A falu, ahol a plébánián van a fitneszterem

Ma este érkezik A mi kis falunk harmadik évada az RTL Klubra, ennek apropóján, hogy fokozzuk a várakozást, lélekben elutaztunk Pajkaszegre.

A magyar szitkomgyártás egyik pozitívabb eredménye az RTL Klub A mi kis falunkja, hiszen végre sikerült olyan szériát gyártani, ami nem túlzó poénbombákkal, kínos helyzetkomikummal próbál nézőt toborozni, hanem egy falusi miliő hangulatos mindennapjaival és karaktereivel nyeri el szívünket. Nem szappanoperára hajazó, drámai jelenetekkel, vagy szexuális túlfűtöttséggel nyúl értünk, és kerüli az élettől messze elrugaszkodott pillanatokat is. A valóságból merít, és persze műfajához hűen kisarkítja azt. A sorozat azzal válik igazán életszerűvé, hogy nem akar hatásvadász és világraszóló lenni.

Ezzel párhuzamosan néztem bele a TV2 Korhatáros szerelem című komédiájába, ami az amerikai álomba csomagolt, idilli, nem is annyira ismert Magyarországon lubickol, ahol az a legnagyobb probléma, ha valaki szingli. Lehet támadni A mi kis falunkat is, hogy olyan, mintha a nagyvárosi fejében élő vidéki élet sztereotip képét vinnék képernyőre, de pont emiatt a kisarkított, kifigurázott hangvétel miatt működik és mert meg meri közelíteni a magyar valóságot – ezt pedig a helyiek is alátámasztják. Az alkotó Kapitány Iván tulajdonképpen előrángatta sikerfilmje, az Üvegtigris receptjét, és újragyúrta a tévéképernyőre, és nem is hasalt nagyot, mint ebben a műfajban a legtöbb jelentkező.

Hogy miről van szó? A mi kis falunk a képzeletbeli Pajkaszegre kalauzolja nézőjét, ahol a polgármester (Csuja Imre) hivatali idejét inkább az uniós forrásokból épített saját halastavának partján ücsörögve tölti, a közmunkások meg többet emelgetik a sört, mint az ásót. Illetve, ahol az egyszeri falusi suttyó (Lengyel Tamás) előbb vall szerelmet tuningolt kocsijának, mint barátnőjének (Lovas Rozi), a magányos pap (Schmied Zoltán) pedig folyamatos és visszatérő kísértések során bukik el ahelyett, hogy szent küldetését, a falu megtérítését vinné célba. A mi kis falunk hiába rettenetesen sztereotip, mégis rengeteg igazságot és klasszikus vidéki pillanatot idéz meg. Sikerült belesűríteni korunk Magyarországának szeletnyi korrajzát, a háttérben pedig olykor egészen frappáns politikai és társadalomkritika is meghúzódik.

Facebook.com/amikisfalunk

Persze nem olyan tündöklő és zseniális a széria, hogy bármilyen szuperlatívusz kapcsán emlegessük, a bonyodalmak egyszerűek, a karakterek egydimenziósak, és azért akad minden részre egy-egy kínosabb, csiszolatlan poén vagy jelenet. Nem mindig használja ki kiváló színészei képességeit sem, arra azonban tökéletes, hogy végre hazai produkción is jóízűen nevessünk.

A szlovák sorozat (Horná Dolná) megfelelőjének szánt széria 2017-ben került adásba, idén februárban már második évadát élte, az RTL Klub pedig igen hamar, idén májusban már berendelte a harmadik évadot, mely szeptember 1-jén, szombaton kerül adásba. Nem csoda, hiszen a 147 fős lélekszámmal rendelkező Pajkaszeg sztorijai a második évadra egymilliós nézettséget produkáltak epizódonként, ez pedig magasan felülmúlta az elvárásokat, vagy a korábbi próbálkozásokat.

Az Esztergom melletti Pilisszentlélek ad egyébként otthont a sorozatnak, ahol nem olyan régen éppen Morvai Krisztina EP-képviselő és helyi lakos szólalt fel a forgatás ellen, merthogy zavarja a falu mindennapi életét. A falusiak azonban éppen hogy szeretik, és szívesen látják, ha az egyhangú életet felbolygatja a stáb, illetve az erre érkező rajongók és turisták – a párszáz fős falu ugyanis nemcsak a sorozat miatt érdekes, de igazán csodás úti cél lehet a kirándulni vágyóknak is. A Pilis erdői négy oldalról veszik körül a Budapesttől 43 kilométerre található törpetelepülést, itt találhatók még az Árpád-ház egyik vadászkastélyának romjai, egy több mint 100 éves óvoda, valamint egy titkos pénzverdeként működő barlang is, mely a második világháború egyik fontos helyszíne volt. Érdemes felfedezni a falu kincseit: a néhai üveggyárat, több százéves házak rogyott falait, vagy a mára felújított, régi vágású templomát – mely a filmben nem szerepel -, az enyészetnek átadott iskolát vagy a falumúzeumot.

Aki pedig a faluba látogat, láthatja a híres pajkaszegi briósszobrot is, Teca kocsmáját, a plébániában működő fitnesztermet, a polgármester kedvenc halastavát és Laci narancssárga sportkocsiját: belecsöppenhet egy kiruccanás erejéig Pajkaszeg életébe. Az otthonmaradóknak pedig marad a harmadik széria ma este!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek