Töltött káposzta, ahogy az anyukám készíti

Karácsonykor legtöbbünknek létkérdés, hogy legyen töltött káposzta, de sokan arra utazunk, hogy majd a szülőknél, nagyszülőknél eszünk, otthon nem pepecselünk vele. Pedig nem nagy ördöngösség az elkészítése, és nincs is jobb annál, mint amikor napokig rá lehet járni a felhalmozott készletekre. Merthogy keveset készíteni vétek! Most egy 12 adagos, hagyományos ízvilágú, cseppet sem reform töltött káposztát mutatunk be azoknak, akik az otthon ízeit keresik.

Hozzávalók

  • 3 darab nagy vöröshagyma
  • 1 kg darált sertéshús lehetőleg dagadó
  • 1 kg oldalas
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 12 káposztalevél
  • 1 kg füstölt hús
  • 40 dkg gersli
  • 10 dkg sertészsír
  • 1 tojás
  • pirospaprika ízlés szerint
  • ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • fokhagyma ízlés szerint
  • babérlevél ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A töltelék elkészítésekor a darált húshoz sót, borsot, pirospaprikát, fokhagymát, 1 egész tojást és gerslit (hántolt árpát) adunk, káposztalevelekbe csavarjuk ( tőled függ, hogy kisebb vagy nagyobb gombócokat formálsz, a lényeg, hogy nagyjából azonos méretűek legyenek), ha nem elég a levél, külön gombócokat formázunk a darált húsból, egyben fog maradni úgy is.

Az apróra felkockázott hagymát zsíron megfonnyasztjuk, ha már üveges, kicsit sózzuk, és egy mokkáskanálnyi cukrot! is szórunk rá. Még pár percig sütjük, majd átforgatjuk benne és kérgesre sütjük a feldarabolt oldalast. Kiemeljük a húst, a hagymára pirospaprikát szórunk, majd soronként rétegezzük a következőket: savanyú káposzta ( ha kevésbé savanykás végeredményt szeretnél, mosd át), majd húsos sor (káposztába tekert töltelék, töltelék, oldalas és füstölt húsok), káposzta, húsok- és így tovább, amíg az anyagok tartanak. Fontos, hogy káposztával zárjuk a sort!

Egy maréknyi gerslit szórunk a fazékban előkészített, fövésre váró káposztára, ( ízlés szerint néhány babérlevelet is tehetünk rá) felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd lassú tűzön, fedővel majdnem teljesen lefedve legalább 3-4 órán át főzzük. Ha kell, közben még pótljuk az elfőtt vizet. Ha a felszínem levő gersli már teljesen puha, akkor általában már minden megfőtt a fazékban. Az összekészítés után tulajdonképpen magától elkészül az egész, és minél többször melegíted át, annál finomabb lesz. Jó étvágyat!

Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Olcsó, kiadós és isteni: tejszínes-tárkonyos burgonyaleves baconnel

Ha a magyaros változatot már próbáltad, itt az ideje annak, hogy ezt a francia hangulatút is összedobd!

2022. február9., 06:24

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Napi nosztalgia: a nagymamád tejes pitéjét te is könnyen összedobhatod

Gyümölcsraguval, fahájas porcukorral és fűszeres narancslekvárral is nagyon finom, de akkor sem tévedsz nagyot, ha sűrű csokiszósszal és tejszínnel tálalod.

2022. február8., 07:24

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek