Kirándulj Budapest környékén - 5 tipp hétvégi jó időre

Öt olyan programot ajánlunk a hétvégére, amik között biztosan mindenki megtalálja a kedvencét, ráadásul Budapesttől könnyen elérhetők.

Az őszben azt szeretjük, hogy megnyílik előttünk a programok és lehetőségek tárháza, ugyanis nem vagyunk vízparthoz kötve. Egy kényelmes cipő, egy meleg pulcsi és esernyő elég ahhoz, hogy felkerekedjünk. Ezúttal olyan hétvégi ötleteket hoztunk, amikért Budapestről nem kell messze utaznod.

Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadasparkba nem csak gyereksereglettel érdemes érkezni, bár a dinóparkot kétségkívül értékelni fogják a legapróbbak is. A természetes környezetben helyet kapott kifutókon házi- és vadállatokkal találkozhatsz: rókával, medvével, farkasokkal vagy vaddisznókkal. Elcsíphetsz egy tréninget vagy etetést is, ahol sok érdekességet tudhatsz meg a lakókról (ezeknek az időpontjairól a helyszínen vagy a vadaspark honlapján tájékozódhatsz).

A Budakeszi Vadasparkban házi- és vadállatokkal is találkozhatsz.
A Budakeszi Vadasparkban házi- és vadállatokkal is találkozhatsz.Shutterstock

A vadaspark bejáratától nagyjából kétszáz méterre, a parkoló irányából belépő váltása nélkül barátkozhatsz olyan háziállatokkal, mint a tyúkok, tehenek, kecskék vagy disznók. Októberben részt vehetsz éjszakai bemutatón és szakvezetésen, az október 19-ei és 26-ai napra még lecsaphatsz. Ha még több izgalomra vágysz, kipróbálhatod a vadasparkhoz tartozó kalandpark öt nehézségi szintű pályáit, ide külön kell belépőt váltanod. Ha pedig szívesen kirándulnál egyet az őszbe borult erdőben, gyalog is megközelítheted a vadasparkot Normafáról. A másfél-két órás túrába beiktathatsz egy gyerekvasutas szakaszt is.

Árak: A vadasparkba felnőtt jegyet 1600, gyerek jegyet (14 éves korig) 800, diák és nyugdíjas jegyet pedig 1000 forintért válthatsz, de igénybe vehetsz csoportos és családi kedvezményt is. A kalandparkba a felnőtt belépő 1 órára 2800, a gyerek 2300, a diák pedig 2600 forint, de vásárolhatsz kombinált jegyet is, ami a vadaspark belépőt is tartalmazza.

Rám-szakadék

A Dömösről a Rám-szakadékon keresztül Dobogókőig tartó túra szerintem az egyik legizgalmasabb hazai kirándulás. Az erdőben vezető útvonal mellett patak csörgedezik, és néhol merőleges, létrákkal és kapaszkodókkal ellátott sziklafalakkal kell megküzdened, ezért érdemes egy száraz napot és vízálló felszerelést választanod.

A Rám-szakadék sziklafalait létrákkal mászhatod meg.
A Rám-szakadék sziklafalait létrákkal mászhatod meg.Shutterstock

Dobogókőre érve gyönyörű kilátás tárul eléd a kanyargó Dunával és a fölé tornyosuló csipkés hegyvonulattal. A 8,3 kilométer hosszú túra végén megpihenhetsz, és ehetsz egy meleg ebédet a környék valamelyik éttermében. Budapestre Pomázig a 2906 jelzésű busszal, majd a HÉV-vel térhetsz vissza, Dömösre pedig a 8503, majd a 2920-as buszokkal.

Esztergom és a Bazilika

A napos őszi idő egyértelműen a sétáknak kedvez. Esztergom pedig minden kétséget kizáróan tökéletes sétahelyszín. Egy séta a parton vagy a Bazilikához, ahonnan felejthetetlen kilátás tárul a Dunakanyarra szuper ingyenes program lehet, de benevezhetsz egy látogatásra az épületbe is, ahol megnézheted a kriptát vagy a panorámatermet, vagy fellépcsőzhetsz a kupolába, ahonnan beláthatod az egész környéket. A romantikus, kacskaringós utcácskákban pedig biztosan találsz majd egy kedvedre való kávézót vagy éttermet, ahol felmelegedhetsz.

Ne hagyd ki a Bazilika kupolájából eléd táruló kilátást, ha Esztergomban jársz.
Ne hagyd ki a Bazilika kupolájából eléd táruló kilátást, ha Esztergomban jársz.Shutterstock

Árak: A templomot egyénileg ingyen látogathatod, csoportos látogatás esetén idegenvezetést is igénybe vehetsz (létszámtól függően 3000-5000 forinttért). A kriptába 300, a panorámaterembe szintén 300, a kupolába pedig a felnőtt 700, a kedvezményes belépő pedig 500 forint. Kombinált jegy váltására is van lehetőséged. A kincstár felújítás miatt zárva tart.

Gödöllői Királyi Kastély

Gödöllő önmagában is bájos, sétára hívogató városka, de ha ott jársz, nem hagyhatod ki a Grassalkovich-kastélyt. Az építését a 18. század egyik legtekintélyesebb főura, Grassalkovich I. Antal kezdte meg, aki élete végéig folytatta bővítését. Később a magyar állam koronázási ajándékként felajánlotta I. Ferenc Józsefnek és Erzsébet királynénak, akik pihenő rezidenciaként használták. 1920-tól pedig Horthy Miklós vette birtokba nyaranta. A kastélyt szovjet katonák is megjárták a II. világháború idején, amit az épület és a berendezés is megsínylett. Távozásuk után megkezdődhetett a felújítás.

Grassalkovich-kastély, Gödöllő
Grassalkovich-kastély, GödöllőShutterstock

Az állandó kiállítások ma a Grassalkovichok korának bemutatására, királyi lakosztályoknak, az Erzsébet királyné emlékkiállításnak, a kastély 20. századi történetének és a Habsburg képgalériának adnak helyet. Érdemes a kastélypark fákkal szegélyezett ösvényeit is körbesétálni. Októberben pedig részt vehetsz a Hárfa Fesztiválon és a Liszt Fesztiválon a kastély falai között.

Árak: A kastély állandó kiállításaira a felnőtt belépő 2600, a diák 1500, a családos (legfeljebb két felnőtt és a velük érkező maximum három gyerek) 5800 forint.

Hollókő

Hollókő Magyarország egyik legbájosabb, Budapesttől másfél órányi autóútra található falvacskája a Cserhátban. Különlegessége, hogy a faluban lakók mind őrzik a hagyományokat és az Ófaluban található 67, az UNESCO által is védettnek nyilvánított házacskáit, amik a helyiek portékáinak, kiállításoknak és múzeumoknak is helyet adnak.

Hollókő a világörökség része.
Hollókő a világörökség része.Shutterstock

Megismerkedhetsz a palóc gasztronómiával, és ha jó időben érkezel, egy-egy ünnephez tartozó hagyomány is megelevenedhet előtted. A falvat a hegytetőn található hollókői vár őrzi, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a közeli legelőkre és erdőkre. A környéken többféle tanösvényen kirándulhatsz, ha pedig több időt töltenél el a hangulatos Hollókőn, megszállhatsz az Ófaluban is. Október 13-án részese lehetsz a szüreti mulatságnak, amikor a fiatalok díszes népviseletbe öltözve vonulnak fel és hirdetik a szüreti időszak végét.

Árak: A felnőtt belépő 3500, a kedvezményes 2500 forint, amivel beléphetsz az Ófalu kiállításaira, múzeumaiba és a hollókői várba. A jegyeket a helyszínen külön-külön is megveheted.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek