Világsztárok kedvenc összeesküvés-elméletei a holdra szállástól a chemtrailig

Tényleg járt ember a Holdon? Létezik-e egy rejtett világ Földünkön? Mikor érkeztek hozzánk első alkalommal ufók? A hírességek mindig megadják a módját, hogy a vitatott kérdésekről nyilatkozzanak. Pár őrült vagy épp rejtélyes összeesküvés-elméletet szedtünk össze.

Pataky Attiláról megerősített forrásokból tudjuk, hogy valóban elrabolták az ufók. Na de mi van a New York-i terrortámadással? És az AIDS-szel? Amióta az internet mindennapjaink részévé vált, és az őrült összeesküvéselmélet-gyártók teret kaptak, hogy kifejezzék aggodalmaikat a világ alakulásával kapcsolatban, így terjednek is rendesen a teóriák. Persze a kételkedők száma mindig nagy volt, a sztárok pedig olykor kihasználják hírnevüket egy-egy elmélet népszerűsítésére. Vagy épp fordítva: kijelentésük segítik őket abban, hogy újra középpontba kerüljenek.

Bruce Willis szerint Kennedy gyilkosa még köztünk van

Tényleg megölte Lee Harvey Oswald John F. Kennedyt? A bizonyítékok egyértelműen azt mutatják, hogy igen. De van valaki, aki cáfolja mindezt.

Bruce Willis.

A színész Vanity Fairnek 2007-ben elmondta, hogy úgy gondolja, a gyilkos(ok) – neveket természetesen nem említett – még azóta is hatalmon vannak:

Meg fogok halni ezért a kijelentésért, de egészen biztos vagyok benne, hogy azok az emberek még mindig hatalmon vannak valamilyen módon.

Az ifjabb John F. Kennedy apjával játszik a Fehér Ház Ovális Irodájában, 1960
Az ifjabb John F. Kennedy apjával játszik a Fehér Ház Ovális Irodájában, 1960Getty Images / Getty Images Hungary

Amerikában rengetegen kételkednek abban, hogy Oswald csupán egy magányos merénylő volt, hiszen túl sok a rejtélyes nyom. Ez éppen azt eredményezi, hogy talán csak a marslakók nem férnek bele a képbe, de egyébként mindenki más potenciális gyilkos. Oliver Stone a JFK – A nyitott dosszié című filmjével feldolgozta a történteket úgy, hogy közben számtalan összeesküvés-elméletet is beleszőtt. A rendező sem hisz a gyilkosságot feldolgozó Warren-bizottságnak, mely szerint Oswald egyedül volt.

„A történelem az emlékezet küzdelme”  –  írta az USA Today-be. „De amikor a bizonyítékok száma rejtett,

közelebb vagyunk a szovjet idők múltgyártásához, melyben a mainstream média mélységesen meghamisítja országunkat, megfélemlíti a józan eszünket.

Hulk nem hisz a nyomozóknak

Mindenkiben kérdés, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadást valójában kihez köthető. Talán az egyik legtöbb összeesküvés-elméletet magénak tudó katasztrófa, amely tényleg rengeteg olyan kérdést vet fel, amire még 17 évvel később sincs válasz. Több színész aláírta a „Színészek és művészek a 9/11 igazságáért” petíciót, amelyben arra kérik az egykori elnököt, Barack Obamát, indítson egy új, teljesen független nyomozást annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan mi történt akkor New Yorkban.

A WTC második tornyába 9:03-kor csapódott be az eltérített repülő
A WTC második tornyába 9:03-kor csapódott be az eltérített repülőSpencer Platt / Getty Images Hungary

Mark Ruffalo, a Bosszúállókból ismert Hulkot megformáló színész így vallott 2007-ben a támadásról:

„Láttam, ahogy [a tornyok] maguk alá roskadtak. És meg voltam zavarodva.

Az első reakcióm az volt, hogy épületek nem omlanak így össze.

Egy kicsit én is utánanéztem aztán a dolgoknak. Tény, hogy a 9/11 nyomozása a repülők becsapódásától az épületek összeomlásáig tartott, semmi előtte és utána. Azt hiszem, ez teszi teljesen érvénytelenné. Hiszen ha egy bűntényt vizsgálsz, találnod kell valami motivációt. De mi nem követtük ezt a formát, gyorsan el is lett vetve, nyilvánvalóan. Nem volt bizonyíték – így lesz a legnagyobb bűntény színhelye.”

Woody Harrelson, Charlie és Martin Sheen, de más színészek is kifejezték kételyeiket a New York-i terrortámadással kapcsolatban. Marion Cotillard, az Eredet és a Taxi sztárja is megszólalt 2007-ben: „Láthattuk, ahogy ugyanúgy csapódik be a két gép. (...) Volt egy torony, azt hiszem, Spanyolországban, amely 24 órán át égett, de sosem omlott le. És ott [New Yorkban], csupán pár perc kellett neki, hogy az egész magába roskadjon.” Valójában ez a pár perc 1 óra 42 percet jelentett az első becsapódást követően.

Ami a tévében van, az igaz

Donald Trumpot hiba lenne kihagyni ebből a felsorolásból, aki örökké kiszámíthatatlan állításokkal lepi meg a világot, és akinek még a szemünk előtt zajló klímaváltozás is fake news. 2015-ben már javában izzott a választásokért való kampány, amikor az elnök egy interjújában megeresztette, hogy látta – a tévén keresztül –, hogy arabok New Jersey-ben „az utcán és tetőkön táncoltak”, ünnepelve a World Trade Center leomlását. „Megtörtént. Láttam. A tévében volt, láttam” – hajtogatta az ABC The Week műsorában. „Rengeteg ember örült New Jersey egy részén, ahol jelentős az arab lakosság.

Örültek, amikor a World Trade Center összeomlott.”

Még lenne is létjogosultsága az állításnak, a baj csak az, hogy az égegyadta világon semmi bizonyítéka nincs. Egyébként Trump a támadás napján egy interjúban kitért arra, hogy a World Trade Center leomlásával már az ő egyik épülete a legmagasabb a városban. Hamar levonta a következtetést.

Donald Trump a 2015-ös dallasi kampányán
Donald Trump a 2015-ös dallasi kampányánTom Pennington / Getty Images Hungary

 

Kylie Jenner szerint a kormány szennyezi a levegőt

Csak az nem tudja, mi az a chemtrail-elmélet, aki most használja először az internetet. De aki nem lenne eléggé tisztában: a repülőgépek vegyi vagy biológiai anyagot bocsátanak ki, melyek által a kormány képes módosítani tudatunkat, irányítani az embereket, befolyásolni gondolkodásunkat, vagy éppen ők intézik a tömeges megbetegedéseket és a környezetváltozási tényezőket. És tulajdonképpen mindent, amit lehetséges.

Kylie Jenner, a Keeping Up With The Kardashians című amerikai reality és az Instagram 21 éves sztárja még 2015-ben írta ki Twitterére aggodalmait az égen látható csíkokról.

„Miért láttam ma munkába menet 15 perc alatt 75 repülőgépet fehér cuccot kibocsátani? Ki fizet ezért, és miért történik? (...)

Van köze ennek ahhoz, hogy miért halnak ki olyan gyorsan a méhecskék?

Miért van az, hogy egyes napokon nincs repülőgépcsík, a másik napon meg olyan, mint ez? Ki ezért a felelős? Hogyan hat ez a mi egészségünkre és gyermekeink jövőjére? KI A F@$Z GONDOLTA, HOGY EZ EGY JÓ ÖTLET? Én vagyok az egyetlen, aki látja ezt?”

Kyle nagyon kiborult 17 évesen, reméljük, azóta megnyugtatta valaki. Vagy lehet, hogy a chemtrail misztikus hatására mindezt már elfelejtette?

Kis lépés az embernek, de nagy lépés… a stúdiónak?

Ha van nagyobb vita azon túl, hogy melyik jobb: a Coca-Cola vagy a Pepsi, akkor az az, hogy valóban megtörtént-e a holdra szállás. Marion Cotillard a korábban idézett 9/11-es interjú kapcsán még a holdra szállást is megemlítette, mint amiben nem hisz. „Tényleg járt ember a Holdon?” – tette fel a kérdést a „Paris Première”-interjúban. „Számtalan dokumentumfilmet láttam, és mindig kételybe estem. És ami biztos, hogy nem mindent hiszek el, amit mondanak nekünk.”

Buzz Aldrin az amerikai zászló mellett a Hold felszínén
Buzz Aldrin az amerikai zászló mellett a Hold felszínénNasa / Getty Images Hungary

Whoopi Goldberg, az Apáca show sztárja kérdéseket tett fel a The View műsorában:

Ki vette fel azokat a felvételeket

Neil Armstrongról és Buzz Aldrinról. Az is rejtély számára, hogy miért lobog az USA-zászló, „ha nincs levegő az űrben”.

2012-ben, mikor meghalt Armstrong, mégis úgy emlékezett a színésznő, mint „az ember a Holdon”. Halottakról jót vagy semmit?

Persze folytathatnánk a sort, hiszen amennyi ember, annyi (tév)hit. A legizgalmasabbak tényleg azok a teóriák, melyeknek van is valóságalapjuk, nem csak légből kapott, őrült fikciók. De a legtöbbjük vitatható. Kanye West például azt vallja, az AIDS a kormány által kifejlesztett betegség, hogy elpusztítsák a melegeket és a feketéket. Michael Jackson lánya, Paris pedig azt gondolja, az énekest megölték. Donald Trump és Robert De Niro meg vannak győződve, hogy nem kellenek nekünk az oltások, a rapper M.I.A. pedig bizonyos abban, hogy a CIA fejlesztette ki a Google-t és a Facebookot is, hogy könnyen megszerezzenek rólunk bármilyen információt. De ami még őrültebb: Will Smith fia, Jaden hisz abban, hogy a Fekete párducból megismert high-tech világ, Wakanda létezik egy rejtett helyen.

Persze mindig nyitott szemmel kell járnunk a múltunkkal és jelenünkkel kapcsolatban, de míg ezek olyan rejtélyek, melyekre a választ talán sose kapjuk meg, a jövőnket érintő kérdések egyre inkább időszerűbbek: például, hogy mennyi időnk van még hátra a földön. Leonardo DiCaprio például inkább ennek szenteli életét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra