Gyümölcsös nasi: zabpelyhes müzliszelet házilag

Otthoni nassoláshoz kiváló, gyümölcsös, rostban gazdag müzliszelet, melyet te is el tudsz készíteni otthon. Ráadásul gyorsan!

Egyszerűen vannak olyan pillanatok, amikor nassolni kell. De rendesen, nem olyan elrágcsálok egy sárgarépát két szál zellerrel módra. Amikor támad a vágy, akkor édes kell. Ideális esetben sok étcsoki, lehetőleg belül folyós, kívül megsült szuflé formájában. Vagy legalább egy szelet csoki. Egy XXL-es szelet.

Na ilyenkor van az, hogy az egészségtudatos fogyasztó - vagy a gyerekének jót akaró szülő - a lelkiismeretfurdalás elkerülése végett vesz egy müzliszeletet, és máris jobban érzi magát. Nasi is volt, mégsem egészségtelen. Szuper!

Csak az a baj, hogy a boltokban kapható müzliszeletek egyáltalán nem olyan jók, mint amilyennek hisszük őket. Egyszer olvassuk az az összetevőket, és máris elmegy a kedvünk az egésztől.

Ami engem illet, én abban hiszek, hogy időnként mindenkinek belefér egy szelet igazán jó süti. Sok étcsokival, vajjal, tojásokkal, cukorral. Cserébe viszont a hétköznapokban nem nasizom, nincs csokika, ropika, kekszecske és cukros üdítőcske.

Viszont hetente legalább egyszer megtalál az iskolás gyerekem azzal, hogy az osztályban mindenki kakaóscsigát és műzliszeletet hoz az uzsonnásdobozban, és mama, én vagyok az egyetlen, aki ilyen egészséges dolgokat visz. (Értitek, szegény gyerek a három befizetett étkezés mellett minden nap zöldséget és gyümölcsöt kénytelen enni a szendvicse mellé.)

És egészen határozottan nem szeretném, hogy a gyerekem rendszerszerűen ipari kakaós csigát tízóraizzon műanyag müzliszelettel. Viszont természetesen azt sem szeretném, hogy úgy érezze, nagyon kilóg a sorból.

Úgyhogy megalkottam a házi müzliszeletünket, a recept viszont nemcsak iskolás uzsisdobozba jó, hanem egészségesebben nassolni vágyó felnőtteknek is. A végeredmény kicsit mindenképpen "bióbb ízű", és kevésbé édes, mint a bolti, de nálunk így is leokézták a kölykök.

Hozzávalók 14 szelethez

  • 2 alma reszelve
  • 1 banán szétnyomkodva
  • 1 ek méz
  • 1 ek semleges ízű zsiradék (elhagyható, de úgy szárazabb lesz)
  • 10 dkg zabpehely
  • 5 dkg puffasztott tönkönybúza
  • 1 marék mazsola
  • 1 marék aszalt meggy
  • 1 marék aszalt áfonya
  • 1 marék török mogyoró összetörve
  • 1 marék sózatlan napraforgómag
Recept idők

Elkészítés:

Az egészet jó alaposan el kell keverni, és egy sütőpapírral kibélelt kis tepsibe nyomkodni, minél alaposabban. 150-170 fokos sütőben nagyjából fél órát kell sülnie, figyeljétek, ne barnuljon túl hamar. Túlsütni sem érdemes, mert kiszárad, ezt ki kell tapasztalni. Érdemes még melegen, a tepsiben felvágni, de utána hagyni ugyanott kihűlni, és csak a teljes hűlés után kivenni, így nem fognak szétesni.

További variációk:

Gabonák: zabpehely, tönkölypehely, kukoricapehely, puffasztott búza, rizs, zab vagy köles, stb

Magvak: dió, mogyoró, kesu, mandula, napraforgó vagy tökmag, szezámmag, lenmag, vagy cifrábbak, mint a paradió vagy a makadám. A napraforgónál nagyobbakat törjük össze (zacskó, konyharuha, húsklopfoló) Tehetünk bele nem édesített kókuszpelyhet, ha találunk, én most nem kaptam.

Aszalványok: bármilyen nem cukrozott aszalt gyümölcs, mint alma, szilva, barack, cseresznye, meggy, áfonya, mazsola, stb, a barackot, szilvát vagdossuk apróbbra.

Nedvesítés: alma és banán mellett vagy helyett mehet bele körte, de akár hámozott, szétturmixolt barack, nektarin, mangó, vagy széttrancsírozott eper, málna, áfonya, stb.

Édesítés: Méz helyett jó bele a juharszirup, a rizsszirup, a melasz, az agaveszirup, és minden hasonló dolog.

Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Mutatjuk a legújabb kedvenced: csirkés wrap mogyorószósszal

Annyira finom és olyan egyszerű ez a fogás, hogy legszívesebben egész nap ezt falnánk!

2022. február12., 06:24

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Olcsó, kiadós és isteni: tejszínes-tárkonyos burgonyaleves baconnel

Ha a magyaros változatot már próbáltad, itt az ideje annak, hogy ezt a francia hangulatút is összedobd!

2022. február9., 06:24

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Mustra