Túl sok a turista Görögországban, pedig a kínaiak még el sem indultak.

Szantorini szigete például hatalmas nehézségek árán tud csak megbirkózni a látványos naplementékbe beleszerelmesedő tömegekkel, de a többi görög sziget és Athén is kezd túlzsúfolttá válni.

A többi túlzsúfolt turistacélpont, például a hotelépítést és a lakáskiadást egyre szigorúbb feltételekhez kötő Barcelona és Velence után Görögország egyes részei is egyre nehezebben viselik a turisták szűnni nem akaró áradatát – írja a Telegraph.

32 millió turista?

A megtépázott görög gazdaság jelentős mértékben támaszkodik persze a turizmusra: a lakosság negyede él ebből arrafelé. A látogatók száma azonban elképesztő ütemben növekszik, ezt pedig egyre nehezebben tűri az ország infrastruktúrája. 1998-ban például még csak 6.2 millió turista érkezett Görögországba, 2010-ben azonban már 15 millió, idén pedig akár 32 millió turista is érkezhet.

shutterstock 336180578

A kisebb közösségek és szigetek egyszerűen képtelenek néhány hónap alatt 1 millió turistát befogadni. Az infrastruktúránk nincs felkészülve minderre, ha pedig nem sikerül egy fenntartható rendszert kialakítanunk, könnyen visszanyalhat a fagyi

– nyilatkozta Nikos Chrysogelos, görög politikus.

A legnépszerűbb célpontok

Szantorinin például 5,5 millióan töltöttek el legalább egy éjszakát, ami egy 76 négyzetkilométeres sziget esetében bizony valóban gigantikus szám. Ez dugókhoz és a víz- és energiaellátással kapcsolatos problémákhoz vezet, hiába építenek egyre több sótalanító berendezést a helyiek. A sziget polgármestere emellett a hajóra szálló turisták számát is korlátozta már, csak csökkenjen kicsit a nyomás.

shutterstock 527144620

Szantorini mellett Athén is egyre túlzsúfoltabb: a legközelebbi kikötő több mint 1 millió turistát fogad egy évben. Ez részben annak köszönhető, hogy egyre több kínai érkezik a fővárosba: van már közvetlen járat Pekingből, és külön a kínai utasok igényeihez igazított hajóutak is léteznek.

Ha pedig mindez már most problémát jelent, valószínűleg szívrohamot kapnak majd a városatyák, ha meghallják mennyien várhatók a közeljövőben: 2018-ban 145 millió kínai utazott külföldre, egy kutatóintézet szerint 2030-ban viszont már 400 millión fognak útnak indulni.

Mindez Barcelonához és más európai városokhoz hasonlóan a görög fővárosban is drasztikusan megnövekedett lakbérekhez vezetett, ami bizony jócskán megnehezíti a helyiek dolgát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra