A korodról árulkodik, hogy mit látsz ezen a képen

Szerinted egy fiatal nő vagy egy idős asszony van a rajzon? A válaszod megmondja, hogy melyík korosztályba tartozol.

W. E. Hill 1915-ben készült Feleségem és anyósom című rajza a világ egyik legismertebb optikai illúziója. A képen sokan egy elforduló fiatal nőt látnak, míg mások szerint egy balra néző idős asszonyt ábrázol. 

Két ausztrál pszichológus most megállapította, hogy a képet néző személy korától függ, hogy mit lát bele a képbe. A vizsgálatukban közel négyszáz, 18 és 68 év közötti férfi és nő vett részt. Fél másodpercig nézhették csak a képet, majd megkérdezték tőlük, hogy milyen korú és nemű személyt láttak rajta. 

41598 2018 31129 Fig1 HTML.png
Fotó: W.E.Hill

A legfiatalabb és a legidősebb 10% válaszából kiderült, hogy az ifjabbak a fiatal nőt, míg az idősebbek az asszonyt látták a képen. Ez pedig alátámasztotta a kutatók feltevését, miszerint a néző életkora tudat alatt befolyásolja egy kép észlelését.

Te csak az egyiket látod? Egy tipp: a fiatal nő nyaklánca az idős asszony szája. Így már megvan? A nő álla az asszony orra, a füle a szeme, míg az idős asszony álla a nő mellkasa.

Te mit láttál elsőre?

  • A fiatal nőt 48652
  • Az idős asszonyt 8426
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.