72 órás drogbulik és vodka reggelire – mi történt Johnny Depp-pel?

Avagy hogyan csúszott le az egyik kedvenc színészünk?

Egykoron úgy ismertük, mint Hollywood üdvöskéjét, különleges tehetséget, színes egyéniséget, szívtipró tinit és menő antihőst. Mára Johnny Depp megtört, magányos és általában részeg.

A napokban volt éppen 15 éve annak, hogy először bemutatták Jack Sparrow kapitánnyal a Karib-tenger kalózai első részét. A Disney filmje hatalmas sikert aratott: mind kritikailag, mind pénzügyileg igen nagyot kaszált. Johnny Depp karrierje is éppen a csúcson volt, színészi teljesítményéért Oscarra is jelölték. A részeges Jack Sparrow pedig egyből filmtörténeti ikonná vált, a kipingált és felékesített Depp mindenki kedvence lett, ám a pozitív történet hosszú távon mégis csúnya következményekkel járt.

A dicső múlt

Johnny Deep 1996-ban a Fedőneve: Donnie Brasco forgatásán.
Johnny Deep 1996-ban a Fedőneve: Donnie Brasco forgatásán.Derek Storm / Getty Images Hungary

Depp pályafutása szerencsésen indult: első szerepére, ami a Rémálom az Elm utcában piszok fiatal és sármos tinédzsere volt, Nicolas Cage ajánlotta be. Az áttörést mégis Tim Burton agymenése hozta, az Ollókezű Edward bizarr, de csupaszív történetével. Ezek után a még gyerek Leonardo DiCaprio bátyját alakította a Gilbert Grape-ben, a legendásan rossz rendezőt, Ed Woodot Tim Burton mozijában, lecsúszott, természetbe menekülő könyvelőt a Halott emberben, gengsztert és FBI-ügynököt a Fedőneve: Donnie Brascóban. A Félelem és reszketés Las Vegasban amerikai álmot kereső kalandoraként, Az Álmosvölgy legendája titkokat kutató felügyelőjeként is emlékezeteset alakított, a Csokoládéban romantikázott, A pokolból című sötét thrillerben pedig Hasfelmetsző Jack nyomába eredt.

Kevés színész rendelkezik ilyen rövid idő alatt felépített, ilyen színes és színvonalas filmográfiával, ezt pedig a Karib-tenger kalózai első része csak tovább fokozta. Köztudott volt, hogy Depp nagyon válogatós lett, csak azokat a filmeket vállalta el, amik igazán érdekelték. Így írta alá a három filmre a Disney szerződését, hogy eljátssza Jack Sparrowt. Bár Johnny Depp befutott és karizmatikus egyéniség volt már, a kalóz különc karaktere mégis megpecsételte a karrierjét. Igazi szupersztárrá és az egyik legfizetettebb színésszé vált, sőt Oscar-díjra is jelölték. Karrierje ennek ellenére szépen lassan lejtmenetbe váltott, eltűntek a jobbnál jobb, érdekesebbnél érdekesebb szerepek, és lassan lemondhattunk arról, hogy újra a moziban tolonghatunk azért, hogy egy igazán jó filmben láthassuk Deppet.

Csúnya földetérés?

A Karib-tenger kalózai után, bár pár filmjével bizonyított még – hiszen ne feledjük az Én, Pán Pétert vagy a Sweeney Todd véres történetét, de még a nem túl acélos Közellenségek sem volt rossz szórakozás -, ám egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy Johnny Depp elveszett a beskatulyázott karakterszínészek labirintusában. A korábban szerencsésen vagy éppen profin választott, sikeres és elismert szerepek után a kétezres évek végére mintha egy pocsék igenemberré vált volna, aki a forgatókönyv elolvasása nélkül csak a gázsira kérdez rá, és ha az magas, lelkesen bólint.

Johnny Deep 2008-ban a Sweeney Todd tokiói sajtótájékoztatóján.
Johnny Deep 2008-ban a Sweeney Todd tokiói sajtótájékoztatóján.Junko Kimura / Getty Images Hungary

Jack Sparrow kapitánnyal ikonná vált, karakterét pedig szépen másolgatták az írók és rendezők. Töménytelen smink és különleges gúnyák mögé bújt: ilyen volt az Alice Csodaországban, a Charlie és a csokigyár, az Éjsötét árnyék, A magányos lovas, Mortdecai, a Legendás állatok és megfigyelésük vagy természetesen az újabb karibi kalózos kalamajkák, ezek többsége pedig közel sem mestermű. Épp ellenkezőleg. Ami ezen kívül érkezett, és talán próbálkozás volt a beskatulyázott karakterből való kitörésre, arra a kutya se volt kíváncsi, és különlegesen fényes fogadtatása sem volt: Az utazó, Fekete mise, Transzcendens.

Johnny Deppnek máshol lenne a helye. Hová tűnt az a józan gondolkodású ember, aki különleges gondoskodással választja meg filmjeit?

„A sas leszállt!”

