Pálinkázz, kirándulj, egyél jót - irány Boldogkőváralja!

Barackpálinka, középkorból hátramaradt úrhölgy, és verhetetlen Rákóczi-túrós. Ezekért látogass el feltétlen Boldogkőváraljára.

Hajnal öt óra, zuhégyanús viharfelhők az ország számomra releváns térségei felett, tizenhárom fok és egy hosszú buszút ígérete – így indultam neki Boldogkőváraljának. Aztán rájöttem, hogy eshet eső, fújhat szél, szép tájakon, izgalmas programokkal, vendégszerető emberek között a legkilátástalanabbnak tűnő nap is végződhet jól.

Nem sokkal reggel hét óra után tíz újságíró zsúfolódik be egy kisbuszba Budapesten, és kettő óra, ötven perccel később a ködfelhős Zemplén lábnál találják magunkat, ahol vörös pipacsok bólogatnak az út mentén, és alacsony röptű fecskék gyűjtik be a reggelire valót a frisszöld mezők felett. Megérkezünk Boldogkőváraljára.

Ha barack, akkor gönci; ha gönci, akkor pálinka

A napot Czakó Mónikánál és férjénél, Czakó Gábornál, a Bestillo Pálinkaházban kezdjük Boldogkőváralja határában. Mónika a kétszintes épület emeletére vezet minket, az itt található kóstolótérben mesél nekünk a pálinkafőzde ötletéről és a gönci barackról, amiből jellegzetes pálinkáikat készítik. Közben megkínálnak minket a helyi termékekből válogatott sajt- és sonkatállal, Encsről érkezett barackos-túrós rétesekkel és a legjobb pálinkáikkal. Bár nem vagyok nagy pálinkás, az övék egyértelműen ízlik, ráadásul néhány kortytól sem érzem úgy, mintha egy láthatatlan erő próbálna meg gyomorszájamat célozva lerúgni a székről.

Mónika és Gábor mindketten Boldogkőváraljáról származnak, később felköltöztek a fővárosba, majd úgy döntöttek, hogy szerencsét próbálnak, és egy évet töltöttek Izlandon. Miután hazajöttek, biztosan tudták, hogy nem szeretnének Budapesten élni, ezért hirtelen elhatározásra jutottak, hazaköltöztek, és a térség adottságait, vagyis a gönci barackot kihasználva nyitottak egy pálinkafőzdét. A részleteken nem gondolkodtak sokat.

Ami sorsszerű, nem kell számolgatni, csak rá kell lépni az útra" - mondja Mónika.

Azt is megtudjuk tőle, hogy az általuk megálmodott út nehezebb volt, mint az gondolták, és bár nem gazdagodtak meg a pálinkafőzésből, munkát teremtettek a településen, ők pedig kényelmesen meg tudnak élni. Fő célkitűzésük az, hogy a gönci barack márkával népszerűsítsék a térséget, és minél több turistát csalogassanak a környékre.

Ezért is szervezik idén július 6. és 7. között a Gönci Barack Vigasságot, ahol a látogatók három helyszínen - a főzdében, a várban és az éppen készülő, a magyar történelmet ábrázoló pincefal tövében ismerkedhetnek a gönci barackkal. 

Meglátogatjuk Gábor földszinti birodalmát is, a pálinkafőzdét, ahol a környékről érkező, tizenhét féle gyümölcs kerül palackokba. Megtudjuk azt is, hogy egy valamire való barackpálinka hét-nyolcezer forinttól kezdődik a boltok polcain, ugyanis a gyümölcs nem olcsó mulatság, ráadásul a pálinkakészítőknek minden évben meg kell küzdeniük az időjárási viszontagságokkal is. Idén a fagykárokat szinte csak Mónikáék hat hektáros ültetvénye élte túl.

Még a Jóisten is a göncit szereti" - teszi hozzá nevetve.

Persze a szerencsés körülményekkel a termőtáj különleges természeti adottságai is közrejátszottak.

Kóstolnál?

A Bestillo Pálinkaház hétfőtől péntekig 8-tól 16 óráig, szombaton pedig 10-től 18 óráig várja a kóstolni vágyókat. Ha előre egyeztetsz időpontot, Mónika és Gábor akár nyitvatartási időn kívül is tud fogadni, ráadásul a főzdébe is bepillanthatsz. További részletekért keresd őket!

Látogatás Boldogkő várában: Drugeth Mária és a kóborlovagok

Mónika tovább kísér minket Boldogkő várába, ami mindössze ötpercnyi autóút a főzdétől. Egy kicsit tartok ettől a látogatástól, sok várat láttam már, és a legtöbb nem tud többet, mintsem felmutatni az évszázadok martalékává vált, omladozó falakat, néhány rozsdás kardot és lyukas garast. A történészek, a fegyverszakértők és az érmegyűjtők kétségtelenül hálásak ezekért a látványosságokért, de a hétköznapi, élményekre éhes látogatónak valószínűleg ez kevés. Alapvetően maga Boldogkő vára sem tud többet, mint társai, de a hiányosságokat és az igényeket profin felmérve toldották meg a lehetőségeket.

Középkort idéző jelmezbe bújt lány fogad minket kék bársonyruhában és fehér szőrmemellényben. Jó uraknak és hölgyeknek szólít minket - már sejtjük, hogy valami történni fog -, és a lovagterembe invitálja a csapatot. Később Drugeth Máriaként mutatkozik be, biztosít minket lovaink biztonságáról, sajnálatát fejezi ki, hogy a várúr, Fülöp, az ő nagybátyja nem tartózkodik otthon, majd elmeséli a vár múltját, a tizenkettedik századtól főként egy jövendőmondó asszony elbeszéléseire hagyatkozva. Bárhogyan próbálkozunk is vele, kizökkenthetetlen a szerepéből. 

Drugeth Máriát három kóborlovag kíséri a vártúrán, egy lovagi torna keretein belül ők is lehetőséget kaptak volna a kibontakozásra a várfalon, de az eső miatt túl veszélyesnek bizonyult a csúszós faemelvényen való gyakorlatozás, ezért erről a programról ezúttal le kell mondanunk. A további nézelődést nélküle folytatjuk, fotózkodunk a Boldogkőváralja főlé nyúló, keskeny falon, megnézzük a ólomkatona kiállítást és belesünk a várbörtönbe. Drugeth Mária beváltotta ígéretét, lovaink sértetlenül várnak ránk a parkolóban.

Találkoznál Drugeth Máriával?

A várat minden nap 8-tól 18 óráig látogathatod. A felnőtt belépő 1100 forint, a gyerek (18 éve korig) és nyugdíjas (60 kor felett) 700 forint. Igénybe veheted a csoportos kedvezményt is 15 főtől. Munkanapokon 300 forint lejön a jegyek árából. Hétvégente pedig Drugeth Máriával és a kóborlovagokkal is találkozhatsz.

Anyukám mondta

Az Anyukám mondta étteremről már rengeteget hallottam, főként azt, hogy ha Encs környékén járok, mindenképpen be kell térnem. Elsőre eléggé elbizonytalanít a kisváros házai között megbújó udvarból nyíló bejárat, odabent viszont már barátságos termek fogadnak, falakon lógó rézedényekkel, sonkákkal és virágmintás függönyökkel.

Az asztalunknál már pár üveg szóda vár ránk, hamarosan érkezik házi málnaszörp és a habzóbor. Előételnek a szezon és személyes kedvencem, spárga érkezik kecskesajttal, salátával és papírvékonyra szelt pirítóssal. Főételnek ki bárányt, ki tempurált zöldségtálat eszik. Zárásként pedig a vendégek aktuális kedvencét, a kis baracklekvárral megbolondított Rákóczi túróst kóstoljuk meg.

Árak az Anyukám mondtában

Leveseket 890 és 1590 forint között ehetsz. A tavaszi zöldségtempura 1990 forint. Ha inkább húst ennél, választhatsz a kemencés- és grillételek közül, a helyi kedvencet, a ragacsos oldalast 1990 forintért vagy mangalica steaket 4490 forintért kaphatod meg. A desszertek közül átlagosan 1390 forintért válogathatsz. A szörpök, limonádék (fél liter) 890 forintba kerülnek. 

Mit lehet még csinálni a környéken?

A környéken rengeteg programlehetőség vár. Evezhetsz a Hernádon, lejárhatod a kék túra egy szakaszát, bebarangolhatod a Péchy-Zichy kastélyt és az ősparkot vagy kipróbálhatod a lekvárfőzést. Átlátogathatsz a 20 kilométerre fekvő Tokaj-hegyaljára vagy akár az 50 kilométerre levő Füzér várához. Czakó Mónika tippje pedig, hogy jövő tavasszal is tervezz kirándulást a környékre, a barackfa virágzás ugyanis a japán cseresznyevirág ünnep szépségével is vetekszik.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek