányos fiatal, akik tekintete egy pillanatra találkozik, majd életsorsuk örökre összefonódik. A Mielőtt felkel a nap az amerikai Jesse-ről és a francia Celine-ről szól, akik így ismerkednek meg, miután a fiú ráveszi a lányt, hogy szálljon le vele Bécsben, s töltse vele az egész napot és éjszakát. A végeláthatatlan délutáni, esti andalgások az osztrák fővárosban pedig a szenvedélyes, kíváncsi és zsenge szerelmet idézik meg. Nem szól másról a film, csak hogy a két fiatal őszintén, csak egymásra kíváncsian figyelve megosztja gondolatait a világnézeteiről, egyéni céljairól, szerelemről, kultúráról, művészetről, és miközben ők egyre inkább egymásba habarodnak, mi is megkedveljük őket. Semmi művésziesség, csupán életszerű szituációk sorozata.

Kinek ajánljuk? Akik szeretnék felidézni, újra megélni a csalódások nélküli, friss, talán néhol naiv szerelmet.

Más vagy, de mégis önmagad

Clint Eastwood és Meryl Streep futó, de mégis élethosszig kitartó románca egy teljesen új arcát mutatta meg a szerelmi történeteknek. A szív hídjai limonádétól, felületes romantikától távol esik, melynek sikerül igazán megjeleníteni két személy közt az abszolút vonzalmat. Nemcsak vonzalmat, de az egymáshoz puzzle-ként illeszkedők intellektuális kapcsolatát. A történet szerint a vidéken éldegélő, férjezett Francesca összetalálkozik a nagyvilág kalandorával, a fotós Roberttel. Egyik pillanatról a másikra alakul ki az a bizonyos szikra, az együtt töltött pár nap pedig élete legnagyobb szenvedélyét hozza. A mindig más életről álmodozó nő választás elé kerül: megvalósítva álmait a férfivel tart, és végre igazán önmaga lesz, vagy hűségét megtartva férje mellett marad.

Kinek ajánljuk? Aki már átélt házassági krízist, vagy épp meg akarja előzni azt.

Szenteste mindenki belebolondul valakibe

Sose korai beleugrani a karácsonyi hangulatba, az Igazából szerelem parádés története pedig kitűnő lehetőség erre. Jól ismerjük a sztorit, a beszólásokat, azt viszont kevésbé, hogy például a kezdő és záró reptéri jelenetek valódiak, lesikamerákkal egy hétig vették fel őket London egyik repterén. Akikről jól sikerültek a snittek, azokhoz odamentek és utólag kértek engedélyt a felhasználáshoz. Az is érdekesség, hogy Claudia Schiffer egyperces jelenetéért 200 ezer fontot kapott, és az eredeti forgatókönyv szerint csak egy hozzá hasonló nő jelent volna meg a filmben. Azonban a rendező senkit nem talált, így kénytelen volt felhívni a német modellt, aki aztán igent mondott. Fun fact, hogy Olivia Olson, a kis Joannát játszó színésznő olyan zseniálisan énekelte fel Mariah Carey All I Want For Christmas Is You című számát, hogy a hangmérnököknek apró hibákat, rossz lélegzetvételeket kellett beleszerkeszteniük az előadásba, nehogy azzal támadják a filmet, hogy nem élethű a lány éneke.

Az Igazából szerelem remek szórakozás, parádésan figurázza ki a műfaj kliséit, zseniális beszólásaival, felesleges sziruptól mentes történetével és karaktereivel mindig is szeretni fogjuk. 

Kinek ajánljuk? ...mindenkinek, de amúgy van, aki még nem látta?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek