Készíts otthon kürtőskalácsot az erdélyi recept szerint

Eláruljuk az egyszerű és gyors kürtőskalács titkos receptjét, hogy otthon is meg tudd sütni, sőt, cikkünkből az erdélyi finomság eredetére is fény derül!

Nagy a sürgés-forgás az Édes Mackó háza táján, az októberi Kürtőskalács Fesztiválra készülnek. Néhány hete mi is ott voltunk Magyarország első kürtőskalács cukrászdájának hivatalos megnyitóján, és megkóstoltuk azokat a különlegességeket – mint a Kürtős Guba vagy a Madárlátta Kürtős -, amikkel majd a fesztiválon is képviseltetik magukat. Most visszatértünk, hogy elsajátíthassuk az erdélyi finomság elkészítésének a fortélyait. András Tünde, a Vitéz Kürtős és az Édes Mackó gárdájának segítségével tettünk magunkévá a receptet, hogy elhozzuk neked. Bár magunktól nem álltunk volna neki, a kürtőskalács elkészítése sokkal egyszerűbb, mint azt valaha gondoltuk volna.

Hozzávalók:

A tésztához:

- 1 kg liszt

- 15 dkg cukor

- 15 dkg vaj

- 1 csomag vaníliás cukor

- 1 kávéskanál só

- 0,5 liter tej

- 2 tojás

A kovászhoz:

- 2,5 dkg élesztő

- cukor

- tej

- liszt

Recept:

Öntsd a lisztet egy nagy tálba, formázz lyukat a közepébe és morzsold bele az élesztőt, kevés langyos, cukros tejjel készíts belőle kovászt. Amíg kel, halmozd köré a vajat, a tojást és a cukrot, és jól dolgozd el őket. Gyúrd össze a kovásszal, de ügyelj rá, hogy a tészta ne legyen túl kemény. Hagyd fél órát kelni, majd oszd adagokra. Készítsd elő a kürtőskalács sütőfákat, kend le őket olajjal, forgasd át a fűz fölött, majd ismét kenj rájuk egy vékony réteg olajat. Nyújts kisujjnyi vastagságú és két arasz hosszú csíkokat, amiket tekerj fel a sütőfára, simítsd el rajta, forgasd cukorba, majd parázs felett folyamatosan forgatva süsd ki. Ha szeretnéd ízesíteni, addig tudod megtenni, amíg a cukormáz még forró (vigyázz, nehogy rádcseppenjen), szórj rá diót, mandulát vagy kókuszt. 

Hogyan készült az első kürtőskalács?

A kürtőskalács köré rengereg hiedelem és monda fonódott. Az egyik szerint a tatárjárás idején, hosszú ellenállás után a székelyföldiek úgy döntöttek, hogy menekülőre fogják, hegyekben, barlangokban kerestek menedéket. Mivel a tatárok sehogyan sem tudták előcsalogatni őket, elhatározták, hogy kiéheztetik az embereket. Hamarosan a tatároknak és a székelyeknek sem volt mit enniük. Egy okos székely asszony azonban összekeverte a maradék lisztet a hamuval, és nagy kürtőskalácsokat sütött, amiket póznákra húzva mutogatták a tatároknak, akik ezt meglátva éhesen és bosszúsan elvonultak.

Különleges kürtősök receptje

Szeretnéd otthon is elkészíteni az Édes Mackó kürtős különlegességeit? Íme három izgalmas recept a kürtős alaphoz.

Kürtős Guba

Vágd a kürtőskalácsot kisebb szeletekre, kockákra, majd készíts hozzá vanília sodót. Tedd egy pohár aljába a kürtős darabokat, öntsd rá a vanília szószt, majd szórd meg cukrozott mákkal és pisztáciadarabokkal.

Kürtős Gríz

Darabold fel a parázson sült vaníliás kürtőskalácsot, és készíts tejbegrízt. Tedd egy tál aljába a kürtős darabokat, öntsd rá a meleg tejbegrízt, majd szórd meg kakaóval. A tetejére tehetsz még gyümölcsöket, önthetsz szószokat.

Madárlátta Kürtős

Vágd fel a vaníliás kürtőskalácsot, készíts madártejet és tojáshabot. Önts málnaöntetet egy pohár aljára, majd rá a madártejet, erre jönnek a kürtős darabkák. A tetejét díszítsd főzött tojáshabbal.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek