Ezeket a horrorokat ajánljuk Halloween éjjelére!

Évről évre ünnepi táncot járunk Halloween felett, még ha nincs is olyan nagy hagyománya az október 31-nek itthon, mint az Egyesült Államokban. Legtöbben épp csak egy ínycsiklandó horrorfilmet tesznek be a lejátszóba. Hadd ajánljunk ezekből egy-kettőt!

Megosztó esemény a Halloween egy konzervatív keresztény gyökerű országban, talán éppen ezért sosem fog akkora őrületté válni, mint a tengerentúlon. Hazánkban nem szokás jelmezekbe bújni és cukorkát kéregetni, sem pedig töklámpásokkal feldíszíteni a házat. A többnyire esős, nyálkás, szeles és hideg nap leginkább arra jó, hogy filmet nézzünk, persze stílszerűen horrorfilmet. Egyedül vagy társasággal, bekuckózva, meleg teával, de természetesen szigorúan sötétedés után.

És hogy ne az utolsó pillanatban kelljen filmet keresgélned, ajánlunk 8 minőségi horrort, amelyek garantáltan kitűnő borzongást nyújtanak, hogy aztán kétszer is megnézd, az a sötét árny a sarokban csak egy felakasztott zakó vagy az egyik filmből életre kelt gonosz.

Rémálom az Elm utcában (1984)

Aki kedveli a régi horrorokat, melyek annak idején még a másolt, kézről kézre adott videókazettákon váltak klasszikusokká, annak Wes Craven rémmeséje a tökéletes választás. Freddy Krueger sebzett arca, a fiatal Nancy és társainak rettegése pedig akkor válik igazi rémálommá, mikor a valóság és a fantázia közti vékony fal leomlani látszik. Műfajában az egyik legismertebb és legkedveltebb darab: az Elm utca sötét, feszültséggel teli története kiváló élmény, melynek egyik külön érdekessége az is, hogy ez volt Johnny Depp debütáló filmje.

Boldog halálnapot! (2017)

Vannak, akik számára a 2000 előtt készült filmek már őskövületek, ami bár egy fájdalmas kijelentés, de hála égnek, ők sem maradnak választék nélkül. A tavalyi év egyik meglepetésfilmje ugyanis a friss, lendületes Boldog halálnapot volt, melyben egy fiatal, önimádó lány a születésnapján egy időhurokba kerül, ami mindig akkor indul újra, amikor a nap végén egy titokzatos ismeretlen megöli… Azon túl, hogy a műfaj jól bevált stílusjegyeit mesterien alkalmazza, kitűnő vígjáték is, mely könnyebb falatként csúszhat le a félősebbek torkán.

Ómen (1976)

Szintén egy örök érvényű klasszikus, vérfagyasztó, borzongató élmény, melyben az örökbe fogadott kisfiú, Damien környékén furcsa dolgok történnek: első körben kiderül például, hogy ő maga az ördög fia. Az Ómen éppen azért hátborzongató, mert nem mutatja meg a gonosz valódi arcát, és akitől félnünk kell, egy apró gyermek. A baljóslatú hangulat, a lassú folyású játékidő és az egyedi képi világ tökéletes lehetőséget ad arra, hogy éjjel, egyedül egy igazán jót borzongjunk.

A boszorkány (2015)

A boszorkány igazán megterhelő film lehet azok számára, akik csak a hagyományos, szörnyes horrorokhoz vannak szokva. Robert Eggers horrorja ugyanis a középkorba, a vallási fanatizmus tébolyult korszakába repít minket vissza, ahol egy család a semmi közepén éldegél. A családi idill azonban (érthető módon) gyorsan felborul, mikor eltűnik a legkisebb gyermek, a termés odaveszik, a legidősebb lány pedig kapcsolatba lép a helyi erdő boszorkányaival. A rideg, lidérces atmoszféra, a láthatatlan gonosztól való félelem, az ördögűzős hangulat teljes mértékben hatalmába kerít, és nem könnyen enged. Ahogy a családnak szembe kell néznie a legősibb félelmekkel, úgy nekünk is a rendező fojtogató víziójával. Szigorúan koromsötétben, hangfalakkal nézendő!

Sikoly (1996)

Emlékszel a híres maszkra, ugye? Egy generáció filmje volt a Sikoly, amit érdemes újra és újra elővenni, talán nem is csak Halloweenkor. A film azért is különleges, mert nem veszi halálosan komolyan magát, sőt épp a horror műfajának állít görbe tükröt azzal, hogy a legelhasználtabb klisékre épít. Emellett persze az ijesztgetés és feszültség sem marad el, Wes Craven filmje tökéletes Halloween esti szórakozás nagyobb társaságnak is.

The Babysitter (2017)

Tipikus tinihorror egy csomó vérrel, menekülő áldozatokkal és gonosz tekintetekkel, no meg pár egysoros, humoros beszólással. Őrült másfél óra, melyben a szülők távollétében a bébicsősz spirituális rituálét szervez. Persze a gyerkőc ezt kiszagolja, és egyszemélyes háborút indít a csapat ellen, mely aztán végeláthatatlan vérengzésbe torkollik. A film csurig van humorral, az izgalom azonban ennek ellenére is tetőfokára hág: két kézzel fogod fogni a karfát. Szinkronja egyelőre nincs, de Netflixen megtalálod!

Az (2017)

Az újrafeldolgozások általában nem szoktak jól elsülni, éppen ezért volt meglepően pozitív élmény a Stephen King-könyvből adaptált Az. Nem tucathorror, ami csak ijesztget, hanem olyan film, ami el is gondolkodtat - bár ez egy King-adaptációtól el is várható. Miután egy kisvárosból több tinédzser is eltűnik, egy rakás fiatal lúzerből álló csapat nekivág, hogy kiderítse, mi áll a rejtély mögött. Amikor pedig találkoznak a velejéig gonosz Pennywise-zal, a bohóccal, szembe kell nézniük legnagyobb félelmeikkel. A rémisztő sztori mögött komoly dráma is lapul: betekintő korkörképet kapunk a '80-as évek Amerikájának társadalmi problémáiról.

 

Halloween – A rémület éjszakája (1978)

Listánkat stílusosan John Carpenter időtlen klasszikusával zárjuk, melyben a szóban forgó éjjelen Michael Myers kiszabadul az elmegyógyintézetből, hogy újabb rémtetteket hajtson végre. Útját hullatömegek jelzik, mígnem szembekerül Laurie-val, aki nem adja olyan könnyen életét. A Halloween alacsony költségvetésből készült, olyannyira, hogy nem volt például pénze a stábnak maszkmestert fogadni, így a gonosz ikonikus maszkját elintézték annyival, hogy egy, a Star Trekből ismert Kirk kapitány-maszkot vettek, majd lefestették a szemét feketére. A film tucatnyi gyatra folytatást megért, Michael Myers ezen a hétvégén is visszaköltözött a vászonra: a sorozat legújabb, a kritikák szerint kifejezett jól sikerült darabja épp fut a mozikban. Ha valaki azonban a régi után áhítozik, az október 31-i újrabemutatóra is ellátogathat!

 

A híres Michael Myers maszk a Halloweenből.
A híres Michael Myers maszk a Halloweenből.Shutterstock

Sok olyan klasszikus hiányzik még a listánkról, ami minden bizonnyal kitűnő szórakozást nyújthat a rémület éjszakájára. Az igazi vérengzésre vágyóknak ott A texasi láncfűrészes mészárlás, a sci-fi szerelmeseinek A nyolcadik utas: a Halál, a különleges borzongásra áhítozóknak a Ragyogás, a trancsírpártiaknak a Fűrész, a tömény ijesztgetést kedvelőknek A kör. A fekete-fehér klasszikusokat előnyben részesítőknek Hitchcock Psychója, a libabőrös atmoszféra után kutatóknak a Rosemary gyermeke, a vég nélküli hentelést imádóknak a Péntek 13., a gonoszt vadászóknak a Démonok között, a zombi elől menekülőknek pedig a 28 nappal később. A lényeg, hogy Halloween éjszakáján senki ne maradjon rémálom nélkül!

Oszd meg másokkal is!
Mustra