7 hely, ahová ősszel is érdemes elmenni Horvátországban

Horvátország nem csak nyáron, de ősszel is nagyszerű célpont - akár egynapos programnak is. Kedvenc horvát kisvárosunkért például elég bő két és fél órát utazni, olcsó éttermek, hangulatos kávézóteraszok, szép vár és gyógyfürdő kényezteti az ide érkezőt.

Bár a legtöbb magyar turistának Horvátország a nyaralással jelent egyet, a szomszédos országba egy őszi hosszú hétvégére - vagy akár a gyerekkel az őszi szünetben - is érdemes átugrani. Mert nem csak reggeltől estig tartó strandolásra alkalmas helyek vannak itt, de várost nézni, jókat enni-inni, kávézóteraszon ücsörögni is bőven van lehetőség. Például ezekben a városokban:

Varasd (horvátul Varaždin)

A macskaköves utcákkal és kávézóteraszokkal jól ellátott kisváros csupán 30 kilométerre található a magyar határtól (és Budapesttől is csak 275 kilométerre). Bár ajánlotta már a Lonely Planet és a New York Times is, amikor ott jártunk, azt tapasztaltuk, hogy nincs tele turistákkal - így aztán nincs tömeg, és az árak is barátságosak. Szép állapotú vár, bohém galériák, termelői piac és a közelben gyógyfürdő várja, hogy egy napsütéses őszi hétvégén felfedezd.

Varasd óvárosa
Varasd óvárosaShutterstock

Zágráb

Ha a tengerpartra igyekszel, akkor valószínűleg mindig csak elsuhansz - vagy főszezonban elvánszorogsz a dugóban - Zágráb mellett. Az ősz tökéletes ideje annak, hogy a horvát főváros utazásod végcélja legyen. A Felsőváros Zágráb meghitt, középkori hangulatú történelmi központja. A Káptalandombon a katedrálist nézd meg, innen a Felsőváros felé menet ejtsd útba a nyüzsgő piacteret! Az Alsóvárosban egy egészen más hangulat fogad: széles sugárutakat és szép szecessziós épületeket  találsz erre. Ha pedig adventig vársz a látogatással, a zágrábi vásár tökéletes alternatívája tud lenni a bécsinek.

Zágráb többet érdemel, mint hogy elsuhansz mellette az autópályán
Zágráb többet érdemel, mint hogy elsuhansz mellette az autópályánShutterstock

Plitvicei tavak

Budapestről kb. 5 órát kell autózni értük, de a türkizkék víz fölött vezető fapallók és a vízesések látványa miatt bőven megéri ennyit ülni a kocsiban. Még úgy is, hogy a tavakon kívül a környéken nincs egyéb látnivaló. (Viszont hazafelé Zágráb és Varasd is útba esik!) Ha az egész parkot szeretnéd látni, a hajózást és a kisvonatozást is kipróbálnád, válaszd a C útvonalat! A belépő árairól és a park őszi nyitvatartásáról ide kattintva tudsz tájékozódni.

Ősszel a tarka lombkorona miatt még különlegesebb a táj
Ősszel a tarka lombkorona miatt még különlegesebb a tájShutterstock

Rovinj és Pula

Bár Rovinj tengerparti város, ezáltal adná magát, hogy főszezonban utazz ide, szerintünk ősszel is érdemes ellátogatni erre. A vénasszonyok nyara simán lehetővé teszi, hogy csobbanj egyet, de itt akkor sem fogsz unatkozni, ha látogatásodkor már nincsen strandidő. Fedezd fel a remek éttermekkel büszkélkedő óvárost, kocogj egyet az üde Zlatni Rt parkban, majd ruccanj át a római amfiteátrumáról híres Pulába!

Ősszel kényelmesebb bejárni a zegzugos utcákat
Ősszel kényelmesebb bejárni a zegzugos utcákatShutterstock

Split és Trogir

A kocsival Budapestről kb. 7 óra alatt elérhető Split Horvátország második legnagyobb városa, tengerparti fekvése ellenére inkább városnéző, mint nyaralócélpont. Sétálj végig a pálmafás Riván, és ne hagyd ki a világörökségi Diocletianus-palotát sem, ami gyakorlatilag az egész óvárost magába foglalja. A hatalmas kikötőben is bámészkodj kicsit, miközben az őszi napsugarakkal töltekezve készülsz a hidegebb hónapokra.

Ha már idáig eljössz, a csodás Trogirt se hagyd ki!
Ha már idáig eljössz, a csodás Trogirt se hagyd ki!Shutterstock

És ha már idáig eljöttél, a közeli Trogirt se hagyd ki, zegzugos utcáin sétálva, tengeri herkenytűket kóstolgatva még októberben is mediterrán nyaraláson érezheted magad. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra