Nincs autód? Így juss el Horvátországba

Egy horvát nyaraláshoz nincs szükség autóra. Sajátra semmiképp. Busszal vagy vonattal pár ezer forinttól lejuthatsz a tengerpartra, de azt is megmutatjuk, hogy hol bérelhetsz kocsit.

Gyerekkorom horvát nyaralásairól még élénken élénken él az emlékezetemben mindaz a sok ezer kilométer, amit autóval tettünk meg szerpentinen, alagutakban és olívaligetek mellett. Néha megálltunk egy pisiszünetre, egy hajnalban csomagolt szendvicsre és lábnyújtóztatásra. De vajon mindenképpen kell-e autó ahhoz, hogy lejuss egy hétre az Adriára? Egyértelműen nem. Adunk néhány tippet, ha csak az tart vissza a tengerparti nyaralástól, hogy nincs autód. Timi tavalyi cikkéből pedig megtudhatod, hogy melyik a legkényelmesebb közlekedési forma, ha Horvátország a cél.

Busz

A FlixBusnak június 14. óta közlekednek a nyaralójáratai, amik naponta indulnak Zágrábba (4 és fél óra út), Splitbe (11-14 óra), Biogradba (8 és fél óra), Vodicébe (9 óra), Sibenikbe (9 és fél óra), Trogirba (10 és fél óra) és Zadarba (8 óra), amit például az éjszakai busszal nyolc óra alatt elérhetsz Budapestről. Péntekenként megcélozhatod a távolsági járatokkal Dubrovnikot (14 és fél óra) is. 

Indulj busszal Horvátországba!
Indulj busszal Horvátországba!Shutterstock

Budapestről a Népliget és Kelenföld érintésével közlekednek a járatok egyenesen a horvát úti célokig. A legolcsóbban Zágrábba utazhatsz utanként 5290 forinttól. A többi járatra 12699 és 35898 forint között válthatsz jegyet annak függvényében, hogy melyik napon és milyen időpontban szeretnél indulni.

Vonat

A MÁV-val átszállás nélkül közelítheted meg a horvát fővárost. Két pár nemzetközi gyorsvonat egész évben naponta közlekedik Budapest és Zágráb között (9 eurótól oda és 9 eurótól vissza, 5 és fél órától 8 órá alatt). A nyári szezonban a nagyobb tengerparti üdülőhelyeket is elérheted éjszakai vonattal. 

Az útra bérelhetsz autót is.
Az útra bérelhetsz autót is.Shutterstock

Ha horvát körutat tervezel, érdemes Interrail bérletet váltanod, így olcsóbban vonatozhtasz. A bérletet egy hónapon belül három, négy, hat vagy nyolc szabadon választott napon - az oda- és a visszaúttal együtt - használhatod fel, és korlátlanul utazhatsz a horvát vasút vonalain. Ezt megteheted 59 eurótól, ifjúsági bérlettel pedig 51, seniorral 53 eurótól. 

Autóbérlés

Az, hogy nincs autód, nem kizáró ok, hogy levezess a horvát tengerpartra. Egy egy hetes kirándulásra BéreljAutót.com-on válogatva 21000 forinttól vihetsz magaddal egy kocsit (ez esetben egy Suzuki Swiftet vagy egy Opel Astrát), de válogathatsz a Rentalcarson is, kicsit borsosabb árakon, kb. 55 ezer forinttól. Ha az autóbérlés mellett döntenél, mindenképpen számold az útiköltséghez az autópálya- és a biztosítási díjat is. Cserében viszont Zágrábba már három és fél óra, Splitbe pedig hét óra alatt leérhetsz. 

Horvátország repülővel?

Ha mindenképpen esküszöl a légi közlekedésre, természetesen van lehetőséged repülővel utazni Horvátországba, de tudnod kell, hogy Budapestről nem indulnak közvetlen járatok, ezért egyszer mindenképpen át kell szállnod. Zágrábba a leggyorsabban három óra alatt juthatsz el, a  retúr jegy a Repjegy.hu ajánlatai szerint a legolcsóbban 63700 forintból jön ki. Vonattal ugyan kétszer ennyi az út, de mindössze 18 euróból megúszhatod. Ráadásul, ha a repülést választod, számolnod kell az átszállással járó stresszel is. Gondold át, hogy ezúttal inkább a földön maradsz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek