Kerüld el a dugót, nyaralj az M6-os autópálya mellett!

Csobbanj egy termálfürdőben, borozz egy pincében, nevezz vitorlásversenyre vagy nézz meg jó színdarabot. Nyaralótippek belföldön.

Kétségtelen, hogy a nyaralás és a hétvégi kirándulás legkellemetlenebb velejárója az autópályákon koncentrálódó dugó és a vele járó mindenféle nyűg elviselése. Vagy résen vagy, és kora reggel vagy késő este indulsz útnak, vagy elviseled a több órányi torlódást a Balaton felé. Az M6-os autópályát megépülése óta sok vád érte, de azt semmiképpen sem róhatjuk fel neki, hogy a vonalán lehetetlen a közlekedés. Összegyűjtöttük azokat a városokat és településeket, amiket ezen a pályán közelíthetsz meg, izgalmas programokat kínálnak, hogy biztosan elkerüld a dugót.

Szekszárd

1 óra 34 perc, 155 km Budapesttől

Szekszárdon mindenképpen érdemes egy napnál több időt eltölteni, a borváros alatt ugyanis megközelítőleg 4500 pince található, amik többsége borkóstolót és borvacsorát kínál. A helyi borok történelmével, jellegzetességeivel és kultúrájával való ismerkedést megkezdheted a város szívében található Bormúzeumban egy sommelier kalauzolásával. A belépőjegy ára 700 forint, de előzetes egyeztetés alapján 5000 forintért csoportokat is körbevezetnek.

"Szekszárdon születtem, színésznőt szerettem" - ha mást nem, ennyit biztosan tudunk az alliteráció mesteréről, Babits Mihályról, a szülőházából kialakított emlékházból azonban ennél jobban is megismerheted a költőt. Felnőtt belépőt 600 forintért válthatsz, 26 év alatt és 62 év felett pedig 300 forintba kerül a jegy.

Szekszárd alatt nagyjából 4500 pince található.
Szekszárd alatt nagyjából 4500 pince található.Fotó: Shutterstock

A Bogár Tanyán az egykor itt élő sárköziek mindennapjaival ismerkedhetsz meg, a néprajzi magángyűjteményt bejárva nem csak népviseleti ruhákat próbálhatsz fel vagy énekelhetsz népdalokat, de lehetőséged van részt venni egy borkóstolón is. A belépő felnőtteknek 400, gyerekeknek és nyugdíjasoknak pedig 300 forint, a Tanyát előzetes bejelentkezés alapján látogathatod meg.

A Mézeskalács Múzeum nem csak a legkisebbek kedvence lehet. A édességkészítő eszközöket és technikákat bemutató kiállításon túl részt vehetsz mézeskalács- és viaszgyertya készítő foglalkozáson is. Ha csak a tárlatot szeretnéd megnézni, felnőtt jegyet 600, diák és nyugdíjas jegyet 450 forinttól válthatsz, a kézműves csomagok 900-1300 vagy 750-1200 forintba kerülnek, annak függvényében, hogy hány tárgyat szeretnél elkészíteni.

Ha kirándulni szeretnél, látogass el a Szekszárdtól autóval 20 percre fekvő Gemencre, ami a Duna-Dráva Nemzeti Park része. Túrázhatsz vagy vonatozhatsz az erdőben. A távolság függvényében egy útra felnőttként 600-2250 forintig válthatsz jegyet, kedvezményesen pedig 450-1700 forintig.

Augusztus 25-én zseblámpás éjszakai kalandtúrán is részt vehetsz Szekszárdon. A jelentkező csapatok feladata, hogy adott útvonalon, a város utcáin és terein át haladva derítsenek fényt a játék alapjául szolgáló rejtélyre. A jelentkezés 4000 forint csapatonként. Augusztus 27-én a Nyáresti orgonakoncertek Szimfónia és trombita című orgona és trombita koncertet hallgathatsz meg a Művészetek Házában 2500 forintért.

Mohács

1 óra 57 perc, 208 km Budapesttől

A Duna mellett fekvő Mohácsot nem csak busójárás idején érdemes meglátogatni. Sétáld be a város tereit, a hősök parkját vagy a zöld Szepessy parkot.

Csobbanj egyet a mohácsi fürdő élménymedencéiben vagy lazíts a termálfürdőben, szaunázz vagy jelentkezz egy masszázsra. Általános felnőtt napijegyet 2100, diák jegyet pedig 1600 forintért válthatsz az uszodába.

Mohácsra nem csak a busójárás miatt érdemes ellátogatni.
Mohácsra nem csak a busójárás miatt érdemes ellátogatni.Fotó: Shutterstock

Júlus 21-én Mohács megrendezi a második Dunamenti Halfesztivált. Benevezhetsz a halfőzésre, de ehetsz egy hamisítatlan mohácsi halászlevet is.  Augusztus 4-én közel 300-an vágnak bele a babfőzésbe 1100 agyagedényben a Sokac Babfőző Fesztiválon, ahol kóstolhatsz vagy gasztronómiai és kézműves bemutatókon vehetsz részt. a nap pedig utcabállal zárul. Ha szereted a táncot, neked szólhat az augusztus 17. és 20. között megrendezett Mohácsi Nemzetközi Néptánc Fesztivál. Az aznap szereplő tánccsoportok a fellépések után táncházat tartanak.

Pécs

2 óra 18 perc, 238 km Budapesttől

Pécs igazi történelmi város. A 2. század elején rómaiak alapították, akkor még Sopiane néven. Azóta pedig minden évszázad rajta hagyta a maga nyomát. A korai kereszténység időszakából a világörökségi listára is felkerült ókeresztény temetői épületegyüttes, a középkorból a székesegyház vagy a Barbakán kapuerőd, a török hódoltság korából a főtéren található, Gázi Kászim pasa dzsámija maradt a városra.

Pécsett minden a történelemről szól.
Pécsett minden a történelemről szól.Fotó: Shutterstock

Pécsett múzeumokból sincs hiány. A művészetek kedvelőit a Janus Pannonius Múzeum Csontváry kiállítás (a felnőtt belépő 1500, gyerek és nyugdíjas 750 forint) vagy a Zsolnay gyűjtemény (a felnőtt belépő 1500, gyerek és nyugdíjas 750 forint) várja, a tudomány iránt érdeklődőket pedig a Természettudományi Múzeum (a felnőtt belépő 3500, a diák és nyugdíjas 1750 forint) vagy a Planetárium különböző műsoraival (a teljes árú belépő 1200, diák, nyugdíjas és pedagógus 800 forint).

A város népszerű fesztiválja, a Pécsi Nyári Színház augusztus 12-ig tart, amin olyan előadások kaptak helyet, mint a Kosztolányi szerelmi háromszögét és betegségét bemutató Hajnali részegség, A miniszter félre lép vagy a Balfácánt vacsorára című vígjátékok.

Harkány

2 óra 25 perc, 250 km Budapesttől

A nyaralás számodra semmi másból nem áll, mint a medencében való lazulásból és napozásból? Akkor Harkány a te helyed. A város gyógy- és strandfürdője Harkány 13,5 hektáros ősparkjában kapott helyet az száz éves fák és a Zsolnay-féle szökőkutak között. Egyszerre pihenhetsz, frissülhetsz és gyógyulhatsz a termálvízben vagy a strandon, igénybe vehetsz masszázst, gyógytornát és egyéb kezeléseket. A felnőtt belépő 3250, a diák 2200, a 62 év feletti pedig 2400 forint.

Kapcsolódj ki a harkányi gyógyfürdőben.
Kapcsolódj ki a harkányi gyógyfürdőben.Fotó: Shutterstock

Orfű

2 óra 40 perc, 240 km Budapesttől

Ugyan Orfűn már lezajlott a Fishnig on Orfű fesztivál, de ha aktív kikapcsolódásra vágysz, vedd célba a községet. Három mesterséges taván horgászhatsz, strandolhatsz, kajakozhatsz, vitorlázhatsz vagy akár csónakázhatsz is. A Vízfő-forrástól tanösvény indul, ahonnan elkirándulhatsz Orfű két barlangjához, a Mészégető források barlangjához és a Vízfő-barlanghoz.

A lehetőségekhez igazodva a szervezett programok is a mozgásról szólnak. Idén 31. alkalommal rendezik meg az Orfű Tó Show futást augusztus 4-én. Két távon indulhatsz, 6,2 kilométeren, ami alatt egy kört kell megtenned a Pécsi tó körül vagy a dupláját két körrel.

Vitorlázz, csónakázz vagy horgássz az orfűi tavon.
Vitorlázz, csónakázz vagy horgássz az orfűi tavon.Fotó: Shutterstock

Ellátogathatsz a Vitorlás napokra is augusztus 24. és 26. között, ahol finn, kalóz, laser és op hajóosztályok, illetve szörfösök mérkőznek meg a Vásárhelyi Pál Vitorlás Emlékversenyen és az Orfű Kupán.

Ha további vizes élményekre vágysz, de kimaradnál a versenyzésből, látogass el az Orfű Aquaparkba, ahol úszhatsz a sportmedencében, lazíthatsz a jacuzzi medencében és kipróbálhatod a csúszdákat. Egész napra felnőtt jegyet 2500, diák jegyet 1900, gyerek 14 éves kos alatt pedig 1300 forintért válthatsz, három óra után pedig kedvezményesen léphetsz be.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.