Készíts isteni fagyit házilag! Recept!

Nyáron egy finom gombóc fagyinál semmi sem esik jobban. Kivéve a saját készítésű, házi fagyi. Eláruljuk a titkot, hogy hogyan legyél te is a házi fagylalt mestere.

Előfordult már veled, hogy a cukrászdában pont nem volt olyan ízesítésű fagyi, ami a kedvenced, vagy csalódottan nyitottál ki egy dobozzal, amit a boltban vásároltál, és egyáltalán nem úgy néz ki, mint ahogyan elképzelted? Ha otthon készíted el, ilyen meglepetésektől nem kell tartanod, ráadásul ha te válogatod össze a hozzávalókat, a lehető legegészségesebb lesz a végeredmény. A Cooking segítségével elárulunk neked mindent, amit az házi fagyi készítéséről tudnod kell.

Vásárolj fagyigépet

A fagylaltgép a folyékony alapot azzá a könnyű krémmé varázsolja, amit mindannyian jól ismerünk és szeretünk. A lapát a keveréket lehúzza a gép hideg oldaláról és feltöri a jégkristályokat, ezt a műveletet az egyik szerkezet jobban végzi el, mint a másik, de az igényeidnek megfelelően válassz a típusok közül.

Fagyi házilag
Fagyi házilag

Az önhűtő fagylaltkészítővel lesz a legegyszerűbb dolgod. Nem kell lehűtened a tálat vagy jeget beletenned, elég csak bekapcsolnod, és a gép teszi majd a dolgát. Hátránya a métere és az ára, ugyanis a legtöbb verziója nagyobb, mint egy mikrohullámú sütő és körülbelül ötször olyan nehéz, ráadásul akár százezer forintot is elkérhetnek érte.

A fagyasztóedényes modellhez nagy mélyhűtőre van szükség, ugyanis a tálat legalább egy napra a fagyasztóba kell tenned, mielőtt nekilátnál a fagylalt főzésnek. Mindezért cserébe viszont olcsón juthatsz hozzá egy jól működő géphez.

Négy összetevős szuper fagylalt recept

A fagylalt recept az alappal kezdődik, ami tejszínből, tejből, cukorból és tojásból készül.

A tojás a fagylalt bársonyos állagát és a jégkristályok eltávolítását szolgálja. Minél többet adsz hozzá, annál krémes lesz, de az ajánlott mennyiség két tojássárgája minden csésze tej, tejszín vagy a kettő keveréke után. Melegítsd fel ízlés szerint tejből és tejszínből készült keveréket, hogy a cukor meg tudjon benne olvadni, de még ne forrjon. Kis adagonként add hozzá a felvert tojássárgáját, ha mind belekerült, vedd lejjebb a hőmérsékletet. Kevergesd fakanállal vagy hőálló spatulával - de semmiképpen se habverővel -, amíg besűrűsödik. Ha a beledugott ujjad látható csíkot hagy maga után, elkészültél.

A tojássárgáját elhagyva könnyebb alapot kaphatsz, viszont számíts arra, hogy így nem tűnnek el belőle a jégkristályok. A textúra javításához néhány recept folyékony édesítőt és alkoholt ad a keverékhez.

Mivel a növényi tejeknek nem olyan magas a zsírtartalmuk, mint az állati eredetű tejeknek, ezért nehezebb belőlük fagylaltot főzni, de nem lehetetlen. Készíts olyan keveréket, ami tartalmazza a magas zsírtartamú kókusz tejszínt vagy kókuszkrémet és a növényi tejek egyikét.

Fagyi házilag
Fagyi házilag

Ízesítsd az alapot

Ha elkészültél a fagyi alappal, jöhet az ízesítés. Az egyszerűségre törekszel válaszd a vaníliát vagy a csokit. Kísérletezz bátran az ízekkel, találj ki új kombinációkat. Próbáld ki a bazsalikomot, barackot, cseresznyét, epret, karamellt, mandulát vagy akár pisztáciát is. Add őket az alaphoz!

Használj különböző édesítőszereket

A fagyidat még mindig tovább kombinálhatod, nem csak cukorral ízesítheted az alapot. Használhatsz helyette barnacukrot, mézet vagy juhar szirupot is. Válassz szilárd vagy folyékony édesítőszer közül. Szilárd a kristálycukor vagy a barnacukor, folyékony például a kukorica szirup vagy az agávé. Ezeket oldd fel a fagylalt alapban, segítenek a kristályosodás megelőzésében, de a tökéletes állaghoz biztosan további kísérletezésre lesz szükséged. Figyelj arra is, hogy az édesítőszereknek eltérhet az édességük, például mézből kevesebbre lesz szükséged, mint a kukoricaszirupból.

Mixelj

Az ízesített alaphoz hozzáadhatsz magvakat, cukorkát vagy más finomságokat, hogy a végeredmény még izgalmasabb és látványosabb legyen. Önts belőlük fél csészényit a gépbe az utolsó keverés pillanatában.

Tárold

Elkészültél a fagylalttal, most már csak az a feladatod, hogy megfelelően tárold azt, ami megmaradt belőle, és akár hetekig élvezheted még a munkád gyümölcsét. A legalkalmasabbak a fém tárolók, hiszen nagyon gyorsan lehűlnek, de akár egy jól záró zacskóban is elteheted a fagyit, ahogyan üvegben vagy műanyagban is, de figyelj arra, hogy azonnal lefagyaszd. Ha észreveszed, hogy kristályosodni kezd, de az íze még jó, rakd át egy kis időre a hűtőbe, hogy olvadni kezdjen, majd keverd át a fagylaltkészítővel.

Oszd meg másokkal is!
Mustra