Készíts otthon kürtőskalácsot az erdélyi recept szerint

Olvasási idő kb. 4 perc

Eláruljuk az egyszerű és gyors kürtőskalács titkos receptjét, hogy otthon is meg tudd sütni, sőt, cikkünkből az erdélyi finomság eredetére is fény derül!

Nagy a sürgés-forgás az Édes Mackó háza táján, az októberi Kürtőskalács Fesztiválra készülnek. Néhány hete mi is ott voltunk Magyarország első kürtőskalács cukrászdájának hivatalos megnyitóján, és megkóstoltuk azokat a különlegességeket – mint a Kürtős Guba vagy a Madárlátta Kürtős -, amikkel majd a fesztiválon is képviseltetik magukat. Most visszatértünk, hogy elsajátíthassuk az erdélyi finomság elkészítésének a fortélyait. András Tünde, a Vitéz Kürtős és az Édes Mackó gárdájának segítségével tettünk magunkévá a receptet, hogy elhozzuk neked. Bár magunktól nem álltunk volna neki, a kürtőskalács elkészítése sokkal egyszerűbb, mint azt valaha gondoltuk volna.

Hozzávalók:

A tésztához:

- 1 kg liszt

- 15 dkg cukor

- 15 dkg vaj

- 1 csomag vaníliás cukor

- 1 kávéskanál só

- 0,5 liter tej

- 2 tojás

A kovászhoz:

- 2,5 dkg élesztő

- cukor

- tej

- liszt

Recept:

Öntsd a lisztet egy nagy tálba, formázz lyukat a közepébe és morzsold bele az élesztőt, kevés langyos, cukros tejjel készíts belőle kovászt. Amíg kel, halmozd köré a vajat, a tojást és a cukrot, és jól dolgozd el őket. Gyúrd össze a kovásszal, de ügyelj rá, hogy a tészta ne legyen túl kemény. Hagyd fél órát kelni, majd oszd adagokra. Készítsd elő a kürtőskalács sütőfákat, kend le őket olajjal, forgasd át a fűz fölött, majd ismét kenj rájuk egy vékony réteg olajat. Nyújts kisujjnyi vastagságú és két arasz hosszú csíkokat, amiket tekerj fel a sütőfára, simítsd el rajta, forgasd cukorba, majd parázs felett folyamatosan forgatva süsd ki. Ha szeretnéd ízesíteni, addig tudod megtenni, amíg a cukormáz még forró (vigyázz, nehogy rádcseppenjen), szórj rá diót, mandulát vagy kókuszt. 

Hogyan készült az első kürtőskalács?

A kürtőskalács köré rengereg hiedelem és monda fonódott. Az egyik szerint a tatárjárás idején, hosszú ellenállás után a székelyföldiek úgy döntöttek, hogy menekülőre fogják, hegyekben, barlangokban kerestek menedéket. Mivel a tatárok sehogyan sem tudták előcsalogatni őket, elhatározták, hogy kiéheztetik az embereket. Hamarosan a tatároknak és a székelyeknek sem volt mit enniük. Egy okos székely asszony azonban összekeverte a maradék lisztet a hamuval, és nagy kürtőskalácsokat sütött, amiket póznákra húzva mutogatták a tatároknak, akik ezt meglátva éhesen és bosszúsan elvonultak.

Különleges kürtősök receptje

Szeretnéd otthon is elkészíteni az Édes Mackó kürtős különlegességeit? Íme három izgalmas recept a kürtős alaphoz.

Kürtős Guba

Vágd a kürtőskalácsot kisebb szeletekre, kockákra, majd készíts hozzá vanília sodót. Tedd egy pohár aljába a kürtős darabokat, öntsd rá a vanília szószt, majd szórd meg cukrozott mákkal és pisztáciadarabokkal.

Kürtős Gríz

Darabold fel a parázson sült vaníliás kürtőskalácsot, és készíts tejbegrízt. Tedd egy tál aljába a kürtős darabokat, öntsd rá a meleg tejbegrízt, majd szórd meg kakaóval. A tetejére tehetsz még gyümölcsöket, önthetsz szószokat.

Madárlátta Kürtős

Vágd fel a vaníliás kürtőskalácsot, készíts madártejet és tojáshabot. Önts málnaöntetet egy pohár aljára, majd rá a madártejet, erre jönnek a kürtős darabkák. A tetejét díszítsd főzött tojáshabbal.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek