Vajkaramellás szaloncukor házilag

A puha vajkaramellás szaloncukor sokak nagy kedvence. Mutatjuk, hogy tudod otthon, házilag is a legjobbat elkészíteni.

A puha vajkaramellás szaloncukor sokak nagy kedvence. A házi változatba érdemes tenni egy nagy csipet sót: a sótól nem szabad megijedni, nagyon szépen kiegyensúlyozza a karamella édességét. Fontos, hogy valamilyen jó minőségű sót válasszunk: például finom szemű tengeri sót vagy tengeri sóvirágot (fleur de sel).

A karamellához nádcukrot használtam: a nádcukornak van egy nagyon finom melaszos íze, ami gyönyörűen kijön a karamellizálásnál. Természetesen készülhet hagyományos fehér répacukorból is, de ezt érdemes egészen sötét borostyánszínűre karamellizálni, hogy elég karakteres legyen az íze.

Hozzávalók 15 darabhoz

  • 100 gramm nádcukor
  • 20 gramm méz
  • 70 gramm habtejszín
  • 1 csipet
  • 30 gramm vaj
  • 150 gramm étcsokoládé
Recept idők

Elkészítés:

1. A karamell készítésekor érdemes minden eszközt és minden hozzávalót kimérve a kezünk ügyébe készíteni, mert a karamellel gyorsan kell dolgozni. A habtejszínt forrásig melegítjük. Egy kis hőálló (mikrózható, kb. 10x10 cm átmérőjű) műanyag dobozt kibélelünk sütőpapírral.  

2. A nádcukrot karamellizáljuk: közepes lángon melegítjük, néha rázogatjuk, kicsit belekeverünk, hogy mindenhol egyenletesen olvadjon.  

3. A kész karamellt levesszük tűzről, majd hozzáadjuk a mézet folyamatos keverés mellett. Utána szintén folyamatos keverés mellett a forró tejszínt is hozzácsurgatjuk. Vigyázat: ne hajoljunk közel a karamellhez, mert fröcskölhet! Nagyon fontos, hogy a tejszín tényleg minél melegebb legyen, amikor a karamellhez adjuk: ha túl nagy a hőmérséklet-különbség, akkor fröcskölhet a karamell.  

4. Visszatesszük a tűzre, és folyamatosan keverve tovább főzzük. Ha van maghőmérőnk vagy cukorhőmérőnk, akkor 120-122°C fokig kell melegíteni – ekkor lesz pont jó az állaga. Ha nincs, akkor figyeljük, mikor látszik már határozottan a lábas alja.

5. Ekkor teszteljük a karamell állagát: akkor jó, ha hideg vízzel teli pohárba cseppentve egyből összeáll és leszáll a pohár aljára. Előre lehűtött kistányérra cseppentve is tesztelhetjük az állagát. Végül belekeverjük a vajat és a sót.

6. A kész karamellt az előkészített edénybe öntjük, majd hűtőben teljesen lehűtjük. A lehűlt karamellt szaloncukor-méretű hasábokra szeleteljük.  

7. A bevonáshoz az étcsokoládé kb. egynegyedét nagyon apróra vágjuk. A többit megolvasztjuk, majd hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét – így tulajdonképpen temperáljuk. Egyenként megmártjuk benne egy villa segítségével a karamella-hasábokat, sütőpapírra ültetjük. Mikor a csokoládé megdermedt, csomagoljuk.  

Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Még egy almás süti őszre, ezúttal karamelldarabokkal

Karamelldarabokkal dobtuk fel ezt az egyszerű sütit, mert tudjuk, milyen jó barátok, és ha hétvége lenne, még egy kis krémsajtos sóskaramell-öntetet is készítenénk a szeletekre. Mivel hétköznap készült, így maradt az expressz változat, de szerencsére abban sem kellett csalódnunk.

2020. szeptember19., 06:04

Hát egy kis crème brûlée-t már csak megehetünk hétköznap délután

Ne tévesszen meg a neve, ez a desszert egyszerű, simán belefér ráérős hétköznapokon is.

2019. november6., 12:04

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Különleges ajándék, akár magadnak is: vaníliás sós karamell

Nyammogni rajta is csodálatos, remekül feldobja a latyakos-stresszes napokat, de morzsolható pohárkrémekbe, olvasztható tejbe, és ezerféleképpen felhasználható.

2019. december10., 10:40

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

A gyerekbuli sztárja lesz: fehércsokis-karamellás zöldalmák

Sokféleképpen díszítheted és nagyon hamar elkészül.

2019. október16., 11:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek