A tökéletes Aperol Spritz receptje

Aperolból nem csak a híres Aperol Spritz készíthető el, hanem egy csomó más - olykor egészen bizarr - koktél is. Mutatjuk a legjobb recepteket!

A Gourmet Fesztiválon készítette el nekünk Stefano Trabison az Aperol regionális márkakövete a tökéletes Aperol Spritzet, még akkor kérdeztem tőle, hogy egyébként másra is lehet-e használni az Aperolt, hiszen mindenhol csak a spritz koktélt lehet kapni. Lelkesen ígérgette, hogy hamarosan küld nekem néhány nagyon izgalmas koktélreceptet, amin majd meg fogok lepődni. Trabison elküldte, én némelyiken tényleg elcsodálkoztam, és most meg is mutatom őket. 

Aperol Spritz - a tökéletes recept

Azért a klasszikus mellett se menjünk el szó nélkül, vagyis nézzük, mi is kell egy jó házi koktélhoz. Kell egy széles szájú pohár, amibe jó sok jeget kell tenni. (Ettől marad sokáig megfelelő hőmérsékletű az ital.) A jégre öntsük rá a proseccót, majd körkörösen az Aperolt. Nagyon kis szódával felöntjük, belekerül a narancskarika, és már kész is. És most nézzük meg milyen más koktélt lehet készíteni Aperolból!

Van élet az Aperol Spritzen túl is!
Van élet az Aperol Spritzen túl is!Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

Beerol

Egyszerű, de annál megdöbbentőbb elsőre, hogy sört keverj a koktélodba. Viszont egy próbát mindenképpen megér, főleg, hogy baromi egyszerű elkészíteni. 

Hozzávalók: 

  • 90 ml grapefruitlé
  • 60 ml Aperol
  • 90 ml világos sör
  • grapefruithéj, díszítéshez

 Az alapanyagokat keverjük össze egy nagy keverőpohárban, majd töltsük ketté pezsgőspoharakba.

Girovita

Hozzávalók:

  • 3 (0,5 cm vastag) uborkaszelet
  • 7 ml cukorszirup
  • 4 nagy mentalevél
  • 45 ml Aperol
  • 30 ml sárgabaracklikőr (pl.: Rothman & Winter)
  • 15 ml frissen facsart citromlé
  • 7,5 ml Pimm's No. 1
  • 1 öntésnyi tonik
  • Díszítéshez uborkakarika és mentaág

Elkészítés:
Egy shakerben rázzuk össze az uborkát és a cukorszirupot, a recept szerint pontosan tíz alkalommal, bár vélhetően akkor sem lesz túl nagy galiba, ha mondjuk csak kilencszer, netán tizenegyszer rázzuk össze. Adjuk hozzá a mentát és még ötször ismételjük meg a műveletet. A szám itt azért fontos, mert vigyázni kell, nehogy pépessé váljon a menta. Ezután töltsük meg a keverőpoharat jéggel. Adjuk hozzá az Aperolt, a sárgabaracklikőrt, a citromlevet és a Pimm's-t. Rázzuk jól össze még egyszer és öntsük magasfalú pohárba. Végül öntsünk rá egy kis tonikot, díszítsük uborkakarikával, mentaággal és így kínáljuk.

A Girovitába uborka is kerül
A Girovitába uborka is kerülFotó: Shutterstock

Italian Sour

Nem tudod, hogy mihez kezdj a sütésből megmaradt tojásfehérjével? Rakd a koktélba!

Hozzávalók:

  • 45ml Aperol
  • 45ml Bulldog Gin
  • 25ml citromlé
  • 1 tojásfehérje
  • 1 teáskanál Agave szirup


Rázzuk össze a tojásfehérjét jég nélkül (száraz shakeléssel). Adjuk hozzá a jeget és a maradék hozzávalókat. Rázzuk össze őket, majd duplán leszűrve töltsük koktélospohárba.

Aperol Paloma

Ez az ital azoknak lesz a kedvence, akik nem félnek keverni a tequilát, és szeretik citrusos ízeket is.

Hozzávalók: 

  • 45ml Aperol
  • 15ml Espolon Tequila
  • 15ml limelé
  • 100 ml grapefruitlé
  • szóda

Elkészítés: 
Tegyünk egy koktél shakerbe jeget. Adjuk hozzá az Espolon Tequilát, az Aperolt, a lime levét és a grapefruitlevet. Rázzuk össze és szűrjük jéggel teli pohárba. Öntsük nyakon szódával, majd díszítsük lime szeletekkel és sóval.

Aperol, Tequila, citrusok!
Aperol, Tequila, citrusok!Fotó: Shutterstock