Posztmodern találmányok és csúcstechnológia a dubaji dizájnhéten

A 2018-as Dubai Design Weeken bemutatott találmányok hol valóban forradalmi, hol kicsit sem újszerű megoldásokat kínáltak az emberiség globális, és a világ nem létező problémáira egyaránt.

Tűző nap, magas páratartalom, 38 fok. Ilyen a november közepe Dubajban, ami különösen sokkoló, ha az ember a budapesti 10 fokban száll fel az Emirates 777-esére. Ez a sokk azonban el is vezetett háromnapos utam első tanulságához: a Dubai Design Week rövidgatyás program. 

Az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb és második legnagyobb emirátusában november 12. és 17. között megrendezett eseményből elsőre annyi látszott, hogy senki nem látogatja. Hamar kiderült azonban, hogy az érdeklődők nagyobb csoportjai a kültéren elhelyezett installációk helyett a légkondicionált bemutatótermeket választották. Persze nemcsak a hűvös miatt, hanem azért is, mert a kiállítás nagy része itt kapott helyett, ahogy az ezekhez kapcsolódó előadások és bemutatók is.

Az egyik legérdekesebb program a világ nagy problémáira kifejlesztett újszerű megoldások kiállítása volt, ahol rengeteg izgalmas találmánnyal találkoztam. Most a legérdekesebbek közül válogattam. 

Moss kezet érintés nélkül!

A pedállal működő, tehát érintésmentes vízcsap licenszét ezúttal egy ugandai kutatócsoport nyúlta le a záhonyi gyorsról, találmányukkal pedig elsősorban az Afrika szegényebb országaiban élőket szeretnék segíteni. A szerkezet leírása szerint a pedálos csap óriási előnye, hogy az ember minden addiginál hatékonyabban és víztakarékosabban tud kezet mosni, ha a szappanos öblítést követően nem kell a koszos kézzel kinyitott csapot tiszta kézzel újra megérintenie, majd másodpercekig tekernie, mire elzáródik. Közben meg folyik a víz a semmibe.

A pedálos csap prototípusa a kiállításon
A pedálos csap prototípusa a kiállításonDivány

Szerinted?

Egyél több gyümölcsöt!

A forradalmian élethű alma, körte és narancs-emojik az alfa (és más görög betűs) generációkként ismert Snapchat-korosztály egészséges táplálkozását hivatottak előmozdítani. A bájosan pattogó, mosolygó, vagy éppen síró gyümölcsök azonban nem csupán az érzelmek kifejezését teszik lehetővé a szociális életüket javarészt a cseten bonyolító tizenévesek számára. A vitamindús és rostokban is gazdag háromdimenziós tízórait a Snapchat használója kézbe veheti, pattogtathatja, mozgathatja a térben, sőt a videó készítése közben akár át is alakíthatja – tudtuk meg a helyszínen a termék fejlesztőjétől, aki tervei szerint a jövőben más gyümölcsökre, de még a zöldségekre is kiterjeszti az ötletet.

Snapchat-emojiik és az őket ihlető gyümölcsök a kiállításon
Snapchat-emojiik és az őket ihlető gyümölcsök a kiállításonDivány

Szerinted?

A bagoly

A BB Owl nevű játék Hong Kong-i tervezői találmányukkal kimondottan a dolgozó anyákat szeretnék támogatni. A készlet egy kameraként is funkcionáló műanyag baglyon kívül egy távirányítót és egy okostelefonra telepíthető applikációt is tartalmaz, mellyel az aggódó szülő a munkahelyéről is kapcsolatot létesíthet újszülött gyermekével. Sőt, az online platform arra is lehetőséget kínál, hogy az anyát a csecsemőre otthon vigyázó felnőttek is megnyugtassák egy kicsit.

A BB Owl-készlet a kiállításon
A BB Owl-készlet a kiállításonDivány

Szerinted?

Ágy kicsi lakásba

A mintegy 90 centi magasságban leterített matrac alatt egy praktikus szekrényt elrejtő svájci diákokat elmondásuk szerint saját lakáskörülményeik ihlették a tervezéskor. Mindez persze nem mondható különösebben forradalminak, de a 101 Reykjavík után még csak merésznek sem, a formatervezés és kivitelezés azonban valóban egy Design Weekhez méltóra sikerült.

A helytakarékos szekrényágy a kiállításon
A helytakarékos szekrényágy a kiállításonDivány

Szerinted?

Segíts felhúzni a cipzárt!

Az estélyi ruhákkal annyit kínlódó nők hangját Eindhovenben hallották meg először, és egy önműködő cipzárral válaszoltak. A találmány leírása szerint a tervezők elsősorban az idős, illetve mozgásukban korlátozott nőknek szeretnének segítséget nyújtani, és csak úgy mellékesen jutott eszükbe, hogy nők millióinak életét könnyíthetik meg az újítással. Valószínűleg mindkét célcsoportban sokan vannak azonban olyanok, akik szívesebben kérik egy családtagjuk vagy ismerősük segítségét, minthogy egész este egy villanymotor lógjon a hátukról a bálteremben.

Az önműködő cipzár prototípusa a kiállításon
Az önműködő cipzár prototípusa a kiállításonDivány

Szerinted?

Női WC reloaded

A női WC-k új generációjának kifejlesztésekor Hoi Ting Lee azt a tudományosan alátámasztott tényt vette alapul, hogy a nyilvános illemhelyeken a nők egy jelentős része nem ül rá a deszkára (a 2018-ig rendelkezésre álló szakirodalom alapján ez az arány Hong Kongban mintegy 80 százalékra tehető). Azt is tudjuk ráadásul, hogy az ülőkén tenyésző kórokozók jelentette kockázatokat a többség egy speciális félguggoló testtartással szokta elkerülni, logikus tehát, hogy a 21. század vécéjének ehhez kell igazodnia.

A kényelmesen higiénikus női WC prototípusa a kiállításon
A kényelmesen higiénikus női WC prototípusa a kiállításonDivány

Szerinted?

A kék-fehér mélység

A Find-X nevű lánctalpas robot prototípusa minden bizonnyal a közösségi autók, robogók és kerékpárok, valamint a telepített kamerák közös gyermekeként született. A finn mérnökök építette szerkezet a tengerfenéken mozogva készít élő kamerafelvételeket, mindezt úgy, hogy az irányítás mindvégig a felhasználók kezében van. A mélytengeri drónt ugyanis egy telefonos applikáción keresztül bármely, a vízi életben gyönyörködni vágyó előfizető kibérelheti és vezetheti, miközben folyamatos, élő közvetítést kap a történésekről. A robot kiegészítő tartozéka még egy lebegő egység, mely a víz felszínén úszva csatlakozik a világhálóra, és közvetíti a jeleket lefelé, napkollektoraival pedig a Find X energiaellátását biztosítja.

A Find X prototípusa a kiállításon
A Find X prototípusa a kiállításonDívány

Szerinted?

Városi levegő

Az építkezéseken és az áruszállításnál jellemző talán a leginkább, hogy egy teherautó hosszabb ideig áll egy helyben, és folyamatosan járatja a motort, nem keveset rontva ezzel a városi levegő minőségén. Erre a problémára kínál a Kisvakond szafaládés ötleténél valamivel kidolgozottabb megoldást egy dél-koreai találmány, az Xhaust. A kipufogóra erősíthető készülék alaphelyzetben egy kis ventilátorból és egy szűrőberendezésből áll, a designelem pedig egy kipufogógázzal felfújható utcai tárgy. A fejlesztők ez utóbbi kapcsán egyelőre csak az elakadásjelző háromszög, valamint a bélelhető köztéri kuka koncepcióját dolgozták ki, de a variációk száma természetesen végtelen.

Az Xhaust bemutató installációja a kiállításon
Az Xhaust bemutató installációja a kiállításonDívány

Szerinted?

Oszd meg másokkal is!
Mustra