Még 2017 májusában, A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja premierje előtt a Hollywood Reporter megjelentetett egy cikket, amely hosszan vesézi, milyen forgatási nehézségekkel szállt szembe a stáb két évvel azelőtt. Ez a forgatási nehézség ugyanakkor javarészt kimerült Johnny Depp személyében, aki komoly alkoholproblémákkal küzdött és folyamatosan késett. Külön megbízott figyelte Depp apartmanját, így amikor a színész felkelt a megbeszélt reggel helyett kora délután, azonnal hívta a rendezőket, hogy készülhetnek. „A sas leszállt” - mondta a telefonba. Mindez felháborító egy százmilliós forgatásnál, a producer ugyanakkor türelmes próbált lenni. Azt mondta, meg kell érteniük, hogy Depp rendkívül nehéz időszakon megy keresztül. Az Amber Hearddel való házassága is romokban hevert, alkohol- és drogproblémái pedig egyre nagyobb nyilvánosságot kaptak. Miközben a bulvársajtó mindenhol a nyakában loholt.

A java azonban még csak ezután jött. 2016 tavaszán felrobbant az internet, amikor Amber Heard beadta a válókeresetet arra hivatkozva, hogy Depp részegen, mérgében megdobta egy iPhone-nal. A színésznő ezek után kérésére távoltartási végzést kapott, és kezdetét vette a válóper kínkeserves kálváriája. Mindeközben a színész édesanyja május végén elhunyt.

Jelenetek egy házasságból

Az Amber Heard-sztori már nem mai, a világ már oda és vissza is végigcsámcsogta, amit lehetett. Egy csúnyán félrecsúszott házasság, amiről bátran mondhatjuk, gyakorlatilag kerékbe törte Depp karrierjét. A színésznővel a 2011-ben bemutatott Rumnapló forgatásán ismerkedtek meg, ekkor a színész már tizenharmadik éve Vanessa Paradis-szal járt. Ennek azonban 2012-ben vége lett – feltehetőleg a 23 évvel fiatalabb színésznő miatt -, három évvel később pedig Heard és Depp frigyre keltek.

Johnny Deep és Amber Heard 2015-ben.
Johnny Deep és Amber Heard 2015-ben.Walter McBride / Getty Images Hungary

Bár a házasság nem tartott örökké, volt valami, ami előtte és utána is a színésszel maradt: függősége az alkoholtól és a drogoktól. Már 1997-ben kifejezte egy interjúban, hogy tinédzserkorában rászokott a tudatmódosítókra, alkoholproblémái pedig szinte sosem oldódtak meg, sőt: 2007-ben azt mondta, végérvényesen megmérgezte testét vele, partnerei elmondása alapján azonban sosem volt balhés. Ennek ellenére Amber teljes tűzerővel vonult fel Depp ellen 2016-ban: ütésnyomokkal az arcán érkezett a bíróságra, és egyre képtelenebb vádakat hozott fel a színész ellen, amelyek kapcsán több színésztársa, producere és exei is felszólaltak a férfi védelmében. Az igazságot azonban senki se tudta. Depp hű rajongói szerint Heard csupán a színész borsos millióira vágyott, a szkeptikusok pedig igazat adtak a színésznő kirohanásainak. A zöldhasúk végül Heard markában landoltak: Depp hétmillió dollárral kárpótolta őt.

Az Álomgyár egyik leggazdagabbja

Johnny Depp története olyan, mint egy bölcsességkönyv példázata, mely arra próbál tanítani, hogy a pénz bizony nem boldogít. Egy lázadó fiatalt láthatunk, aki szerencsével és jó érzékkel megáldva zseniális filmekben szerepel és a siker útjára lép. Eljut a csúcsra, a rivaldafénybe, majd hosszan és csúnya utat megtéve lecsúszik oda, ahol bukott sztárok tömegei várják őt.

Persze jogosan kérdezhetjük, hogy Johnny Depp vajon megbukott színész-e. Hiszen ha nem éppen valamelyik Jack Sparrow parafrázisát játssza, még most is bizonyítja, hogy a színészet mesterségét nem feledte, vagyonát pedig csak az elmúlt 13 évben röpke 630 millió dollárral gyarapította. Ez egy nagyságrendileg 175 milliárd forintnyi összeg.

Ez így tehát nem csupán egy tékozló fiú példázata, mert bár Johnny Depp tékozol, de még mindig gazdag. Még ha magányos is, és minden valószínűség szerint általában részeg. Az idei évet javarészt egymaga töltötte el otthonában, bezárkózott, nem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

Van-e kiút?

Ritkán történik meg, hogy egy lejtőre került színész pályafutása élesen megfordul. Ehhez sok összetevő kell, amit pontosan nem is tudunk meghatározni. Ám az biztos, hogy a Jack Sparrow-szerű elcsépelt, ripacs karakterrel szakítania kell. Depp mindig is különc volt, ez a kezdetektől fogva látszott rajta. A különcség azonban nem feltétlen köthető a vígjáték műfajához. Deppben sokkal több van ennél, és ezt szemmel láthatóan ő is pontosan tudja. Az alkohol és a drog, valamint a mély depresszió viszont erősebb. Ezekkel muszáj lesz megbirkóznia.

Johnny Deep 2018 júniusában.
Johnny Deep 2018 júniusában.Brian Rasic / Getty Images Hungary

Idén volt 55 éves a színész, még reménykedhetünk benne, hogy egykori kedvencünk második reneszánszát is megérheti és megejtheti a nagy visszatérést, ami neki is lendületet ad. A valóság azonban jelenleg sajnos az ellenkezőjét mutatja: a Rolling Stone magazin hosszú portrét írt róla nyár elején.

Depp sosem nézett még ki ilyen rosszul. Saját elmondása szerint többnapos drogpartikon vesz részt, reggelre pedig inkább vodkát tölt, mint melegszendvicset gyárt, miközben könnyeivel küszködve memoárját írja.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek