10 francia kisváros, amit látnod kell!

Mutatjuk hova menj, ha strandolni, borozni, vagy romantikázni szeretnél. Francia nyaralóhely-kisokos a síparadicsomtól a Riviéráig.

Nemcsak Spanyolországban vannak a turisták többsége által még fel nem derített, meseszép kisvárosok, hanem például Franciaországban is. A Condé Nast Traveler összeállításán felbuzdulva készítettünk egy listát azokról a helyekről, amelyek bármely ismertebb várossal fel tudják venni a versenyt. A hajtás után mutatjuk a legszebb Alpokban, borvidéken és tengerparton található francia falvakat!

Az okkerszínű Roussillon

Vannak városok, melyek az épületeik jellegzetes színe miatt ismertek, ilyen például a hússzínű Bologna, a rózsaszín Jaipur vagy a fehér Tel Aviv. Ez a franciáknál a mintegy 1300 fős Roussillon, melynek házai és a közelben lévő sziklái vöröses okkerben pompáznak.

Észak-Franciaország kis Velencéje, Amiens

A Párizstól 120 kilométerre található Amiensben rengeteg a látnivaló, olyannyira, hogy a közel 130 ezer lelket számláló kisváros Franciaország kulturális és történelmi városa címét viseli. Az építészeti remekekben gazdag Amiens egyik fő nevezetessége a „les Hortillonnages” azaz a település lápos része és annak úszó kertjei, de érdemes lecsekkolni a Saint-Leu negyed csatornáit, a gótikus Notre-Dame katedrálist valamint Jules Verne házát, melyben több, mint harminc regény született. Az utazási magazinok szerint Amiensben kötelező megkóstolni a helyi specialitást, a macaront, amit Medici Katalin honosított meg az országban a 16. században. Egy ilyen 12 darabos pakk például 9,90 euróba, körülbelül 3100 forintba kerül.

Cluny és az apátság

A Franciaország keleti részén található tizedik századi bencés rendi kolostor az európai kulturális örökség első helyszíne. A burgundi vidék közelében található falu apátságát I. Vilmos, Aquitánia grófja alapította 910-ben, befolyásuk pedig a 10. század második felétől a 12. század korai szakaszáig tartott.

Chamonix, az Alpok fővárosa

A Mont Blanc lábánál fekvő városkát sokan a világ legszebb síterepének tartják. Az Arve völgyében fekvő város a Wikipédia szerint teljes egészében arra rendezkedett be, hogy a turistákat és a síelőket kiszolgálja, így a sírégióhoz például 193 km sípálya és 61 felvonó tartozik. Az első drótkötélpályát 1928-ban adták át, 1965-ben pedig megnyitották a 11600 méter hosszú Mont Blanc alagutat, ami Olaszországgal köti össze a várost, melynek egyik legnagyobb nevezetessége az Aiguille du Midi 3842 méteres csúcsára vivő felvonó. A hegycsúcsról indulnak a Mont Blanc-ra vezető túrák is.

Annecy, az Alpok gyöngyszeme

A Genftől délre található kisváros is megkapta Franciaország kulturális és történelmi városa címet. Ha erre jársz, feltétlenül nézd meg a 12. században épült Palais de I'Islét a Thiou folyó kis szigetén, a dombtetőre épült annecy-i várat, a Szent Ferenc-templomot, a város legrégebbi templomát, a Szent Móric-templomot, a Szent Péter-székesegyházat, és a harangtörténeti múzeumot!

Vouvant a Loire-folyónál

A közel 860 fős középkori város a Loire mentén található, és Franciaország legszebb kisvárosának díjával büszkélkedhet. Ismert a 14. századi hídjáról és gyönyörű székesegyházáról is, szállásként pedig sok turista ajánlja az Auberge de Maitre Pannetiert, ahol átlagosan 23 ezer forintba kerül egy éjszaka.

Bayeux és a különleges szőnyeg

A város elsősorban a 13. századi gótikus katedrálisáról híres. Bayeux egykor egy gall törzs legnagyobb települése volt, majd a rómaiak építkeztek itt, később püspöki székhely lett, aztán a bretonok, a szászok és a normannok kezébe került. A könyvtárban található a város legféltettebb műkincse, a középkor egyik legérdekesebb alkotása, a színezett lenszálakkal hímzett, 70 méter hosszú, 50 centi széles, kézzel szőtt szőnyeg, ami a normann hódítás előkészületeit, Anglia elfoglalását ábrázolja. A szőnyegen látható 626 ember, 202 ló, 55 kutya, 505 egyéb állat, 49 fa, 37 épület és 41 hajó. A felnőttek 9,50 euróért, körülbelül 3000 forintért, a gyerekek 5 euróért, kb. 1500 forintért csodálhatják meg az alkotást.

Botanikus kert és Riviéra Éze-ben

A bájos kisváros a Cote d'Azur-ön, Monaco, Cannes és Nizza között helyezkedik el. A lenyűgöző kilátás mellett itt található a Fragonard parfümgyár- és múzeum, de a turisták imádják a kaktuszkertet is, amit egy középkori várrom köré építettek 1949-ben.

Autómentes sziget, Porquerolles

A francia Riviéra legszebb strandjai között tartják számon a porquerolles-it, amely főleg azoknak ajánlott, akik megkímélnék magukat a zsúfoltságtól. A mintegy 350 fős sziget területének nagy része még érintetlen, ligetek, erdők és szőlőültetvények borítják. Mivel dél-franciaországi strandról van szó, ne lepődjünk meg, ha nudistába botlunk. A szigetre Hyéresből hajóval lehet átjutni, ám szezonban előfordul, hogy a túlzott érdeklődés miatt korlátozzák a kompok számát.

Colmar: Szépség és Szörnyeteg 

A Vogézek hegyláncánál elterülő város Strasbourgtól 64 kilométerre, a Lauch folyó mentén található. A nagy múltú Colmar Nagy Károly óta a királyok kedvelt városa, nevét a királyi palota egyik tornyáról kapta. Colmar az elzászi borok fővárosa, közel 170 kilométeres borútjára a világ minden tájáról érkeznek turisták. A Világörökség részét képező óvárosban érdemes megtekinteni a Saint Matthieu- és a Des Dominicains-templomokat, valamint a gótikus építészet egyik remekművét, a Collégiale Saint-Martint. A mesebeli városka állítólag a Szépség és a Szörnyeteg című Disney-film alkotóit is inspirálta, ami hihető is: tökéletesen el tudjuk itt képzelni a film néhány jelenetét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra