Gasztroajándék: pikáns, almás csilizselé

Csilis újdonság – nem csak a vendégeknek – különböző húsokhoz, különböző alkalmakra.

Mindenkinek van olyan barátja/rokona/üzletfele, aki rajong a csípős ízekért – nekik ez ideális, saját készítésű ajándék. Ez egy 2 in 1 menet, mert a végén kapunk egy üveg átlátszó zselét, és egy adag kicsit tartalmasabb, pikáns, dzsemállagú krémet.

Az almák héjában található pektin elég lesz a zselés állaghoz, a tartalmasabb almás-csilis dzsemhez pedig elég egy kevés pektin vagy dzsemfix, amit pótlólag teszünk hozzá.

Hozzávalók

  • 30 dkg keményebb húsú alma (pl. Golden)
  • 3 db thai csilipaprika (nagyobb)
  • 2 dl almaecet
  • 20 dkg cukor
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál 2:1 befőző zseléfix (vagy harmad teáskanál pektin)
Recept idők

Elkészítés:

1. A paprikákat félbevágjuk, kimagozzuk és apróra vágjuk. (Kesztyűben dolgozzunk!)

2. Az almákat vékonyan meghámozzuk, negyedeljük, kimagozzuk.

3. A paprikákat, a negyedelt almát, a levágott héját és az összes többi hozzávalót egy kisebb lábasban felforraljuk, majd jó 15-20 percig gyöngyöztetjük. Ekkorra a héj szétfő, és az almák is szétesnek.

4. Törlőpapírral bélelt nagy fémszitán átszűrjük, a lecsorgó zselét kiforrázott üvegekbe töltjük.

5. A megmaradt sűrű almás masszához fél dl vizet öntünk, botmixerrel pürésítjük, belekeverjük a zseléfixet (vagy pektint), még egy percig forraljuk, és szintén üvegekbe töltjük.

(Az ecet egyáltalán nem fog érződni, ha pedig nagyon csípőset szeretnénk, használjunk habanero paprikát, vagy hagyjunk pár magot is benne.)

Töltött káposzta, ahogy az anyukám készíti Töltött káposzta, ahogy az anyukám készíti

Hagyományos, és épp attól finom.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Mutatjuk a legújabb kedvenced: csirkés wrap mogyorószósszal

Annyira finom és olyan egyszerű ez a fogás, hogy legszívesebben egész nap ezt falnánk!

2022. február12., 06:24

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek