Klasszikus akciósorozatok, melyeket sosem fognak megunni a tévécsatornák

Emlékeztek még, mennyi csodás sorozattal voltunk tele a 90-es években, melyek sokszor olcsó trükkökkel, effektekkel voltak teletűzdelve az egyszerű forgatókönyv mellett? Hát persze, sosem felednénk el Xenát, Walkert vagy Herkulest – miért is tennénk?

Azt már megírtuk, hogy az internet hogyan változtatta meg a tévénézési szokásainkat, illetve, hogy miért szeretünk leskelődni mások élete után a tévén keresztül. A 90-es évekből számtalan olyan akciósorozat készült, mely még ma is műsoron van különböző kereskedelmi csatornán. Most összeszedtük a legemlékezetesebbeket, csak hogy megint felüljünk a nosztalgiavonatra!

Xena, a harcos hercegnő

Az 1995-ben induló sorozat főhősnője még a Herkules egyik epizódjában bukkant fel, a készítőknek pedig annyira megtetszett a karakter, hogy úgy gondolták, megér egy külön szériát. Megjelenésekor az egyik legnépszerűbb sorozatnak számított Magyarországon is, még úgy is, hogy sokszor igen unalmas és gagyi részeket szállítottak a nézők elé. Xena különösen kedvelt volt egyébként a leszbikus közösségekben, ugyanis közte és társa, Gabrielle közt különleges vonzalom izzott, persze ez sosem volt kimondva, ám a főszereplő Lucy Lawless a Lesbian News-nak elmondta, hogy Xena minden bizonnyal homoszexuális. 

Gagyifaktor: 8/10. Mennyire akcióhős? Chuck Norris osztva 6-tal.

Medicopter 117 – Légimentők

A német akciósorozatok valahogy sosem a sztori minőségéről szóltak, inkább arról, hogy látványos legyen, és szórakoztató. Ezzel a felállással lett népszerű a Rex felügyelő és a Medicopter 117 is, mely utóbbi egy mentőcsapatot mutatott be az Alpokban, mely időnként igen cudar helyzetbe került embereket csodával határos módon mentett meg. Érdekessége, hogy egyik epizódját éppen 2001. szeptember 11-én mutatták volna be, melynek története bizonyos aspektusában azonos volt a tragédia eseményeivel, ezért a készítők törölték a műsorról. Később újraforgatták és bemutatták mint „speciális epizód”-ot.

Gagyifaktor: 9,9/10. Mennyire akcióhősök? Chuck Norris osztva 8 és féllel.

Herkules

A 90-es évek legsikeresebb sorozata volt, amely öt évadon keresztül szórakoztatta közönségét. Ez sem tündökölt mindig a legjobb effekttel megáldott sorozatok listáján, illetve a történet is sokszor hozott megmosolyogtató pillanatokat. A mesés Új-Zélandon lett felvéve, Kevin Sorbót pedig igazi sztárrá tette, aki egyébként feleségét a stáb tagjai közt találta meg. Lucy Lawless pedig itt mutatkozott be Xenaként, így aztán ő is sztár lett.

Gagyifaktor: 7/10. Mennyire akcióhős? Chuck Norris osztva 3-mal.

Cobra 11

A végeláthatatlan német akciósorozat, mely 1996 óta még mindig fut a tévé képernyőin. Képzelhetjük, hogy több mint 500 órányi akció nem feltétlenül ígér minőségi szórakozást, de a nézők nem csappannak: 2014-ben a 18-49-es korosztály közt a legnézettebb volt, és itthon is folyamatosan láthatjuk a legújabb részeket. Persze akiknek kielégítő látvány az, ha autók törnek össze tömegestül, és a sebesség a mindenük, azoknak kész élvezet: úgy látszik, igen sokan vannak.

Gagyifaktor: 9,6/10. Mennyire akcióhősök? Chuck Norris osztva 4-gyel.

Az elveszett ereklyék fosztogatói

A múltba utazunk minden egyes epizód által, amikor a csinos Syd prof és Nigel Bailey egy új ereklye nyomába erednek. A CBS sorozata csupán 3 évadon keresztül futott, de sikere mindmáig érvényes. Egy különlegessége, hogy az egyik epizód jeleneteit egy valódi ereklyén, a HMCS Haida, az utolsó rombolóhajón forgatták, amely még a második világháborúban és a koreai háborúban is harcolt. A hajón található összes szöveget orosz nyelvűre fordították, és mindent, ami kanadainak vagy egyáltalán nyugatinak tűnt, lecseréltek.

Gagyifaktor: 10/10. Mennyire akcióhősök? Chuck Norris osztva 18,3-mal.

Walker, a texasi kopó

Chuck Norris leghíresebb munkája, melynek kapcsán aztán filmjeit nézve tényleg egyértelmű lett, hogy képességeit nem halandóként szerezte. Több mint tízmillióan követték egyébként őrült kalandjait, melyeket persze rendesen szétszedtek a kritikusok, hiszen a sztori többnyire kiszámítható volt, ám a sorozat nem is ezért vált kulttá. Egyébként érdemes megemlíteni, hogy több epizód is valódi események alapján készült. Chuck Norris Walkerként 2001-ben tette le a lantot, felesége ugyanis veszélyeztetett terhes volt ikreikkel, a hős pedig hős maradt férjként is – ahogy beszámoltak erről magyarországi látogatásuk során.

Gagyifaktor: 6,5/10. Mennyire akcióhős? Chuck Norris szorozva 1-gyel.

Oszd meg másokkal is!
Mustra