A tojás olyan egészséges, mint az anyatej

"Ne törődjél semmivel, egyél tojást kiflivel"- ma van a tojás világnapja, úgyhogy összeszedtünk néhány érdekességet, miért is jó, ha beépíted mindennapi étkezésedbe a tojást.

Minden év októberének második péntekén tartják a Tojás Világnapját. Idén huszadik alkalommal szánja arra a napot a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége, hogy felsorakoztasson néhány érvet amellett, hogy a mindennapi étkezésbe érdemes beiktatni a tojást, idén pedig arra fókuszálnak kampányukban, hogy a gyerekek helytelen, hiányos reggelizési szokásaira hívják fel a figyelmet.

Évente 234 darab tojást eszünk fejenként, ennél simán lehetne nagyobb a szám, ha mindenki tisztában lenne, mennyi pozitív élettani hatása van a tojásfogyasztásnak, amit nemes egyszerűséggel sokan csak tápanyag-kincsesbányának hívnak, a szakértők szerint ugyanis tápanyagtartalma vetekszik az anyatejével. 

Ezt jelentik a számok a tojáson.
Ezt jelentik a számok a tojáson.NeBIh

Rosszul reggeliznek a gyerekek

Egy 2016-ban készült felmérés szerint a magyar iskoláskorú gyerekek fele nem reggelizik minden nap, pedig egy iskoláskorú gyerek ideális reggeli étkezésének energiatartalma: kb. 300-450 kcal, ez segít neki, hogy egyszerűbben koncentráljon az órákon, és tízóraiig fedezze a kalóriaszükségletet. 

A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a főtt tojásos magos zsemle 1 közepes paprikával és 2 dl gyümölcsteával kb. 289 kcalt tartalmaz, tápanyagtartalma a következő: Fehérje: 14 g, Zsír: 13 g, Szénhidrát: 29 g, Rost: 5 g. Összehasonlításképpen egy kakaós csiga energia- és tápanyagtartalma a következő: Energia: 326 kcal, Fehérje: 4 g, Zsír: 15 g, Szénhidrát: 43 g, Rost: 2 g

Mintha anyatejet vinnél a szervezetedbe

Tojást már ősidők óta fogyasztanak az emberek, elődeink a madárfészkekből gyűjtögették. Tápanyag-összetétele miatt egy igazi szuperétel, biológiai értéke az anyatejével egyenértékű:

  • 40 féle fehérjét tartalmaz, ezen belül 18 féle aminosavat, amiből 9 esszenciális
  • 1 tojás fehérjetartalma 6-6,7 gramm
  • tele van vitaminnal: A, D, E, B1, B2, B5/pantoténsav, B6, B9/folsav, B12-vitamin
  • mikroelemben is rendkívül gazdag: Fe, Zn, Cu, Mg, J, Se, Ca, P, K
  • optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat

Mindemellett fontos D-vitamin-forrás is, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben. A D-vitamin pedig legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin.

Ennyi tápanyag van a tojásban.
Ennyi tápanyag van a tojásban.Baromfi Termék Tanács

Tudtad? 

  • Marilyn Monroe minden egyes napot két nyers tojással indított, mert ő ezt tartotta a szépség és egészség receptjének. 
  • A világ tojásfogyasztásának 40 százalékát Kína adja. 
  • Egy átlagos tojó évente 250-270 tojást ad, de van amelyik több mint 300-at. 
  • A főtt-tojásevés Guiness-rekordját Sonya Thomas tartja 2003 óta, aki 6 perc és 40 másodperc alatt 65 tojást tömött magába. Ez a szám több is lehetett volna, csakhogy a szervezők kifogytak a tojásokból. 
  • A tojásban nincs cukor, nincs szénhidrát, sőt gluténérzékenyek is fogyaszthatják. 
  • A tojáshéj vastagságából kiderül, hogy mennyire öreg tojó tojta. A szakértők szerint fiatalabb korban vastagabb a tojás héja, az öregecske csirkék pedig már vékonyabb héjú tojásokat tojnak. És hogy hogyan kell ezeket megpucolni, azt itt áruljuk el. 
  • Létezik tojáspápa is: Paolo Parisi a világ legismertebb tojásszakértője, gyakorlatilag az összes menő sok Michelin-csillagos étterem tőle rendeli a tojást. Hogy mennyire a kisujjában van az egész, azt néhány éve élőben teszteltük, és azóta is ámulunk, hogyan mondta meg az elé tett tojásokról, hogy nem friss, vagy hogy a sárgáját külön megszínezték. 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek