Gasztroajándék: pikáns, almás csilizselé

Csilis újdonság – nem csak a vendégeknek – különböző húsokhoz, különböző alkalmakra.

Mindenkinek van olyan barátja/rokona/üzletfele, aki rajong a csípős ízekért – nekik ez ideális, saját készítésű ajándék. Ez egy 2 in 1 menet, mert a végén kapunk egy üveg átlátszó zselét, és egy adag kicsit tartalmasabb, pikáns, dzsemállagú krémet.

Az almák héjában található pektin elég lesz a zselés állaghoz, a tartalmasabb almás-csilis dzsemhez pedig elég egy kevés pektin vagy dzsemfix, amit pótlólag teszünk hozzá.

Hozzávalók:

  • 30 dkg keményebb húsú alma (pl. Golden)
  • 3 db thai csilipaprika (nagyobb)
  • 2 dl almaecet
  • 20 dkg cukor
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál 2:1 befőző zseléfix (vagy harmad teáskanál pektin)
Recept idők

Elkészítés:

1. A paprikákat félbevágjuk, kimagozzuk és apróra vágjuk. (Kesztyűben dolgozzunk!)

2. Az almákat vékonyan meghámozzuk, negyedeljük, kimagozzuk.

3. A paprikákat, a negyedelt almát, a levágott héját és az összes többi hozzávalót egy kisebb lábasban felforraljuk, majd jó 15-20 percig gyöngyöztetjük. Ekkorra a héj szétfő, és az almák is szétesnek.

4. Törlőpapírral bélelt nagy fémszitán átszűrjük, a lecsorgó zselét kiforrázott üvegekbe töltjük.

5. A megmaradt sűrű almás masszához fél dl vizet öntünk, botmixerrel pürésítjük, belekeverjük a zseléfixet (vagy pektint), még egy percig forraljuk, és szintén üvegekbe töltjük.

(Az ecet egyáltalán nem fog érződni, ha pedig nagyon csípőset szeretnénk, használjunk habanero paprikát, vagy hagyjunk pár magot is benne.)

Töltött káposzta, ahogy az anyukám készíti
Töltött káposzta, ahogy az anyukám készíti

Hagyományos, és épp attól finom.

Tovább »

Még több recept

Gyors ananászleves kurkumával és csilis banáncsipsszel

Nincs is jobb azoknál az ízekben gazdag és még csak nem is unalmas leveseknél, amiket néhány perc alatt, akár főzés nélkül is összedobhatunk egy-egy fárasztó hétköznap végén. Ha nyitott vagy a különleges ízkombinációkra, vagy a gyors ételek a kedvenceid, figyeld e heti receptjeinket, mert öt különleges, gyors levessel készültünk.

június3., 06:00

A hideg zöldségkrémleves legjobb kísérője a pirított tökmag és egy kevés szarvasgombás olaj

Nyáron egy nagy kocka hideg, eperszörppel leöntött rizskoch előtt például tökéletes ez a leves, amit füstölt paprikával és köménnyel magyarosra, bazsalikommal és oregánóval olasz hangulatúra készíthetsz el.

június6., 06:00

Fokhagymás paradicsomba töltött bazsalikomos mini húsgolyók

Darált hússal készülnek a legfinomabb fogások: a lasagne, a friss tavaszi töltött karalábé, a bolognai ragu és a muszaka is. Itt az idő, hogy újragondoljuk ezt az alapanyagot, és 5 új receptben mutassuk meg.

június4., 06:04

Süsd a csirkét gyömbérrel és tálald mentával!

Gyömbérrel, mentával és akár egy kis mézzel új ízekkel készítheted el egyik kedvencünket, amihez köretként ázsiai üvegtésztát vagy akár fűszervajas pirítóst is kínálhatsz.

június7., 06:00

Csípős gasztroajándék nem csak férfiaknak: csilis fűszervaj

Csilis is, narancsos is, épp csirkéhez illő, de a lazac is pompás lesz vele.

2018. december15., 17:14

Egyszerű rakott spárga – ebben van a darált hús helye

Még egy klassz, rakott fogás, amit azért rajongunk, mert néhány perc alatt lesz belőle egy jó kis darált húsos étel, ami nem bolognai, és nem is a fasírt. Nem nagyon nehéz összerakni sem, ha kezdő vagy a konyhában, akkor is simán nekiállhatsz.

június7., 06:00

Mustra