5 ok, amiért azonnal Stájerország felé kell venned az irányt

Fenyőpálinka, tökmagolaj, ölelgetnivaló kecskék és csodás hegyvonulatok - kell ennél több?

Számtalanszor leírtuk már, hogy miért érdemes Bécsen túlmennie azoknak, akik Ausztria felé veszik az irányt. Jó, legutóbb csak egy pár kilométeres kitérőről írtunk a La Gacilly-Baden fotófesztivál kapcsán, de azért ennél picit komolyabb utakat is érdemes bevállalnia annak, aki a sógorokhoz vágyik, és (nem csak) a síelés vonzó elfoglaltság számára. Ezúttal Stájerországba, pontosabb Felső-Stájerországba invitáljuk az olvasókat. 

Hogyan lehet odajutni?

Ha autóval szeretnétek menni, akkor Bécsből az A2 autópálya vagy az S6 gyorsforglami út vezet Stájerországba.

Ha vonattal, akkor a Budapest és Graz között közvetlen forgalomban a Rába InterCity lesz a megoldás. Ez az év minden napján közlekedik, és különböző jegytípusok közül lehet választani.

Ha pedig busszal, akkor is van közvetlen járat Budapest és a tartományi főváros, Graz között.

1. Mert jókat lehet túrázni

Jó, hát ezt nyilván le sem kellett volna írni, hiszen elég nyilvánvaló, és lehetetlen egyetlen cikkbe összegyűjteni az összes lehetőséget, amit érdemes bejárni. Kiemelünk hát inkább pár érdekességet. Tudtad például, hogy itt található a legmagasabban fekvő mezítlábas túraútvonala, a Bründlweg? Igen, jól olvastad, mezítlábas, vagyis aki elég merész, az az út elején elzárja a lábbelijét egy erre kialakított megőrzőben, majd csupasz talppal vág neki az útnak.

Ha a számok bűvöletében élsz, akkor a Bergzeitreise lehet a neked való ínyencség, ez a túraútvonal ugyanis 18 etapból áll, 300 km hosszú és 120 óra a menetideje. De itt található Ausztria legkreatívabb tanösvénye, a Roßklamm, és hát nyilván óriási élményből marad ki, aki kihagyja a Grüner See-t, ami még esőben is csodálatos látványt nyújt. 

Steir. Lebensg´fühl Hochsteiermark Grüner See © Tomm Lamm (16)
Fotó: Tom Lamm

2. Mert jókat lehet enni

Kezdjük ott, hogy ha valaki napokon keresztül csak backhendlsalatot, vagyis rántott csirke-salátát hajlandó enni tökmagolajos burgonyával helyi specialitásként és/vagy biztonsági ételként, az sem fog ráunni. De nyugalom, azért ennél komolyabb kulináris élmények is várják a kedves vendégeket.

Ott van például a Port 361 nevű étterem, amiben azok sem csalódnak, akik az urbánus, fine dining helyeket részesítik előnyben. Ha ezen a vonalon maradnánk egy kis hagyományos kitérővel, akkor viszont kötelező ellátogatni a Pogusch környékén a Wirtshaus Steirereckbe. Ezt az a Reitbauer család működteti, akik a Bécsben található Steirereck étterem révén váltak legendássá. Ha pedig tényleg a tradicionális konyha a szívetek csücske, akkor az Oberkapfenberg vár megtekintése előtt (vagy után) térjetek be a Prieselbauerbe

Ami a szuveníreket illeti, rengeteg csemegebolt van, ahova érdemes betérni, és ha mást nem, pár üveg tökmagolajat mindenképpen vegyél a barátok és családtagok számára. 

IMG 6877
Fotó: Dívány

3. Mert jókat lehet inni

Hüttézni nyáron is lehet, és ha már betérsz egy ilyen faházba, akkor a fenyőpálinka vagy cirbolyasnapsz bizony kihagyhatatlan. Sehol nem lesz ugyanolyan, négy nap alatt akárhány helyre tértünk be, más volt a színe és az íze is, de panasz egyikre sem lehetett, már ha mértékkel fogyasztod ugye, mert a hegyről le is kell jönni. Ha maradnál a töménynél, akkor reménykedhetsz abban is, hogy egy jófajta mogyorólikőrrel kínálnak meg a házigazdák. Saját fogyasztás mellett egyébként szuvenírnek is remek mindkét ital. 

Sörösöknek nyilván kötelező kör a Leoben városában található Gösseum. Igen, ez a Gösser saját sörmúzeuma. De ha mégis a pálinkák vonzanak, akkor vannak lepárló üzemek is, ahova be lehet kukkantani. Mi St. Barbara im Mürztalban ejtettük meg ezt a kört egy igazi  3 az 1-ben üzletben, ahol nemcsak a saját gyártású, díjnyertes párlatokat lehet megkóstolni, de népviseleti butik is működik, és vannak fotózni, abajgatni való kecskék is. Kell ennél több? 

(c) Gösser Braumusuem
Fotó: Stefan Kristoferitsch

4. Mert jókat lehet romantikázni

Ugyanis itt minden erről szól, nem győzték ezt hangsúlyozni vendéglátóink is. Megértjük, a romantikus jelző elég elcsépelt, de ezt a vidéket tökéletes leírja. (Hint: Sissi és Ferenc József is itt töltötte a mézesheteit). Oké, néha kicsit giccsbe hajló a cukiság, és ezt nem biztos, hogy mindenki magáénak érzi, ám aki kicsit is ismeri az osztrákokat, annak ez talán nem annyira meglepő, és egy idő után tényleg annyira kikapcsol a városi ember kattogó agya, hogy erre is nyitott lesz. Egy szó mint száz szerelmetes, nászutas ajánlatokban nincs hiány, példának a Roanwirt nevű szállást tudjuk felhozni, ez tényleg az esszenciája a stájer romantikának. 

IMG 7132
Fotó: Dívány

Milyen az idő arrafelé?

Ausztria más vidékeihez képest itt enyhe a hőmérséklet. Északon ugyan tavasszal a hegységekben még van hó, de nyáron nagyon kellemes az idő. Délen ezzel szemben csaknem mediterrán éghajlat uralkodik, és ha valaki csak augusztus után jutna el Stájeroszágba, annak sem kell aggódnia, késő őszig alig van csapadék.

5. Mert megannyi kaland vár még rád

Rengeteg lehetőség van, de mi most csak arról számolunk be értelemszerűen, amit ki is próbáltuk. Hol is kezdjük? Az idén 750 éves (!) Oberkapfenberg várról már korábban is esett szó, legyen hát ez az első ajánlat. Ugyanitt remek interaktív kiállítás van a keresztes lovagokról és az alkimistákról, sajnos azt nem tanítják meg, hogyan lehet bármilyen fémből aranyat csinálni, de kipróbálhatjuk, milyen nehéz volt felállni annak a lovagnak, akin rajta volt a páncél, hogy mennyire tudunk bánni az íjpuskával, és ha szerencsénk van, elcsípünk egy ragadozómadár-bemutatót is.

Ha itt esetleg lemaradtunk volna erről, a Der Wilde Berg állatparkban pótolhatjuk a mulasztást, tényleg felejthetetlen élmény, amikor az embertől pár centire suhan el egy keselyű vagy hóbagoly, és hidd el, ehhez legalább egy pillanatra érdemes letenni a telefont, ha már elkészült legalább egy Intsa-kompatibilis fotó. (Igen, mi is csináltunk ilyet.) De itt más móka is vár ránk, nem egy egyszerű vadasparkról van szó, - ahol ottjártunkról minden négyzetméterre jutott egy állatkölyök -, hanem rengeteg interaktív, vidámparkba is illő játék is van.

De már az odajutás is kalandos, hiszen egy felvonóval juthatunk el a lényegi látnivalókhoz, majd dolgunk végeztével eldönthetjük, hogy egy felnőtteknek készült triciklivel (ún. mountain-karttal) zúzunk-e le a parkolóhoz, esetleg bobozunk-e egyet. Persze előtte még érdemes kikecskézni magunkat, mert természetesen itt is van kisállatsimogató.

Ezzel a képpel búcsúzunk Stájerországtól. #visithochsteiermark #feelaustria #díványutazás

divany.hu (@divany.hu) által megosztott bejegyzés,

Stájerországról még több infót találsz itt!

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.