Így (ne) válassz esküvői tortát!

Meghan és Harry esküvőjét egy bodzás-citromos torta koronázza meg, melynek épségére nyilván egy tucat ember figyel. Ha te is éppen a nagy napotokra készülsz, segítünk, hogy te is a legtökéletesebb tortát válaszd, és elmondjuk mire figyelj, hogy a vendégeid elé is szalonképes állapotban kerüljön.

Biztos vagyok benne, hogy nem tévedek, amikor azt mondom, hogy az esküvők egyik legizgatottabban várt pillanata a torta felszelése. Ilyenkor mindenki sutba vágja a diétáját, és boldogan járul az ifjú pár elé üres tányérjával a neki járó szeletért. Így nincs is annál kiábrándítóbb, amikor hiába a sok marcipánrózsa, a máz és a tejszínhab, a násznép - szájában egy falat süteménnyel - egyáltalán nem boldog. Vagy amikor a torta egy autóút és egy hosszú nap után úgy érzi, nem tudja tovább tartani magát... A Szamos Marcipán mestercukrászai elláttak minket néhány jótanáccsal, hogy a nagy nap tökéletességét ne a torta szabotálja.

1. Nem mindegy, hogy mekkora az esküvő

Ha száz, vagy még több rokont és barátot szeretnél vendégül látni az esküvődön, két dologra kell figyelned: hogy mindenkinek jusson torta, valamint hogy mindenki elégedett legyen. Érdemes ilyenkor  beruházni egy jó nagy vagy sokemeletes tortába, hogy senki ne csússzon le a desszertről. Megoldás lehet az is, hogy kísérő tortákat rendelsz, az eredetivel azonos, és más ízekben is. Így azok sem maradnak le a tortavágás élményéről, akik később érkeztek, ráadásul mindenki megtalálja majd a kedvenc ízkombinációját. 

Esküvői torták 4
Purger Tamas

2. Gondolj a torta állagára

A tortának sokszor egy egész napot túl kell élnie, mire a nagyközönség elé kerül, ez pedig valódi kihívás a nyári időszakban: könnyen a meleg rovására mehet az állaga. Válassz pucér (naked) tortát vagy marcipán bevonatút, ezek jól bírják a gyűrődést, és 2-3 óra elteltével sem veszítenek fényükből. Nagy Péter, a Szamos mestercukrásza azonban mindenkit óva int a hófehér, vajkrémes tortáktól, ezek könnyen olvadni kezdhetnek, megrepedezhetnek. Maximum két órán keresztül képesek megőrizni partiképes állapotukat.

3. Hűts a helyszínen

Nincs is romantikusabb egy erdőmélyi, patakparti szertartásnál, de ha oda tervezed a lakodalmat, számolj azzal, hogy hűtő hiányában a torta könnyen tönkremehet. Az esküvő szervezésénél mindenképp győződj meg arról, hogy a helyszínen van-e lehetőség és hely a torta hűtésére.

Nagy Péter cukrász 2
Purger Tamas

4. Ízlések és pofonok

Egy esküvőnél az egyik legkomolyabb problémaforrást az jelenti, hogyan teremtsd meg az egyensúlyt a saját, és vendégeid ízlése között. Bár a mosolygós arcoknak mindenki örül, mindenképpen tudatosítsd magadban, hogy nem fogsz tudni mindenkinek megfelelni. Arra az esetre, ha mégis megpróbálkoznál ezzel a lehetetlen kihívással, Bodzsár Zsuzsanna, a Szamos budai cukrászdájának ügyvezetője azt tanácsolja, hogy válassz emeletes tortát, és szintenként variáld az ízeket. A csoki megjelenhet több emeleten is, hiszen azt többen szeretik, mint az egzotikus ízeket.

5. Ne feledkezz meg a kiszállításról sem

A torta épségét tekintve a kiszállítás is rizikós tényező. A cukrászdával mindenképp tudasd, hogy mikor kezdődik az esküvő, és hogy milyen messze van a helyszín, hogy fel tudjanak készülni mindenre, és olyan díszítést válasszanak, ami túléli az utat.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek