Valódi sorozatok, ahol a forgatókönyvírók túl messzire mentek...

Ez az a diszkrét cikk, melynek keretein belül bevallhatod, ha nézed a Barátok köztet vagy a Jóban Rosszbant. De itt most elfogadásra talál az is, aki a török vagy kolumbiai szappanoperákért él-hal, ám csak akkor, ha sikerül most együtt nevetnünk a műfaj balgaságain. Merthogy van elég. Túl sok is.

Talán kevesen tudják, de a Barátok közt egyedülálló a világon. Ugyanis a legrövidebb idő alatt ennek a sorozatnak sikerült legyártania a legtöbb részt. A kilencezredik epizódot már régen elhagytuk, és ezzel az univerzum 15. legtöbb epizódot birtokló szappanoperája, de még is így bőven lemarad a Guiding Light (Vezérlő fény) című amerikai sorozattól, amely több mint 15 ezer epizódot is elért. Persze ha megnézzük azt, hogy az NBC klasszikus szappanoperája 1952-ben került a televíziók képernyőjére, akkor ez az előny nem is olyan sok. A Barátok közt az 57. évadjában már a 25 ezredik epizódot fogja taposni. Emlékszünk még arra a poénra, mikor megkérdezik az elítéltet, hogy mi az utolsó kívánsága? Hát meg szeretné nézni a Barátok közt összes epizódját. Merthogy úgy tűnik, ez maga az örök élet, hiszen a sorozatot csak az apokalipszis állítja meg.

Miért népszerűek a szappanoperák?

A mindennapi életünkből mindig jó kimászni egy jó félórára. Szeretünk mások bőrébe bújni, vagy sokkal inkább mások életébe belelátni. A szappanoperák pedig olyan részletesen leírt képet adnak a szereplők mindennapjairól, hogy egyszerűen képtelenség nem velük mozogni napról napra. Aki nem kapja meg a megfelelő izgalmat a munkahelyén, a kellő drámát a családjában, itt megszerzi. Viszont ez az igény folyamatos, éppen ezért egy hetente új résszel jelentkező sorozat nem tudja ezt kielégíteni, az ember pedig könnyebben ragaszkodik valamihez éveken keresztül, mint hogy időnként lemondjon dolgokról.

Egy örökké tartó szappanoperánál nincs meg a „vége van, most mibe kezdjek” érzés. A folyamatos gyártás pedig akaratlanul is gyenge minőséget produkál, és azt, hogy több ezer órányi történetet nehezen lehet úgy fenntartani, hogy ne hozzon ostoba fordulatokat, veszettül nevetséges drámákat és kínos pillanatokat. És itt el is érkeztünk a mai témánkhoz: felvázolunk pár hihetetlenül borzalmas szappanopera-szituációt!

A mindennapi életünkből mindig jó kimászni egy jó félórára
A mindennapi életünkből mindig jó kimászni egy jó félóráraGraphicaArtis / Getty Images Hungary

 

Fordított abortusz a tévé képernyőin

Az All My Children című szappanopera volt az első a mozgókép történetében, ahol legálisan végeztek abortuszt. Mindez persze egy komoly konfliktus és bonyodalom folyományaként felépítve és 1972-ben, amikor az abortusz iránt teljesen más véleménnyel voltak, mint ma. A sorozat egészen a 2011-es évekig gyártotta az epizódokat, a 2000-es években pedig megfordították a korábbi abortuszos szituációt. Mégpedig a műtétet végző orvos a magzatot a saját feleségének méhébe helyezi. Igen, a gyermek meg is születik, fel is nő, majd mikor idő előtt meghal, szívét féltestvérének ajándékozza. Ez abortuszellenes propaganda akart lenni vajon?

Idegen közöttünk

A világ második leghosszabb, máig futó sorozata a General Hospital, mely egy kórház falain belül történő bonyodalmakat igyekszik elmesélni. 1990-ben a nézők felvont szemöldökkel figyelhették a képernyőt, amikor a teljesen átlagos, természetfeletti jelenségeket korábban nem mutató szappanoperában hirtelen felbukkant egy Casey Rogers nevű idegen a Lumina bolygóról. Segítséget kért, egy különleges kristályt keresett, mellyel hazajuthat. Most képzeljük el, hogy egyszer csak a Szomszédok egyik jelenetében megjelent volna egy csápos idegen, aki hortobágyi tájszólással arra kéri Lenke nénit, hogy segítse haza, Taki bá meg beülteti a taxiba, aztán elhajtanak. Ezek után: miért ne?

 

A General Hospital főszereplői az 50. évfordulós ünnepségen
A General Hospital főszereplői az 50. évfordulós ünnepségenAstrid Stawiarz / Getty Images Hungary

Ármányok és szenvedélyek

Az itthon nem ismert, de külföldön nagyot futott Passions is tele volt misztikus badarsággal. Charity és riválisa, az unokatestvére Kay örök harcban álltak Miguel kegyeiért. Miután Kay eladta a lelkét az ördögnek, elátkozta Charityt. Aztán mágiával meg is fagyasztotta őt, hogy zombi mását tegye a helyére. Zombi Charitynek az volt a dolga, hogy elrontsa Miguellel való kapcsolatát, de a szörny érző lénnyé változott, majd úgy döntött, elpusztítja a férfit és Charityt is. De aztán minden ok nélkül hirtelen Charity szabad lett a fagyasztásból, így megmenekült. Viszont szüksége volt ehhez egy szívátültetésre, a szívet a helyi élő boszorkány babájából szedtek ki. Hát hova lehet ezt még fokozni?! Ne aggódj, mi sem tudjuk követni.

  

A klónok támadása

A Guiding Light a maga 15 ezres epizódszámával a valaha létező legterjedelmesebb összekapcsolható mozgókép, melynek egyik hősnője Reva Shayne, aki keresztülment már mindenen, amin csak lehetséges. Túlélte a rákot, volt hercegné, amish lett, és volt egy klónja is. Egyszer egy lakatlan szigeten ragadt, s miután sikerült neki egy telefont szereznie, hazatelefonált. De meglepetés érte, ugyanis a telefon másik végén a saját hangját hallotta. Kiderült, hogy szerelme, Josh megengedte valakinek, hogy egy klónt gyártson belőle, aki aztán erőszakosan próbálta átvenni a helyét az igazi Revának. Mindennapos problémák.

Támadás Salem és a jó ízlés ellen

Az Életünk napjai (tudod, amiben Joey volt dr. Drake Ramoray a Jóbarátokból) már a hatvanas években indult, és mily meglepő: egy család életét mutatja be. Egyik központi személyisége Marlena Evans, akit megszállt az ördög, mikor a 90-es években a történet egyre több sci-fi és misztikus elemet villantott fel. Így aztán felgyújtotta a templomot, nyelveken szólt… és átalakult egy jaguárrá. Ja, és zölddé váltak szemei, hogy lássuk, mikor van magánkívül. Gondoljunk bele, az otthon kötögető kisnyugdíjasnak micsoda trauma lehetett a hirtelen váltás. Marlena a kétezres évek elején csak úgy ok nélkül elkezdte Salem városának lakosait meggyilkolni, majd a holttesteket pedig pulykalakú origamikba tette. „Itt megállok, Vágó úr.”

A gyilkos galacsin

Minden jóérzésű magyar ember gyászolt már minimum egyszer az életében, mégpedig amikor Magdi anyus lezúgott a lépcsőről. Sosem feledjük azt a drámai pillanatot, amikor a galacsinért visszafordulva elképesztő hitelességgel kibicsaklik a bokája, majd a levegőbe kapaszkodva gurul lefele, hogy aztán véresre összeroncsolódva terüljön ki a lépcsőház aljában. 2009 óta őrizzük emlékét. A színésznő egyébként maga kérte, hogy írják ki a sorozatból, az írók pedig nem is lehettek ennél kreatívabbak és hatásosabbak. Elvileg amúgy Magdi anyus visszatér, szellem formájában fogja kísérteni a Berényiéket. Hála érte.

Szerinted melyik a legborzalmasabb szappanopera sztori?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek