Karácsonyi vásárok a bécsi tömeg helyett néhány órára Budapesttől

Hangolódj a karácsonyra forralt borral, fényekkel és dalokkal – tömeg és hosszú utazás nélkül.

A karácsonyi vásár ünnepi alaphangulatához mindenképpen hozzájárul a forralt bor okozta mámor, a kívülről fújt slágerek sora, a túlárazott portékák és a végtelen emberáradat. De képzelj el egy olyan vásárt, amiért nem kell sokat utazni, ráadásul nincs ott Európa minden kürtős kalácsra és fényfüzérrengetegre vágyó polgára. Igen, ilyen valóban létezik, ajánlunk is belőle mindjárt hármat.

Zágráb

3 és fél óra autóút Budapesttől

Horvátországra mint úti célra először a nyár közeledtével kezdünk el gondolni, amikor már elegünk van az irodában való ücsörgésből, legutoljára pedig akkor, amikor a visszapillantótükörben látjuk távolodni a türkizkéken hullámzó tengert. A kettő között eltelt időben pedig inkább síparadicsomok és hangulatos alpesi falvacskák járnak az eszünkben. Pedig érdemes lenne advent idején is, hiszen a horvát főváros már háromszor nyerte el a legszebb európai karácsonyi vásárnak járó címet, maga mögé utasítva Bécset, Prágát és Bázelt is. A standok a főtérről indulva sorakoznak fel a környező utcácskákban, ahol ajándékokat szerezhetsz be, és forralt borozhatsz. Ráadásul, ha lecsúsznál róla a karácsony előtti dömpingben, január 7-ig még meglátogathatod.

Nagyvárad

3 és fél óra autóút Budapesttől

Ha még soha sem jártál az erdélyi városban, itt van a remek lehetőség. Nemcsak azért, mert sokkal közelebb van, mint hinnéd, vagy mert a nagyváradi vásár megközelítőleg fele olyan olcsó, mint a budapestiek, de imádni fogod a mesebeli házait és a mindenhol felbukkanó magyar történelmet. A standoknál főként olyan helyi finomságokat érdemes keresned, mint a mics, a kaskaval vagy a házi csoki, de megtalálod a klasszikus forralt bort és a kürtős kalácsot is. A koridat se felejtsd otthon, a kivilágított karácsonyfa mellett jégpálya vár a főtéren.

Ljubljana

4 és fél óra autóút Budapesttől

Szlovénia az utóbbi időben egyre felkapottabb, a természetjárók ugyanis megtalálnak itt mindent, ami egy kültéri kikapcsolódáshoz szükséges: a hatalmas hegyektől kezdve a zöldellő szurdokokon át a mesebeli vízesésekig. Az ország fővárosa pedig egy valóságos kis gyöngyszem a fölé emelkedő várral, hangulatos utcácskákkal és folyó menti kávézókkal. Decemberben pedig a hangulatot tovább fokozzák a fejünk felett futó fényfüzérek és a forralt bor illata. Rengeteg tehetséges helyi művész és márka termékeit vásárolhatod meg a boltocskákban is, amikkel biztosan meg tudsz örvendeztetni valakit karácsonykor. A vásár január 2-áig várja a látogatókat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek