Minden, ami praktikus infó a Szigetről

Azt már betéve tudja mindenki, hogy melyik nap ki lép fel a Szigeten, de azt is tudod, hogyan jutsz haza a koncertről, vagy hogy meddig jó a napijegyed? Most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Itt a Sziget, egy hét buli, meg a Love Revolution, és minden eddiginél minden eddigibb programok, amikről már nem is írunk, mert úgy is mindenki megtervezte már magának, hogy mégis mit fog megnézni. Aki pedig nem, az jobb ha gyorsan kitalálja, hogy mit is nézne meg szívesen, ugyanis hamarosan néhány nap teltházas lesz. Amiről viszont kevés szó esik, azok az olyan praktikus információk, miszerint a napijegyeddel tulajdonképpen több mint egy napot bulizhatsz, ha igazán kimaxolnád a bulit, vagy hogy az esti bulikra akár jóval olcsóbban is beléphetsz. 

Megközelítés

Azt a legtöbben már tudják, hogy a legegyszerűbb és leggyorsabb mód, hogy a fesztiválon találd magad az a HÉV. Egyébként pont az a Sziget egyik legnagyobb vonzereje, hogy a főváros szívében van, nagyon könnyen és jól megközelíthető. Mondom ezt úgy, hogy elég sok európai fesztiválon voltam már, de azok vagy egy pusztában voltak, vagy valami kietlen külvárosi helyen, ahova eljutni akkora gyötrelem volt, hogy aki egyszer elment addig. Utána nem is nagyon mozdult el onnan, vagyis nem járta be a várost, és fogalma sem volt, hogy igazából annyira klassz helyen van, hogy esetleg érdemes visszajönni fesztiválozás nélkül is.

Az eredeti kérdéskörnél maradva, a Szigetet kétféle módon érdemes megközelíteni. Ha a cél az, hogy minél gyorsabban a fesztiválon legyél, akkor a leghatékonyabb a H5-ös HÉV a Filatorigát megállóig. Ha pedig ezt már unod, és nem is sietsz nagyon, akkor ott a hajó. Ja, és biciklivel is érkezhetsz, a bejáratnál ingyenes biciklimegőrzővel készülnek. 

DSC7877
Kaszás Tamás / Dívány

Tömegközlekedés a Sziget idején

  • A H5-ös HÉV egész éjszaka jár, vagyis a hazautat is azzal érdemes megtervezni, napközben pedig több kocsival és sűrűbben közlekedik.
  • A Nagykörúton sűrűbben járnak a villamosok és a villamospótló buszok, éjszaka is. 
  • Nagyobb kapacitású járművek járnak majd a 901 és a 918 éjszakai útvonalán. 
  • A hajók a Szigetre a Jászai Mari térről indulnak. Bővebb infót a BKK oldalán találsz.

Megközelítés autóval

Autóval menni a Szigetre hülyeség. A környéken pakolóhelyet gyakorlatilag lehetetlen találni, vagy olyan messze tudsz megállni, hogy tömegközlekedést kell igénybe venned. Idén viszont van egy újítása a Szigetnek, hogy vehetsz parkolójegyet akár egy napra is. Ez közvetlenül a fesztivál mellett található, zárt és őrzött parkolót jelenti, ami elvileg közel van, gyakorlatilag transzfert is lehet igényelni. 

Ára: 6 ezer forint / nap autóként, 10 napra 29 ezer forint, azzal viszont számolnod kell, hogy ez csak egyszeri behajtásra jogosít. Ha három egymás utáni veszel parkoló napijegyet, akkor 3 ezer forint kedvezményt kapsz. 

Félárú jegy, és több mint egy napi napijegy

A kedvezményes jegyekről persze már lecsúsztál, viszont jó ha tudod, hogy meddig is érvényes például a napijegyed, és mit is kezdhetsz vele. Nos, a napijeggyel csak akkor sátrazhatsz és zuhanyozhatsz ha egymást követő két napra is van jegyed. Van még kedvezményes háromnapi jegy, ami összességében olcsóbban jön ki, mintha külön vennél három egymás utáni napra jegyet.  A 11. életévüket be nem töltött gyerekek ingyen léphetnek nagykorú felügyelete mellett a fesztivál területére, a 14. életévüket be nem töltött fiatalok pedig csak felnőtt kísérővel vehetnek részt a fesztiválon.

DSC1018
Kaszás Tamás / Dívány

A napijegyek érvényessége

A napijegyek adott nap reggel 6 órától másnap reggel 8-ig érvényesek, vagyis szó szerint egy napra, sőt kicsit többre érvényesek. Ha igazán ki akarod hozni a maximumot a buliból, akkor korán kelhetsz, megnézheted, hogy milyen nyugis a Sziget napközben, aztán másnap reggelig bulizhatsz.

 Azt se felejtsd el, hogy minden nap este 11 óra után féláron vehetsz aznapi jegyet, vagyis este 11-től reggel 8-ig olcsóbban bulizhatsz, ráadásul néhány helyszín és rengeteg buli meg koncert még csak ekkor indul. 

Fizetés a karszalaggal

Mindenki megnyugodhat, nem kell sorbaállni feltölteni a kártyáját, majd aztán visszakérni a pénzt róla. Mondjuk eddig sem kellett annak, akinek van paypass képes kártyája, vagy olyan alkalmazása, amivel a telefonjával is fizethet egy érintéssel. Na de akinek nincs, annak  érdemes azt a megoldást választani, hogy a Sziget applikációján keresztül tölti fel a karszalagját a bankszámlájáról, akár még az előtt, hogy egyáltalán megkaptad volna a karszalagod. Ez azért jó, mert a fesztivál után ha maradt rajta 300 forintnál magasabb összeg, azt vissza tudják utalni, és sorba sem kell állni. Fontos, hogy a karszalagodhoz kapott PIN kódot is őrizd meg.

Mit vihetsz magaddal és mit nem? 

Semmiképpen se hagyd otthon a személyidet, ugyanis a saját biztonságod érdekében csak azzal, vagy útlevéllel tudnak belépni látogatók a fesztiválra. Mindenkiét ellenőrzik, a jegyed összekötik az adataiddal, vagyis nem szúrópróba szerű, ha nincs nálad hivatalos okmány, akkor egészen biztosan nem jutsz be. 

Vihetsz be szendvicset, chipset, ételből gyakorlatilag mindent, ami nem minősül kereskedelmi mennyiségnek. Fejenként egy darab, maximum 2,5 literes PET palackban vihetsz be nem alkoholos italt, és maximum 20 doboz cigi lehet nálad, de van a fesztivál területén belül is dohánybolt. 

Üveget, esernyőt, alkoholos italt, pirotechnikai eszközt, szúró és vágóeszközt meg persze semmi olyat nem lehet bevinni a fesztivál területére, ami illegális vagy mások testi épségét veszélyezteti.

DSC1652
Kaszás Tamás / Dívány
Oszd meg másokkal is!
Mustra