Kiderült, hol kapod idén a legjobb kenyeret

Kiderült, hol veheted meg a legjobb kenyereket, a legjobb bagettet jegyző pékség pedig még meg sem nyitott.

Augusztus 20-án tartották a Kenyérlelke fesztivált, az Államalapítás és az új kenyér ünnepének napján kiderült az is, hogy ki készíti a legjobb hagyományos kenyeret, vagyis megmutassák, hogy az ipari kenyereken túl is van élet. Kovászból, mindenfajta ipari adalék nélkül, csak természetes alapanyagokból is készülnek itthon olyan kenyerek, amik a nemzetközi zsűri előtt is megálljak a helyüket, csak meg kell őket találni. 

Félbarna, teljes kiőrlésű, bagett és croissant kategóriában versengtek a profik és a lelkes amatőrök a Kenyérlelke fesztiválon. A zsűri francia, amerikai, panamai, svéd kézműves pékek szakértői mellett  többek között Cristian Maurice, a Ferrandi Paris pékiskola oktatója, továbbá Pesti István Michelin csillagos séf, Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület tagja, és Thurányi Kata, a 2017-es Kenyérlelke fesztivál félbarna kategóriájának a győztese is tagja volt, ők választották ki, hogy idén melyik kenyér sikerült a legjobban. 

Az igazi kenyér nem olyan, mint az ipari.
Az igazi kenyér nem olyan, mint az ipari.Shutterstock

A fővárosiak örülhetnek, ugyanis a profi kategóriában az összes győzelmet pesti pékségek gyűjtötték be, sőt a Nor/Ma Pékég még sem nyílt, de máris övék az év bagettje. A félbarna és a teljes kiőrlésű kategóriában is a Hold utcában fellelhető Artizán Pékség nyert, ha pedig arra vagy kíváncsi, hogy ki nyerte a legjobb croissant díját, akkor az Alma Nomad Pékséget keresd, a Vitkovics Mihály utcában. 

Az amatőrök is versenyeztek ugyenezekben a kategóriákban, úgyhogy croissant kategóriában Zapletál-Dikó Mariann és Sarusi-Kis János, bagett kategóriában Hegyesi Gabriella, teljes kiőrlésű kenyér kategóriában Frits Ádám, míg félbarna kenyér kategóriában Mester Miklós barátai örülhetnek, hogy a szakmai zsűri által is messzemenőkig elismert pékárukat kaphatnak a kerti partikon, vagy bulikban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra