Íme, a hat legjobb kétszemélyes társasjáték

Társasjáték két főre? Nem probléma! Gyerekeknek? Simán! Akár angolul is? Persze! Összeállításunkban a legjobb, ketten is játszható játékokat szedtük össze, kortól és anyanyelvtől függetlenül mindenki örömére! Az ízelítőben megsúgjuk azt is, melyiket vidd a strandra, és melyikhez kell nagyobb asztal. Társasjáték ajánló!

Milyen kifejező a magyar nyelv! Társasjáték. Vagyis társaságban játszott játék. De mi van akkor, ha ez a társaság mindössze kettő embert jelent? Ilyenkor csődöt mond a Monopoly izgalma, a Ki nevet a végén családokat szétszakító ereje és az UNO értelme. Közeleg a nyár, az áram nélküli apartmanok és a teraszra kívánkozós esték ideje, amikor előjön az ember játékos kedve. Ha csak ketten játszanátok, ne búslakodjatok valamelyik kockás játék fölött, megmutatjuk, hogy miket érdemes kipróbálnotok. 

Sushi go!

Odavagyok a sushiért. A rajongásom a running sushival kezdődött. A nehéz, hatalmas adagokkal hencegő magyar konyha tökéletes ellentétei a futószalagon érkező, halban, zöldségben és gyümölcsben gazdag kis adag ételek, amelyek nemcsak a mértéktelen falásnak, hanem egy beszélgetős estének is teret adnak. A Sushi go! szerelem volt első látásra. A játék fémdobozkája egy pakli kártyát rejt, amelynek lapjain sushik, makik, tempurák és sashimik mosolyognak rád jellegzetes animearcukkal. A játékszabály nem bonyolult: az a feladatod, hogy ezekből a figurákból összeállíts magadnak egy tálat. Figyelned kell azonban arra, hogy a legtöbb pontot érő, és a legjobb kombinációjú kártyákat válogasd össze. Ne aggódj, a futószalag desszertet is hoz majd eléd, ami akár a játék végkimenetelét is eldöntheti!

A Sushi Go kártyalapjai
A Sushi Go kártyalapjaiKaszás Tamás / Dívány

Ez a gyors játék két fővel is izgalmas, de játszhatjátok akár többen is. Bárhová magaddal viheted, előhalászhatod a táskádból egy házibuliban vagy akár a strandon is. A fémdobozt biztosan nem kell féltened attól, hogy valaki rádönt egy doboz sört, vagy rácsöpögteti a vizes fürdőruháját. És bár a kártyák nem tűnnek vízállónak, jó minőségű papírból készültek, bírják a strapát. Az egyszerű szabályoknak köszönhetően akár kisiskolás korú gyerekeket is bevonhatsz. A háromkörös játékot később kedved szerint bővítheted.

Nálam a Sushi go! az egyik nagy befutó. Többször elővettük a barátommal vacsora után, és a strandot is megjárta már. Egyetlen hátránya, hogy játék közben mindig megéhezem.

Sushi go! -2 vagy több játékos számára

Korosztály: felnőtteknek, gyerekeknek, 10 éves kor felett

Játékidő: 30-60 perc

Játékszabály: közepesen bonyolult

Szabályok magyar nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: webáruház, játékbolt  

Ár: 3690 forint

Szubjektív vélemény: Kedves, pörgős játék bárhol és bármikor.

Értékelés: 5/5

A Tiltott Sziget

Vannak, akik nem tudnak veszíteni. Nem arról beszélek, hogy bármilyen társasjátékot könnyűszerrel megnyernek, hanem arról, hogy egy kudarcos Monopoly végén valamelyik sötét sarokban mantrázzák azok neveit, akik csaltak és sárba tiporták az érzéseiket, amikor elvásárolták előlük az utolsó ingatlant. Velük nem mindig felhőtlen a játék, sem akkor ha baráti körünkben tudhatunk ilyen típusú embert, sem akkor, ha mélyen magunkba nézve ismerjük fel. Teleshopos szlogenként is hangozhat, amikor azt mondom, megváltozott az életem, amikor felfedeztem a kooperációs játékokat - pedig igaz. Ennek a játékformának az a lényege, hogy a résztvevők vállvetve harcoljanak egy közös céléért, kiküszöbölve a vesztés és nyerés lehetőségét.

A Tiltott Sziget is ilyen kooperációs játék, izgalmas történettel. Kalandorok kis csoportja érkezik az Ősök elveszettnek hitt birodalmába. A legenda szerint a sziget rejti azt a négy ereklyét, amivel irányítani lehet az őselemeket. Azonban, ha a betolakodók lépnek az Ősök földjére, a sziget süllyedni kezd, ezért nincs sok időtök, hogy megszerezzétek a relikviákat, mielőtt elnyelné őket a mélység. Dolgozzatok össze, gondolkodjatok együtt, segítsetek egymásnak, és a játék végén szálljatok fel a helikopterre - a relikviákkal a birtokotokban!

A tiltott sziget kártyái
A tiltott sziget kártyáiKaszás Tamás / Dívány

Ez a kalandjáték a hagyományos lépkedős verziókra épült, itt viszont a mezőket - kártyák formájában - a sziget egy-egy zuga alkotja, amiknél forgatással jelezheted, hogy éppen a víz alá került vagy végleg elveszett. A relikviamentést ketten is élvezhetitek, így gyorsabb, pörgősebb a játék. Ha többen is beszállnak, számoljatok hosszabb játékidővel.

A Suhsi go!-hoz hasonlóan A Tiltott Sziget kártyáit és bábuit is fémdoboz védi, ezért jó nyaralós társas, nem nyomódik össze, ha a bepakolásnál a csomagtartó aljára kerül. A Balaton-parti nyári estéken gyertyafény mellett kisebb és nagyobb társaságokkal is jól működik.

Ha pedig csak a víziszonyod akadályoz meg abban, hogy felderítsd a süllyedő szigeten az ereklyéket, választhatod A Tiltott Sivatag nevű verzióját is a játéknak.

A Tiltott Sziget -2 vagy több játékos számára

Korosztály: felnőtteknek, gyerekeknek, 10 éves kor felett

Játékidő: 30-60 perc

Játékszabály: közepesen bonyolult

Szabályok magyar nyelveninnen letölthető

Elérhetőség: webáruház, játékbolt

Ár: 6990 forint

Szubjektív vélemény: Izgalmas csapatépítő kalandjáték. Ott a helye a baráti találkákon!

Értékelés: 5/4

Jaipur

Dzsaipur egy város India északnyugati részén. Színpomás keleti épületei közül több is a világörökség részét képezi: a vajsárga Dzantar Mantar, a homokszínű Ámbér-erőd, de a népszerű helyi látnivaló is, a lazacszínű Hawa Mahal. Ezek hangulatát idézi meg a Jaipur, ami bár egy papírdobozban kapott helyet, színei egy selyemmel bélelt kis szelencére emlékeztetnek, tele érmékkel és kártyákkal.

A Jaipur asztalt igénylő, kirakodós játék
A Jaipur asztalt igénylő, kirakodós játékKaszás Tamás / Dívány

A legjobb kereskedők egyike vagy Dzsaipurban. A piacon különféle értékű árukkal kereskedsz. Te azonban a maharadzsa bizalmasává szeretnél válni, ezért neked kell a legjobbnak lenned a városban, le kell győznöd riválisodat, amit a nagyobb vagyon megszerzésével érhetsz el. Fontos az időzítés: a legjbbkor kell vásárolnod és eladnod.

A Jaipur kifejezetten kétszemélyes játék, az áruk köztetek és a piac között cserélődnek kártyák formájában, amiknek a megfelelő mennyiségű és megfelelő időben történő eladásáért pénzt kapsz. A birtokodban levő tevék is előnyhöz juttathatnak.

Könnyen utaztatható játék, de a sok a kártya és érme miatt strandon félve játszanám. A Jaipur inkább a lazítós hétvégék esti programja. Tartsatok szünetet a nagytakarításban, vagy költözzetek ki az erkélyre egy csillagos estén, és döntsétek el, hogy melyikőtök a jobb kereskedő!

Jaipur -2 játékos számára

Korosztály: felnőtteknek, gyerekeknek,10 éves kor felett

Játékidő: 30-40 perc

Játékszabály: közepesen bonyolult

Szabályok magyar nyelveninnen letölthető

Elérhetőség: webáruház, játékbolt

Ár: 5990 forint

Szubjektív vélemény: Piaci páros parti kifejezetten két játékos számára. 

Értékelés: 5/4

Szörnymóka

Természetesen ismerem azt a mondást, hogy a könyvet ne a borítója alapján ítéld meg, de a bájos grafikák iránti lelkesedésemet soha nem tudtam leküzdeni. Így vagyok a társasjátékokkal is, bármilyen kedves figurától el tudok lágyulni. A Szörnymóka kártyái gyerekkorom mesekönyveit idézik. Éppen ezért olyan meglepő, hogy a játék célja levadászni ezeket a bájos szörnyeket. Egy-egy újabb lap felfordítását mindig a belőlem feltörő, rajongásom mértékét jelző hang jelezte az első kör alkalmával. És ha már ott tartunk, hogy azért mégsem ítélkezhetünk borító - ez esetben doboz - alapján, el kell mondanom, hogy először azt hittem, ez a játék gyerekeknek szól. Az asztalra terített lapokat tenyérrel csapdosni nem valami felnőtt dolog. Túlértékeltem a képességeimet.

A király fejvadászaként az a dolgod, hogy megküzdj az utad során eléd kerülő szörnyekkel, akik hármasával bukkannak fel, és mivel nem csak aranyos, de igen udvarias szörnyek is, mindjárt közlik is veled, hogy milyen fegyverekkel tudod őket a biztos halálba küldeni. Ezeket pakliból húzod, és mivel a jutalmadért cserébe neked kell a legtöbb bestia fejével a király elé járulnod, gyorsabban kell fegyvereidet bevetned, mint riválisaidnak.

A Szörnymóka mesekönyvek világát idéző figurái
A Szörnymóka mesekönyvek világát idéző figuráiKaszás Tamás / Dívány

A gyorsasági játék a Szörnymóka esetében azt jelenti, hogy gyorsnak kellene lenned. Ugyanis akár hosszú percekbe is telhet, amíg kibogarászod, hogy a szörnyet milyen fegyverekkel győzheted le, és ezek közül mi található éppen nálad. Ha sikerül, rácsaphatsz a kártyára, hogy az adott szörny - lelkét kilehelve - a te paklidban landolhasson.

Bevallom, gyerekekkel még nem próbáltam ki, érdemes lehet azonban velük is nekiveselkedni a szörnyvadászatnak: lehetséges, hogy ők könnyebben veszik az akadályokat. Játszhatjátok ketten is, de minél többen vagytok, annál izgalmasabb csendben elmélkedni a kártyák felett, hogy vajon ki tudja legyőzni a végükre várakozó szörnyecskéket.

Szörnymóka -2-8 játékos számára

Korosztály: felnőtteknek, gyerekeknek, 8 éves kor felett

Játékidő: 10-20 perc

Játékszabály: könnyű

Szabályok magyar nyelveninnen letölthető

Elérhetőség: webáruház, játékbolt

Ár: 4990 forint

Szubjektív vélemény: Gyorsnak tűnő lassú játék, mindenesetre a sajgó tenyér garantált a játék végén. 

Értékelés: 5/3

Cat Lady

A listába két angol nyelvű játékot is beválogattam, hiszen nincs is nehezebb, mint zuhogó esőben lefoglalni egy cserediákot, külföldről érkezett barátot vagy az amerikai nagybácsit. Valószínűleg olvasók tömkelegének haragját vonom magamra, amikor bevallom, hogy nem vagyok kifejezetten a macskák barátja - gyanítom, hogy utálnak engem -, de mentségemre legyen mondva, igyekszem minden állatot egyformán szeretni. Kamaszéveimet taposva ennek ellenére is úgy hittem, hogy macskás vénlányként fogok meghalni, akinek a tetemét háziállatai fogyasztják majd el. A Cat Lady-vel ezt anélkül próbálhattam ki, hogy fel kellett volna ajánlanom földi maradványaimat egy macskalakomára.

Cat lady - nem csak macskásoknak!
Cat lady - nem csak macskásoknak!Kaszás Tamás / Dívány

A Cat Lady-ben mindenki macskás nő. Igen, te is. A célod pedig, hogy minél több macskád legyen, minél többet etess meg közülük, és minél több játékot szerezz nekik. Egészen úgy hangzik, mint a való életben, ráadásul a macskáknak olyan mulatságos neveik vannak, mint Moonbeam, Hemingway vagy Blackberry. Ha ügyes vagy, a macskafű is hozhat neked pontokat.

Nemcsak a grafika bájos, de a játék is mókás, az újabb és újabb macskás kártyák még egy vérbeli kutyásnak is örömet tudnak okozni. Játszhatjátok ketten, de akár négyen is. Mivel sok kártyát kell kipakolnotok magatok elé, én mindenképpen javasolnám az asztal használatát.

Cat Lady - 2 vagy több játékos számára

Korosztály: 3 éves kor alatt nem ajánlott

Játékidő: 15-30 perc

Játékszabály: könnyű

Szabályok csak angol nyelveninnen letölthető, videó pedig itt

Elérhetőség: webáruház, játékbolt  

Ár: 7990 forint

Szubjektív vélemény: Fantasztikusan ironikus macskahalmozó játék tele jópofa nevű jószágokkal.

Értékelés: 5/5

Merchants & Marauders: Broadsides

Régen elkötelezett híve voltam a Karib-tenger kalózai filmeknek, Johnny Deppnek és persze Orlando Bloomnak. Akkoriban karrierterveim között szerepelt a kalózkodás is, de azóta benőtt a fejem lágya, és a skorbut meg a kihulló fogak ígérete egy másik, komfortosabb pályára terelt. Ennek ellenére azért még elmegyek a moziba, ha kijön egy újabb Karib-film, és a kalózos történetek továbbra is érdekelnek.

A Merchants & Marauders egy angol nyelvű, összetett, logikai játék, ezért a játékszabály bogarászásával eltöltöttem néhány órát. A tengeri csatát például kifejezetten két játékosra fejlesztették. Eldöntheted, hogy kereskedőként vagy kalózként szeretnéd-e meghódítani az óceánt - a tábládat ennek függvényében forgathatod. Ha játszottál már torpedóval, az alapokat ismered: el kell süllyeszteni a másik hajóját. Ezt a játékot azonban komplexebbre álmodták meg, mint a papíron szembecsuvka huzigálósat vagy a hajókba pöcköket tűzőset. A célzásod pontosságában nemcsak a logika, de a szerencse is közrejátszik, ugyanis egy pakliból húzott francia kártyák körül választhatod ki, hogy melyekkel szeretnél célozni az előtted letett célzótáblákra. Lőheted az ellenfeled hajótestét, a legénységét vagy a vitorláját is, ami függ az ágyúgolyó és az ágyú típusától is.

A Merchants & Marauders - Broadsides hasonlít a torpedóra. Csak sokkal jobb.
A Merchants & Marauders - Broadsides hasonlít a torpedóra. Csak sokkal jobb.Kaszás Tamás / Dívány

Rengeteg részlet teszi még izgalmasabbá a játékot. Választhatsz magadnak karakterkártyát vagy plusz lapokkal különleges képességekre tehetsz szert. Végül az nyer, aki elsüllyeszti a másik hajóját. Hosszú játékidőre készülj, egy menet akár másfél órás is lehet!

Merchants & Marauders: Broadsides -2 játékos számára

Korosztály: 14 éves kor felett

Játékidő: 45 perc

Játékszabály: nehéz

Szabályok csak angol nyelveninnen letölthető

Elérhetőség: webáruház, játékbolt

Ár: 12990 forint

Szubjektív vélemény: Ha megküzdöttél az angol nyelvű leírással, irány a fedélzet! Kreatív és igényes torpedó.

Értékelés: 5/5

Ha kedvet kaptál valamelyik játékhoz, de mégiscsak kipróbálnád, mielőtt ennyi pénzt kifizetsz érte, látogass el egy társasjáték klubba vagy kávézóba, esetleg kölcsönzőbe, ahol még hozzáértők segítségét is kérheted a választáshoz vagy a szabályok gyors megértéséhez. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek