Minden idők legjobb utazós filmjei

Az irodában ülve néha el-elmerengsz arról, hogy fogsz utazni nyáron? Segítünk az álmodozásban, vagy éppen a célpont kiválasztásában a valaha volt legjobb utazós filmekkel.

A filmeknek is köszönhetjük a messzi tájak iránti vonzalmunkat, és egyáltalán a képet, amit őrzünk róluk magunkban. Valld csak be, hogy azóta vágysz az egzotikus Balira, amióta láttad Julia Robertset Javier Bardembe gabalyodni a csillagfényes tengerparton, a Gyűrűk ura óta pedig folyton egy Új-Zélandi túráról álmodozol. A Condé Nast Traveler segítségével elhoztunk neked néhány filmet, ha még odébb van a nyaralás, és egy kicsit kiszabadulnál a hétköznapokból.

1. Római vakáció (1953)

A Római vakációból tettem szert minden információra, amit csak Rómáról tudtam. (Na jó, némi utánajárással persze.) Ezért amikor végül eljutottam, már ismerősként jártam be a film ikonikus helyszíneit. Az olasz főváros bájához természetesen Audrey Hepburn és Gregory Peck ragyogó párosa is hozzájárult. Ez egy olyan klasszikus, amit mindenképpen meg kell nézned, ha eddig kimaradt volna.

Anne hercegnő (Audrey Hepburn) egy messzi-messzi ország trónjának örököse, aki európai körútja során Rómába is ellátogat, azonban olyannyira unja a protokollt, hogy hisztériás rohamot kap. Az orvosok benyugtatózzák, és pihenést javasolnak neki, de a hercegnő éjszaka kiszökik a városba. Itt találkozik össze Joe Bradley újságíróval (Gregory Peck), aki a jó sztorii reményében felkarolja a gyógyszerektől kábult lányt.

2. Távol Afrikától (1985)

A Távol Afrikától ültette el bennem az Afrikába való vágyakozásom magjait, megmutatta a vad kontinens minden gyönyörűségét – fájdalmaival együtt. A főszereplő Mery Streep pedig egy igazi kaméleon, ahány filmben láttam, annyi arcát ismertem meg, igazi színészlegenda.

Miután Karen (Mery Streep) összeházasodik unokatestvérével, Blixen báróval, a férfi kenyai ültetvényére költöznek. Azonban a házasság korántsem úgy alakul, ahogyan a mesékben. Blixen báró kicsapongásai következtében szfilisszel fertőzi meg feleségét, majd elhagyja. Kate egyedül marad a farmon, aminek a felvirágoztatásáért minden tőle telhetőt megtesz. Ekkor szeret bele Denys Fintsch Hattonba (Rober Redford), az Afrikát bejáró kalandorba.

3. Az angol beteg (1996)

Különleges kapcsolat lehet a jó színészek és az egzotikus tájak között, ugyanis bár rengeteg Ralph Finnes filmet láttam, a legelső, ami eszembe jut, az Az angol beteg. Juliette Binoche esetében is hasonló a helyzet. 

A második világháború a végéhez közeledik. Hana, az ápolónő (Juliette Binoche) hátramarad egy elhagyatott, toscanai kolostorban egy súlyosan sérült férfival (Ralph Finnes), aki nem emlékszik semmire az életéből. A nő így hát felolvassa a nála talált képekkel és levelekkel teli könyvet. Gróf Almásy László, a híres magyar kutató a háború előtt egy expedíció során az addig feltérképezetlen sivatagokat járja be. Itt találkozik a házas Katherine-nel (Kristin Scott Thomas), akivel azonnal egymásba szeretnek.

4. Amélie csodálatos élete (2001)

Az Amélievel nem csak Audrey Tautou és a művészi szűrőn át láttatott Párizs mutatkozott be a nagyközönség előtt, de az introvertáltak sajátosan különleges világa is feltárult. Azóta nem csak Franciaországba szeretett bele a fél világ, de sokaktól az sem áll távol, hogy akár egy kerti törpével a bőröndjükben vágjanak bele egy utazásba.

Amélie (Audrey Tautou) egy párizsi bisztróban dolgozik, élete monoton egyhangúságban telnek, de egy nap megváltozik az élete. Lakásában rálel egy kis dobozra, ami az előző lakó gyerekkori emlékeit rejti. Elhatározza, hogy visszajuttatja eredeti tulajdonosához. Kalandjai közepette magányos embereket hoz össze, és Amélie-re is rátalál a szerelem.

5. Napsütötte Toszkána (2003)

Az Ízek, imák, szerelmek előtt a nők a Napsütötte Toszkánán vigasztalódtak, és életük megváltóját nem Baliban, hanem Toszkánában látták. Ki ne hagyná ott nagy- vagy akár kisvárosi hétköznapjait, hogy egy bájos, toszkán villában keresse a boldogságot?

Frances (Diane Lane) életében minden tökéletes. Sikeres írónő és boldog feleség, amíg a házassága csődöt nem mond. Barátnője egy olaszországi repjeggyel próbálja jobb kedvre deríteni, a nyaralás végül olyan jól sikerül, hogy Frances úgy dönt, megvásárolja az ódon villát, amiben szállást kapott.

6. Vicky Cristina Barcelona (2008)

Egy Woody Allen film mindig jó ötlet. Ahogyan Balrcelona is mindig jó ötlet. Így gondolja ezt a két barátnő, Vicky (Rebecca Hall) és Cristina (Scarlett Johansson) is, akik Spanyolországba utaznak, hogy ott töltsék a nyarat. Amíg Vickyt inkább a kultúra vonzza, Cristina szeretné átadni magát a város romantikájának, és megtalálni az élet értelmét, miután karrierjében kudarcot vallott. Egy nap megismerkednek a bohém festővel, Juan Antonióval (Javier Bardem) és feleségével, Maraia Elenával (Penélope Cruz), akik mindkettejük életét fenekestül felforgatják.

7. Éjfélkor Párizsban (2011)

Ki mondta, hogy ha utazásról van szó, csak térbeli közlekedésről beszélhetünk. Miért ne utazhatnánk egyszerre Párizsba és a múltba? És miért ne tegyük mindezt Woody Allennel?

Gil (Owen Wilson) sikeres forgatókönyvíró, aki regényírói képességeinek kamatoztatására vágyik. Menyasszonyával, Inezzel (Rachel McAdams) Párizsba utaznak. Hamarosan kiderült, hogy mindegyiküknek mások az elképzeléseik közös jövőjüket illetően. Gil szívesen élne a fények városában, hogy íróként is kibontakozhasson, de Ineznél ez a lehetőség szóba sem jöhet. Egy éjjel aztán Gil beszáll egy fiákerbe, ami az 1920-as évekbe viszi vissza...

8. Keleti nyugalom - Marigold Hotel (2011)

A Magrigold Hotel után az indiai Jaipur nem csak azok számára lesz vonzó úti cél, akik életük alkonyát keleti nyugalomban szeretnék leélni, hanem azoknak is, akik beleszeretnek India bájába. Én beleszerettem.

Egy maroknyi, elillant éveire visszatekintő brit úgy dönt, hogy a fájó derék, az ősz haj és az özvegység rémével egy távoli országban néz szembe, és egy reklám hatására Jaipurban, a Marigold Hotelben élik le hátralevő életüket. Azonban miután megérkeznek, rádöbbenek, hogy a valóság egyáltalán nem hasonlít a hirdetésben ígértekhez. A film olyan legendás színészeket vonultat el, mint Judi Dench, Maggie Smith vagy Billy Nighy.

9. Walter Mitty titkos élete (2013)

Biztosan te is elmerengsz néha arról, hogy ahelyett, hogy az irodában vered a klaviatúrát, milyen lehet megmászni a Mount Everestet, végignézni egy vulkán kitörését vagy akár jól beolvasni a főnöködnek. Walter Mitty is hasonló dolgokról ábrándozik, de a való életben egyikhez sem lenne bátorsága. Maradnak az álmok. Egészen addig, amíg egy negatív után nyomozva be nem járja a világot, és olyan kalandokban vesz részt, amiket azelőtt elképzelni sem mert.

10. Vadon (2014)

Mindegyikünk életében – sőt akár napjában is – van olyan pillanat, amikor úgy érezzük, hogy magunk mögött hagynánk az egész világot. Cherylnek (Reese Witherspoon) jó oka van rá, képtelen volt feldolgozni édesanyja halálát, és úgy érzi, az élete kudarcra van ítélve. Úgy dönt, hogy végigjárja az 1500 kilométer hosszú Pacific Crest Trailt, és forró sivatagokon, sűrű erdőkön és havas mezőkön átkelve szembenéz a félelmeivel, szembenéz önmagával.

Oszd meg másokkal is!
Mustra