A tökéletes almás pite, öt generáció óta változatlanul

Az almás pite volt az első süti, amit egyedül is el tudtam készíteni tízévesen, a recept kőbe van vésve, ezzel nem variálok. Még eltűnne a megszokott íz.

Van olyan süteményrecepted, amit álmodból felébresztve is tudsz? Nem azért, mert olyan egyszerű, hanem mert annyira finom, és olyan gyakran készíted közkívánatra – mint én ezt a sütit. Ez az almáspite-recept a családunkban anyáról lányára öröklődik, nem csoda, hogy ez volt az első sütemény, amit egyedül is el tudtam készíteni már tízéves koromban. Viszont nem volt még senki, aki kóstolás után ne kérte volna el a receptet.

Ez egy vasárnapi sütemény. Ennek neki kell állni, ezt nem lehet tíz perc alatt összedobni. Annyira vasárnapi egyébként, hogy rendszerint hétfőre már nem is marad belőle egy morzsa sem.

23086634_5187417fd363cbd338036d70e97148f1_wm.jpg

A hozzávalók is kőbe vannak vésve, soha nem cserélem a margarint vajra, és nem teszek bele vaníliás cukor helyett vaníliakivonatot – mivel a nagymamámnak alighanem sosem volt otthon vaníliakivonata. Ha bármit változtatnék, eltűnne a biztonságos, megszokott íz, és ezt nem kockázatom meg. 

Hozzávalók

A tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg kristálycukor
  • 25 dkg margarin (oké, aki nem a családunk tagja, használhat vajat)
  • 1 darab tojás
  • tejföl annyi, hogy összeálljon a tészta, és ne morzsálódjon

A töltelékhez

  • 1 kg savanykás alma
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 ek őrölt fahéj
  • 1 marék búzadara

A kenéshez

  • 1 tojás sárgája
Recept idők

Elkészítés:

1. A szárazanyagokat (liszt, cukor, vaníliás cukor, sütőpor, só) kimérem egy tálba, jól összekeverem
2. Összemorzsolom a margarinnal
3. Beleteszem a tojást, és annyi tejfölt, amennyitől összeáll. Ez a konyha hőmérsékletétől és a liszt minőségétől is függ, a semennyi és a két púpozott evőkanál között szokott változni.
4. Ha összeállt a tészta, kész is van. Letakarom és beteszem a tállal együtt a hűtőbe.
5. Közben elkészítem a tölteléket. Az almát meghámozom, majd lereszelem. Nem szoktam felvágni, hanem körbereszelem a csutkáját, úgy sokkal gyorsabban megy. Mire ezzel elkészülök, a tészta ki is pihente magát a hűtőben. Bekapcsolom a sütőt 180 fokra, légkeveréssel.
6. A tésztát kettéosztom, és az egyik felét deszkán, sodrófával tepsiméretűre nyújtom. A kinyújtott tésztát rácsavarom a sodrófára, és áthelyezem a tepsire úgy, hogy pont befedje. Ha nem jött össze, nem baj, odanyomkodhatjuk a kezünkkel is, vagy kipótolhatjuk a túlcsorgó részekkel. Végső esetben kilisztezett sütőpapíron is nyújthatjuk a tésztát, akkor azzal együtt fordíthatjuk bele a tepsibe, majd a papírt lehúzzuk a hátáról, mint egy matricát. 
7. A tésztát egyenletesen megszórjuk a búzadarával, ez fogja felszívni az alma levét.
8. A reszelt almából kicsavarjuk a levet a markunkkal, és egyenletesen eloszlatjuk. Az almalevet igazságosan elosztjuk a jelenlévők között, és megisszuk.
9. Az almára egyenletesen rászórjuk a 20 dkg kristálycukrot, majd rászórjuk a fahéjat is. A fehér cukorágyon szépen látszik, hogy hova jutott már a fűszerből.
10. Kinyújtjuk a tészta másik felét is, és befedjük vele a sütit. A tetejét megszurkáljuk, hogy a gőz el tudjon távozni, és megkenjük tojássárgájával.
11. 180 fokon, légkeveréssel az én sütőmben nagyjából 25 perc alatt sül meg.
12. Hagyjuk kissé hűlni, és csak azután szeleteljük.

Oszd meg másokkal is!
Címkék

Még több recept

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Napi nosztalgia: a nagymamád tejes pitéjét te is könnyen összedobhatod

Gyümölcsraguval, fahájas porcukorral és fűszeres narancslekvárral is nagyon finom, de akkor sem tévedsz nagyot, ha sűrű csokiszósszal és tejszínnel tálalod.

2022. február8., 07:24

Bűnözz okosan: vaníliás almás pite zabliszttel és zabkorpával

A zabkorpa az egyik féle rostot adja hozzá, az alma a másikat, nincs itt szó semmiféle bűnözésről.

2020. január20., 12:00

Olcsó, kiadós és isteni: tejszínes-tárkonyos burgonyaleves baconnel

Ha a magyaros változatot már próbáltad, itt az ideje annak, hogy ezt a francia hangulatút is összedobd!

2022. február9., 06:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek