Tuti hűsítő program a hétvégére: irány a hazai barlangok

Felejtsd el a túlzsúfolt strandokat, hagyd magad mögött a felhevült földfelszínt, és fedezd fel Magyarország barlangjait.

Nincs is jobb módja elmenekülni a tikkasztó hőség elől, mint piknikpléddel és naptejjel letelepedni egy tó partjára. Kivéve, ha a meleg már-már elviselhetetlen, és a strandoló tömegben alig jut hely a törölköződnek. Alternatívát ajánlunk a hűsölésre: vegyél célba egyet Magyarország barlangjai közül, ahol kirándulhatsz, kalandtúrán vehetsz részt, csónakázhatsz vagy karsztvízben mártózhatsz meg.

Szemlő-hegyi-barlang Budapesten

Ha a fővárosban élsz, nem kell messzire menned, hogy egy hegy gyomrába menekülhess a kánukila elől. A második kerületi Szemlő-hegyi-barlang 1986 óta látogatható. Nem csak azt ígérjük meg, hogy odabent nem lesz meleged, de biztosak vagyunk benne, hogy ha nem viszel magaddal pulóvert, fázni is fogsz a 12 fokban. A barlang annyira kiépített, hogy még kerekesszékkel is be lehet járni. A Virágoskert elnevezésű szakaszon olyan növényekre emlékeztető képződményeket fedezhetsz fel a falakon, mint például a borsókövek, az Óriás-folyosó a hatalmas méreteiről kapta a nevét, a Hosszú-folyosón pedig azok a hasadékok és repedések láthatók, amiket a karsztvizek vájtak ki maguknak.

Árak: A felnőtt belépő 1400 forint, a kedvezményes (gyerek, diák és nyugdíjas) 1100 forint, két- vagy  többgyerekes családok esetében pedig a felnőttek is igénybe vehetik a kedvezményes jegyet. 

Aggteleki Baradla-barlang

Az Aggteleki Nemzeti Park területén található, Szlovákiába átnyúló Baradla-Domica-barlangrendszert 1995-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. A 25 kilométeres kiépített szakaszon többféle, naponta induló túrába is belevághatsz, amiken megcsodálhatod a változatos formájú és színű cseppköveket. Mindenképpen vigyél magaddal meleg ruhát, ugyanis a termekben összesen 10 fok van.

Árak: Az Aggteleki rövid túrára 2200 forint a teljes árú, és 1300 forint a kedvezményes jegy, a Jósvafői rövid túrára 2000 és 1200 forint, a Vörös-tói közepes túrára 2500 és 1500 forint, a Ráckóczi-barlangtúrára 3000 és 1800 forint, a a Vass Imre-barlangtúrára pedig 2500 és 500 forint. A túrákra csoportos és családi kedvezmény is igénybe vehető. A barlangban részt vehetsz hosszú (5000 és 3000 forint) és speciális túrán (6000 forint) is, amikhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Hűsölj a Baradla-barlangban.
Hűsölj a Baradla-barlangban.Shutterstock

Balatonedericsi Csodabogyós-barlang

A balatoni nyaralást akár egy barlangtúrával is összekötheted. Balatonedericsen, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén vár a 6 kilométer hosszú Csodabogyós-barlang, ami a bejárat mellett is megtalálható szúrós csodabogyó cserjéről kapta a nevét. A túrának része a barlanghoz vezető 40 perces séta is, mivel autóval nem lehet megközelíteni, készülj vízzel is. A járatokban több helyen négykézláb vagy hason csúszva lehet haladni, ehhez biztosítanak védősisakot és barlangászoverallt - és mivel odabent világítás sincs -, fejlámpát is. Ne ijedj meg, szakképzett túravezető segít a boldogulásban. Háromféle túra közül választhatsz 400 és 1000 méter, 2 és 4 óra között.

Árak: Az alap túra egy főre forint, csoportos jelentkezés esetén (25 főtől) 5000 forint, az extrém túrákpedig 10000 forintba keürlnek. 10 és 18 év közöttieknek az alap túra 400 forint, csoportos jelentkezés esetén 3000, extrém túrát ennek a korosztálynak nem indítanak.

Tapolcai-tavasbarlang

Ha távol áll tőled minden csúszás-mászás, túra vagy kirándulás, de érdekelnek a barlangok, akkor a te helyed a Tapolcai-tavasbarlangban van, ahol a kezdedbe adnak egy evezőt, és csónakázhatsz egy kört. Ugyan a teljes rendszer három kilométer hosszú, a csónaktúra sokkal rövidebb, nagyjából 180 méter. 2015-ben két szintes látogatóközpontot alakítottak ki a barlang mellett, ahol az interaktív "Csodálatos karszt" nevű kiállítás kapott helyet. A tíz teremben többek között kúszóbarlang, kőtapogató és térhatású fotók kaptak helyet.

Árak: A felnőtt belépő 2000, a kedvezményes 1800, a gyerek (3-tól 18 éves korig) 1500, a családi jegy pedig (2 felnőtt és 2 14 év alatti gyerek esetén) 5500 forint. Audio-guide-ot 1000 forintért vehetsz igénybe. A barlang előtt általában hosszú sor áll, ezért a jegyeket előzetesen online is megvásárolhatod.

Miskolctapolca barlangfürdő

A barlangtúrát inkább kihagynád, de a strandra sem merészkedsz ki a hőség miatt? Miskolctapolcán, a fürdővé alakított Tavasbarlangban többszázezer éves járatokban mártózhatsz meg a meleg karsztvízben. A fürdő kinti, parkosított területén további élménymedence vár.

Mártózz meg a miskolctapolcai barlangfürdőben.
Mártózz meg a miskolctapolcai barlangfürdőben.Shutterstock

Árak: A felnőtt, időkorlát nélküli belépő a barlangfürdőbe 3800, a 4 órás 2700, a gyerek, diák és nyugdíjas 2850 és 2300 forint, a kombinált felnőtt jegy 4 órára 4000, a kedvezményes pedig 3600 forint. A belépés 4 éves koralatt ingyenes. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra