Esküvőre mész? Itt a legjobb és a legcikibb nászajándékok listája!

Étkészlet, váza, kávéfőző - ezeknek biztosan nem fog örülni a jegyespár. Ha boldoggá szeretnéd tenni őket, gondolkozz inkább utalványokban.

A nyárral együtt elérkezett az esküvőszezon, és a fejtörés, hogy mit adjunk nászajándékba, ha az ifjú párt nem egy vaskos borítékkal szeretnénk meglepni. Sokat gondolkozol, hogy mit is adhatnál, ami egyszerre hasznos és frappáns ajándék, de végül idő hiányában megveszed az első akciós kávéfőzőt, ami az utadba kerül, és reménykedsz, hogy nem te leszek az ötödik, akinek erre esett a választása. Mind jártunk már így. A Kártya Pláza felméréséből kiderült, hogy mi is az, amire a házasulandók a leginkább vágynak, ami segít abban, hogy legközelebb ne nyúlj mellé.

A jegyesek többsége a pénzen kívül tárgyi ajándékot is vár a násznéptől, és mindössze minden harmadik pár elégszik meg a készpénzzel, és 100 lakodalomból csak 5-nél nem kérnek semmilyen ajándékot a vendégektől. A házasulandók harmada 10 és 20 ezer forint közötti összeget remél egy-egy meghívottól, 20 százalékuk még ennél is többet, akár 30 ezer forintot is, viszont szintén 20 százalékuk megelégszik 10 ezer forinttal vagy annál kevesebbel is. Ilyenkor is érvényesül az adok-kapok elv: ha olyan embert hív meg a pár az esküvőjére, akinek ő maga is részt vett a lakodalmán, akkor tízből hatan elvárják, hogy nagyságrendileg akkora értékű ajándékot kapjanak, mint amekkorát korábban ők adtak.

Nászéjszaka helyett kasszazárás

Az esküvői menetrendnek már elengedhetetlen hozzátartozója a pénzszámolás is. Minden ötödik pár még esküvő éjjelén megszámolja a lakodalom bevételét, felük pedig legkésőbb reggelig vár a kasszazárással. A jegyesek fele abban bízik, hogy a vendégek jóindulata fedezi majd a szervezés költségeit, 16 százalékuk pedig még egy kis plusz pénzt is remél.

Ekkora összegű ajándékot várnak a házasulandó párok
Ekkora összegű ajándékot várnak a házasulandó párok

A felmérések szerint a násznép általában nagyobb összeggel készül, mint amit a pár elvár, 43 százalékuk 20 és 30 ezer forint felett ajándékoz. „A közeli családtagok esetében tízből egyszer akad egy-egy bőkezű nagybácsi, aki 80 ezer forint fölött ad az ifjú párnak” - teszi hozzá Zettisch Róbert, a felmérést készítő cég ügyvezetője.

Felejtsd el a vázát, az étkészletet és igen, a sorsjegyet is

Érdekes, hogy annak ellenére, hogy a legtöbben készpénzre vágynak, ezt a párok fele nem jelzi a násznép felé előre, csak 15 százalékuk írja rá a meghívóra az igényüket. Tízből négy vendég ezt illetlennek tartja, többségül pedig kifejezetten sértőnek érzi.

A párok valószínűleg azért folyamodnak ehhez a megoldáshoz, mert bosszantónak tartják, ha három kávéfőzővel és hat teáskészlettel lesznek gazdagabbak az esküvő végén. „A legjobban akkor nyúlunk mellé, ha étkészlettel, vázával, kávéfőzővel, sorsjeggyel vagy ágyneművel lepjük meg a házasulandókat. A velünk megosztott beszámolók szerint volt, aki 10 kávéfőzőt kapott nászajándékba, egy másik párnak 6 egyforma pohárkészlet jutott”- mondja Zettisch Róbert.

A szervezésre fordított költségek megtérülése a szervezők szerint.
A szervezésre fordított költségek megtérülése a szervezők szerint.

Vannak olyanok is, akik viccesen próbálják megoldani a nászajándék kérdését, és kecskét, egy tucat téglát vagy szőrtelenítésre jogosító kupont ajándékoznak. Akik nem akarnak készpénzt adni, de nem biztosak benne, hogy konkrétan mire is lenne szüksége a párnak, azok közül tízből hárman ajándékutalvánnyal vagy ajándékkártyával lepik meg őket, melyek szabadon felhasználhatók, akár többféle programra, extrém élményre vagy saját maguk által választott lakberendezési eszközökre. A felmérés szerint a házasulandók ugyanis örülnek az utazási utalványoknak, lakberendezési és kikapcsolódást biztosító kuponoknak is.

Most pedig következzen a legnépszerűbb és a legkevésbé népszerű ajándékok toplistája:

Legkevésbé várt nászajándékok

1. Étkészlet, pohár- és edénykészlet

2. Váza

3. Kávéfőző

4. Sorsjegy

5. Ágynemű

Legkedveltebb nászajándékok

1. Kézpénz

2. Utazási, szállás-, wellnessutalvány

3. Lakberendezéshez szabadon felhasználható utalvány

4. Kikapcsolódás, közös élmény ajándékba, pl. szabadulószoba, masszázs

5. Extrémélmény-utalvány, például tandemugrás, helikopteres repülés

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.