Agyonverlek titeket! – ordította a castingon. Bejött!

Ha valaha is olyan dédelgetett elképzeléseid voltak Hollywoodról, hogy a rend és a fegyelem hazája, ahol komputeragyú producerek irányítják a gépezetet, a színészek pedig a legdrágább éttermekben, napszemüvegben és kalapban érkező ügynököktől kapják meg leghíresebb szerepeiket… nos, akkor tévedtél. Az Álomgyár éppen olyan zilált és random tud lenni, mint bármely része a világnak.

Persze, ha olyan híres vagy, mint Leonardo DiCaprio vagy Johnny Depp, akkor valószínűleg érvényes a puccos találkozó. De valamiért egy emlékezetes szerep mindig a semmiből érkezik, és különleges úton landol a színésznél. Az ilyenekből lesznek a mesélni való, jó anekdoták, melyekből össze is szedtünk most párat.

8. Khal Drogo tánca

A Trónok harca első évadában ismerhettük meg a dothraki nép vezetőjét, akinek szerepére a maori származású Jason Momoa is jelentkezett. A castingon azt kérték tőle, hogy mutassa be a félelmetes harcost anélkül, hogy mondana egy árva szót is. Momoa egy pillanatig gondolkodott, majd belekezdett egy tradicionális maori táncba, a rendezők pedig tátott szájjal nézték az elképesztő bemutatóját. A szerepet természetesen megkapta.

7. A rút kiskacsa

Hermione Granger okoska, buzgó és örökké stréber kislány, aki ráadásul nem túl szép és állandóan kócos. Legalábbis J. K. Rowling szerint így volt a könyvekben, éppen ezért vetette el azt, hogy Emma Watson játssza a lány karakterét, hiszen a színésznő aranyos arcával és csengő-bongó hangjával messze nem reprezentálta a csúnyácska Herminonét. Rowling akkor enyhült meg, mikor a 9 éves kislány felhívta, és „egy percen keresztül beszélt levegő nélkül”, kifejezve izgalmát a szerep iránt. Az írónő lecsitította, és csak annyit mondott: „Emma, tökéletes vagy”.

GettyImages-2110314
Dave Hogan / Getty Images Hungary

6. Átlagos srác

Azt gondolod, hogy Ryan Gosling úgy kap egy szerepet, hogy benéz a castingra, és jóképűségéből adódóan csak mosolyognia kell? Lehet, hogy már így történik, viszont az biztos, hogy a Szerelmünk lapjai idejében még nem. Ugyanis a rendező Nick Cassavetes, mikor kiválasztotta, azt mondta neki: „Se jóképű nem vagy, se menő, te csak egy átlagos srác vagy, aki kicsit furcsán néz ki.” Remélhetőleg Cassavetes azóta helyére tette a szemét.

5. Sharon Stone lábai másnak is hírnevet hoztak

Steven Spielberg Wayne Knightot az Elemi ösztön ikonikus jelenete után választotta ki a Jurassic Park főgonoszának szerepére. Előbbiben Sharon Stone Knight szeme láttára teszi keresztbe lábait, megvillantva ezzel alsóneműjének hiányát. Ugyanez az izzadt, meglepődött arc kellett a Jurassic Parkba. Spielberg csak arra gondolt: mi lenne, ha Stone lábai dinoszauruszok lennének?

4. Ki írta ezt a szart?

Danny DeVito csupán pár mellékszerepet kapott azelőtt, hogy a Taxi című sorozatban tiszteletét tette volna Louie De Palmaként. A temperamentuma azonban már akkor is megvolt: nem tetszett neki a forgatókönyv, így amikor behívták a meghallgatásra, az asztalra csapta, és csak annyit kérdezett: „Csak egy dolog, mielőtt elkezdjük: ki írta ezt a szart?!” A bátor lépés kifizetődött.

3. Mel Gibson, a szörnyszülött

A színész éppen ismerőséhez tartott a Mad Max első részének forgatására, útközben pedig pár rögbijátékossal összebalhézott. Arcán sebek és zúzódások éktelenkedtek, így amikor belépett a helyiségbe, magára vonta a figyelmet. A válogatók megkérték, hogy hadd készítsenek róla pár képet: „Ilyen szörnyszülöttekre van szükségünk a filmhez.” Pár hét múlva újra behívták, a rendező George Miller pedig neki adta a szerepet annak ellenére, hogy Gibsonnak nagyon kevés színészi tapasztalata volt.

Mel Gibson 1982-ben
Mel Gibson 1982-benPatrick Riviere / Getty Images Hungary

2. Ha el kell verned a rendezőt a szerepért

Richard Donner rendező napokig kereste a megfelelő gyereket az Ómen című klasszikus horror főszerepére. A filmben a kisfiú Damien maga a Sátán fia, az Antikrisztus, aki körül egyre több rémisztő és baljóslatú esemény történik. Mikor a gyerekszínész Harvey Stephensre került a sor, Donner úgy döntött, hogy a fiút verekedésre bírja. Nem kellett kétszer mondania, a harcias Harvey ágyékon rúgta és megkarmolta a rendező arcát, mielőtt az kettőt pisloghatott volna. A kis ördögfióka több erőt sugárzott ezzel, mint az addigi összes jelentkező.

1. Royal sajttal

Samuel L. Jackson, mikor megtudta, hogy Jules Winnfield szerepére más színészt részesítenek előnyben a Ponyvaregényhez, rögtön Los Angeles felé vette az irányt. A meghallgatás előtt összetévesztették Laurence Fishburne-nel, így aztán már felpaprikázott módban ült be a producerek elé, és miközben ette a szendvicsét, rájuk kiabált: „Úgy gondoljátok, hogy mást fogtok kiválasztani a szerepre? Agyonverlek titeket, anyab*szók!” Persze egyből övé lett a szerep.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek