Kezet fogtam Chuck Norrisszal, és túléltem

Az élő legendát ismerjük, a színész mögötti igazi hőst már lehet, hogy kevésbé. Chuck Norris, a halhatatlan akciósztár Budapesten járt, a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz Gálája keretében szombaton este prédikált, ma pedig kérdéseinkre válaszolt.

Jól ismerjük a mémeket és tényeket Chuck Norrisról. Az ember, aki elszámolt végtelenig. Kétszer. Az ember, akit megharapott a királykobra, s öt szenvedéssel teli, hosszadalmas nap után meghalt. A kobra. Az ember, aki azért nem lehetett az ókorban gladiátor, mert az oroszlánok nem egyeztek bele.

Amiről viszont kevesebb szó esik, hogy Chuck Norris jóval több ennél. Nemcsak halhatatlan filmsztár és akcióhős, hanem egy rendkívüli, nyitott ember, akinek a hírnév másodlagos, öt gyerekét igaz istenhitben nevelte fel, feleségével pedig boldog házasságban él.

Örökké fiatal

A rendkívül fiatalos formáját elmondása szerint az edzés és életcélja, az istenhit adja. A 78 éves színész betegen született, és amikor édesanyja keblére ölelte, akkor azt mondta: „Isten megmentett téged, mert terve van veled.” Persze mi egyből arra gondolunk, hogy igen, mennyivel kevesebbek lennénk a filmjei nélkül, ami való igaz, élete viszont messzebbre nyúlik ennél. 18 évesen egy dél-koreai légi támaszponton szolgált, de sosem harcolt, viszont négyféle küzdősportban is fekete övet szerzett. Visszatérve az Államokba karateiskolát nyitott, majd átnyergelt a filmiparba. Ám az a bizonyos terv sokkal több lett ennél.

via GIPHY

Csak egyszer bukott el

1972-ben találkozott Bruce Lee-val egy harcművészeti bemutatón, akitől aztán szerepet kapott a következő filmjében. A Sárkány útja rosszfiúja lett, és itt történt az, ami igazán hihetetlen: Lee legyőzte Norrist. Ez volt az utolsó eset, amikor ilyen történt, és ez is természetesen azért, mert az amerikai akcióhős hagyta magát. A színész most elmondta, hogy februártól visszatér a ringbe, következő filmjében pedig egy Nascar-mozit fog forgatni, és a versenyvolán mögül fog akciózni. Több részletet nem árult el, de azt azért igen, hogy most is ki fogja ütni a rosszfiúkat. Nevetve tette hozzá:

Mindig legyőzöm a rosszfiúkat.

Chuck Norris felvette utoljára híres kalapját, melyet aztán elárvereznek. A begyűjtött pénzből a Szeretetszolgálat nehéz sorsú gyerekeket fog segíteni
Chuck Norris felvette utoljára híres kalapját, melyet aztán elárvereznek. A begyűjtött pénzből a Szeretetszolgálat nehéz sorsú gyerekeket fog segíteniDívány

Egyszer olyan gyorsan kelt fel, hogy látta magát aludni

Nagyon viccesnek és találónak érzi a róla kitalált abszurd tényeket – mondta a beszélgetésen. „Megtisztelő, ugyanis ezekkel kapcsolódni tudunk a fiatalokhoz is”, ezek eszközök lehetnek egy nagyobb ügy érdekében – jegyezte meg a felesége. Mindketten szolgálatot végeznek ugyanis problémás, nehéz sorsú gyerekek megsegítésére, akikből eddig több mint százezret értek el. Pont ezért fogadták el a Baptista Szeretetszolgálat meghívását is: a Cipődobozos Gála ajándékozása nagyon is az akciósztár profiljába illik. Gena szerint pedig külön öröm, hogy ezek a humoros tények segítik a munkájukat – még ha nem is közvetlenül.

A hősök nem mindig viselnek köpenyt

Kevésbé köztudott, de híres sorozatát, a Walker, a texasi kopót azért hagyták abba, hogy Chuck a felesége mellett lehessen, aki ikreikkel veszélyeztetett terhes volt. A CBS persze morgott a Walker miatt, marasztalni akarta őt, de Chuck hajthatatlan volt. Az orvosok abortuszt ajánlottak, ám Gena hallani sem akart róla. Imádkoztak, sőt imádkozott értük a fél világ: az ikrek pedig egészségben megszülettek. Felesége a végén ennyit tett hozzá: „Ilyen egy igazi férfi.” És valóban, habár a színész örök népszerűséget és halhatatlan karriert tudhatott már maga mögött, ezzel a döntésével le is tette a lantot, ezután már csak pár olcsó filmben tette tiszteletét, no meg Stallone 2012-es A feláldozhatók második etapjában vállalt egy beugrót.

A találkozó kitűnő hangulatban telt. Chuck Norris és felesége, Gena
A találkozó kitűnő hangulatban telt. Chuck Norris és felesége, GenaDívány

Chuck Norris egyébként bevallotta, hogy magánemberként se más, mint amilyennek a filmben látjuk: mindig arra törekedett, hogy saját magához alakítsa karakterét. Amikor a CBS felkérte a Walker, a texasi kopó főszerepére, akkor a csatorna egy szenzációhajhász, sokkal erőszakosabb tévésorozatot szeretett volna, valamint azt, hogy Walker nőcsábász legyen. Ezt Norris elutasította, nem illett a személyiségéhez, és ennek a döntésének is tulajdonítja többek közt azt, hogy a sorozat ennyire sikeres és legendás lett.

Megszorítottam a kezét és…

És nagyon féltem, hogy pórul járok. Persze túléltem. A Norris házaspár elképesztő lazasággal és közvetlenséggel volt irántunk. Eszünkbe se juttatta azokat a sztárokat, akik kénytelen-kelletlen válaszolnak a feltett kérdésre. Az látszott rajtuk, hogy rajongóikat tényleg szeretik. A szervezők kérték ugyan, hogy ne támadjuk le őket aláíráskéréssel és képekkel a sajtótájékoztató után, mégis Chuck volt az, aki elindult felénk, hogy autogramot osztogasson, és valóban találkozzon velünk. Mindezt örömmel és teljes természetességgel tette. A szombat esti gálát is dicsérte, elképesztő élménynek nevezte a magyar emberekkel való találkozást. „Legszívesebben mindenkit megöleltem volna” – mondta.

Nem először járt egyébként Budapesten az akcióhős: évekkel ezelőtt filmjét promózta itt, most pedig feleségével együtt nyilatkozták azt, hogy a magyar főváros a legszebb. Pedig ma cudar idő volt, szemerkélt az eső, és köd is volt… bár gondolom, Chuck Norris szuperhőslátásának köszönhetően (mellyel csukott szemmel 200 méterre lát el), nem okoz gondot a nyárias, napsütéses Budapestet látnia.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek